(14.50 hodin)

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: O to jsme se nepřeli, co teď řekla paní místopředsedkyně. O tom není spor od začátku. Já jsem jenom připomněl, že ten manévr minus 2 % 2 % zpátky souvisel s tím, že byl zaveden a posléze zrušen druhý pilíř důchodového systému. To znamená, odpovídá to tomu manévru z těch 23,5 na těch 25,8. V tom okamžiku díky zvýšení DPH se zvýšil ten výběr daní a zůstal stejný počet nominální hodnoty pro obce, města a kraje, a když se zrušením superhrubé mzdy a tou sazbou 15 % snížil celkový objem vybraných daní, tak se ten koeficient navýšil. Jinými slovy, snížení daní zaměstnancům šlo plně na úkor státního rozpočtu, ne na úkor měst a obcí. A stejně tak v roce 2012, když se zvýšilo DPH, tak jsme nepostupovali obdobně, nechali jsme stejný objem peněz pro města a obce. O tom spor nebyl. Spor byl o tom, že jste tady tvrdila, že to navrhla vláda Andreje Babiše, těch 25,8. To prostě není pravda. To se nedá vysvětlit. Pravda může být jenom jedna. Ten návrh podal Senát jako celek, možná i těch pár senátorů, co tam máte, hlasovalo pro, to fakt nevím, ale podala to horní komora jako celek, ve které měly většinu tehdejší opoziční strany. Na tom není nic špatného. Stačí, když si nebudeme takhle vzájemně brát autorství těch pozměňovacích návrhů. Jiná debata je o tom, jak kdo hlasoval, a to všichni víme, to už jsme slyšeli mnohokrát, a my mnohokrát říkáme, že my toho hlasování nelitujeme jako ODS, že jsme byli pro tehdy a byli bychom pro i dneska, považujeme to za správný krok.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je na řadě řádně přihlášený do obecné rozpravy pan poslanec Šimon Heller. Než mu dám slovo, přečtu ještě omluvy. Omlouvá se Jan Berki od 14.30 do 16.30 z pracovních důvodů, Josef Bernard od 14.30 ze zdravotních důvodů, Patrik Nacher se omlouvá od 10.30 z rodinných důvodů a paní poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková ruší svoji omluvu.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Šimon Heller: Vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych vám představil pozměňující návrh číslo 1330, ke kterému se v podrobné rozpravě přihlásím. V době, kdy musí šetřit všichni občané v naší zemi, stát musí jít příkladem a musí jít příkladem všechny složky státu. Proto jsme se spolu se čtyřmi poslanci, konkrétně kolega Michálek, Klíma, Žáček a Lochman, dohodli a navrhujeme snížit rozpočet Kanceláře prezidenta republiky o 30 milionů.

Tento návrh má dvě roviny, jednu symbolickou a jednu praktickou. První, symbolická - alias nepracující prezident. Zeman nepracuje, nejezdí na zahraniční návštěvy, nepřijímá návštěvy a svoji práci dělá možná na 15 procent. Jeho okolí zneužívá tento stav a ve velkém utrácí za nic. Není fér, aby všichni šetřili a na Hradě pokračoval hradní mejdan tak, jak tomu bylo za starých dobrých časů. A že se tomu tak děje, víte vy všichni, co tady sedíte, včetně vás, kteří vždy hlasujete byť proti jediné sebrané koruně Kanceláři prezidenta republiky.

Druhá rovina, praktická, alias loupežník Balák. Celých 30 milionů, které navrhujeme odebrat Kanceláři prezidenta republiky, chceme vzít z rozpočtu Miloše Baláka, který je zodpovědný za správu obory Lány. Člověku, který byl pravomocně nezávislými soudy odsouzen za manipulaci veřejných zakázek a díky prapodivné milosti prezidenta Zemana může vykonávat svoji činnost i nadále. Z tohoto důvodu chceme vzít peníze právě jemu, abychom snížili riziko, že s našimi společnými financemi se budou dít manipulace, podvody a další nekalosti. Navrhujeme tyto finance přesunout na program protidrogové politiky, konkrétně 12 milionů, a podporu činnosti v oblasti mládeže a sportu, konkrétně 18 milionů.

Jako Poslanecká sněmovna máme pravomoc i odpovědnost při schvalování státního rozpočtu. Buďme zodpovědní a seberme Kanceláři prezidenta republiky 30 milionů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Hlásí se s faktickou pan poslanec Viktor Vojtko, připraví se, pokud nebude další faktická, pan předseda Jakub Michálek s přednostním právem. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, protože Ondra Lochman, který je jedním z předkladatelů tohoto návrhu, zde bohužel dnes nemůže být, tak já jsem se s ním domluvil, že vystoupím místo něj s podporou tohoto návrhu. Myslím si, že vše důležité řekl Šimon Heller. Má to nějakou symbolickou rovinu, ale z mého pohledu to má i důležitou rovinu toho, kam by ty peníze měly jít, a konkrétně podpora těch zájmových mládežnických sdružení a adiktologických služeb je v současné době určitě bezpochyby potřebná. Takže se připojuji i já s podporou tohoto návrhu a poprosím vás, abyste ho podpořili také. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou se hlásí ještě pan poslanec Jan Volný. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Volný: Vážení kolegové, kolegyně, no, já jsem chtěl jenom poděkovat tady těm mým dvěma předřečníkům, Hellerovi a tomu druhému kolegovi, že jsem je vůbec mohl poznat, že jsem ještě neviděl u řečnického pultíku. Akorát je škoda, že je vidím při takovémto pozměňovacím návrhu. Ano, mají na to legitimní právo, ale na to, co se kolem nás děje, kolem energie, kolem anexe Ukrajiny, si myslím, že je to tak titěrná věc, že je to tedy k pozastavení.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si tedy nemyslím, že by fakt, že v Kanceláři prezidenta republiky o milionech peněz veřejných poplatníků rozhoduje pravomocně odsouzený člověk, byla titěrná záležitost, že tam setrvává dokonce i potom, co soud pravomocně rozhodl, že je vinen z manipulace veřejných zakázek a že okrádal stát na těžbě kamene. To já si opravdu nemyslím, že by byla titěrná záležitost, a naopak si myslím, že to, že předkládáme tento pozměňovací návrh, je poměrně mimořádná situace, protože zůstává člověk, který byl pravomocně odsouzen, ve své funkci, dostal tedy tři roky ve věznici s ostrahou a má nadále rozhodovat o milionech. To si myslím, že správné není. A dokonce si myslím, že byli i poslanci z opozice, z ANO, kteří kritizovali tu milost jako nevhodnou a kteří kritizovali, že o veřejných penězích nadále rozhoduje pravomocně odsouzený manažer. Samozřejmě mohli bychom pokračovat v tom příběhu dále, připomenout, že v době, kdy se tam na Hradě rozkrádaly peníze, tak ten člověk dostal navíc 300 000 mimořádnou odměnu.

Takovýmto způsobem zkrátka veřejná správa fungovat nemá a nemůže. A jestli nám mají občané věřit, tak musíme tuto záležitost odmítnout jako zcela nepřijatelnou. Proto ten návrh na úpravu rozpočtu považuji za principiální a za správný. Samozřejmě před jeho předložením jsme zkontrolovali ve výkazech lesní správy, že má dostatek peněz na bankovních účtech pro běžný provoz. Nechceme, aby se kvůli tomu nějakým způsobem navýšily určité částky, aby na to například dopláceli zaměstnanci, kteří řádně konají svoji práci. Tak to by se opravdu stát nemělo. Proto jsme to vztáhli konkrétně na ty investice, které jsou zařazeny do lesní správy.

Nyní krátce k tomu, na co jsme se rozhodli přesměrovat ty peníze. Jsou to jednak adiktologické služby. Myslím si, že Pražský hrad, pan prezident, pokud jde o závislosti, pokud jde o alkohol a další nemoci a další řekněme škodlivé, jak říká kolegyně Schillerová, neřesti, nedává naší společnosti úplně dobrý příklad a že ty peníze, pokud je dáme na adiktologické služby a pomoc lidem, kteří se dostali do této těžké situace, tak vykonají skutečně dobrou práci. Stejně tak chceme podpořit naši budoucnost, mladé lidi, mládež. Proto větší část těch peněz dáváme do rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Chtěl bych závěrem poděkovat ještě panu náměstkovi Jiřímu Valentovi za spolupráci při přípravě tohoto pozměňovacího návrhu. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP