(16.00 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Smyslem tohoto návrhu je tedy především doplnit finanční prostředky po zbytek tohoto roku, abychom v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí měli zajištěné financování mandatorních výdajů, které jsem tady zmiňoval v těch kapitolách, s ohledem na vývoj potřebnosti financování, především právě nejenom nemocenského pojištění, ale zvýšených nároků na státní sociální podporu. Tolik stručné zdůvodnění tohoto pozměňovacího návrhu, ke kterému se potom přihlásím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné odpoledne. Pokračujeme v projednávání novely státního rozpočtu na rok 2022, sněmovní tisk 284. Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Požádám dalšího přihlášeného a to je pan poslanec Josef Kott a připraví se paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Milé kolegyně, vážení kolegové, pane ministře, já bych si dovolil okomentovat dva pozměňovací návrhy. Ten první je poslance Kotta, Pražáka a Turečka, sněmovní dokument 1283. Jedná se o Ministerstvo zemědělství. V kapitole 329 se zvyšují výdaje souhrnného ukazatele výdaje celkem a specifického ukazatele další výdaje na státní politiku resortu, inspekční, kontrolní a výzkumnou činnost o částku 10 milionů korun a o stejnou částku se v kapitole 398 - Všeobecná pokladní správa tyto ukazatele snižují.

Krátké odůvodnění. V návrhu státního rozpočtu na rok 2022 došlo k omezení výdajů kapitoly Ministerstva zemědělství na podporu odborných periodik pro spolky včelařů, rybářů a myslivců. A jenom ve stručnosti chci říct, že podpora těchto odborných periodik je pro členy těchto spolků dle mého názoru zásadní a je to jediná možná forma odborné informovanosti členů těchto spolků. Jelikož se jedná o periodika s úzkoprofilovým zaměřením, je problematické udržet vysokou kvalitu jejich činnosti čistě na komerční bázi a podpora státu je v tomto směru nezbytná a nezastupitelná. Navrhuje se, aby došlo k navýšení ukazatele další výdaje na státní politiku resortu, inspekční, kontrolní a výzkumnou činnost o částku 10 milionů a z tohoto by to mělo být rozděleno tak, že do periodik pro spolek včelařů 7 milionů, rybářům 1 milion a myslivcům 2 miliony. Jenom chci okomentovat to, co nás k tomuto pozměňovacímu návrhu vedlo. Je to ta skutečnost, že jednotlivým spolkům nebylo dopředu ani naznačeno, že dojde k takovýmto škrtům, a nebyly schopny si v rámci již nasmlouvaných periodik zabezpečit to, že buď sníží frekvenci vydávání těchto časopisů, nebo že si to musí řešit jiným způsobem. Takže to je tento pozměňovací návrh.

A druhý pozměňovací návrh je kolegy pana poslance Turečka a paní poslankyně Aleny Schillerové. Jedná se o kapitolu 329 - Ministerstvo zemědělství, kde se výdaje souhrnného ukazatele zvyšují o 1 miliardu korun a v kapitole 398 - Všeobecná státní správa se tyto výdaje zase snižují. Tady se jedná o podporu Programu na rozvoj vodního hospodářství v České republice. A i když nyní to tak nevypadá, myslím si, že rozvoj vodního hospodářství je naprostou prioritou pro Českou republiku. V letech 2015 až 2019, kdy postihla naše území suchá perioda, se stala podpora pro programy na rozvoj hospodářské infrastruktury jednoznačnou prioritou a tomu odpovídaly i schválené státní rozpočty v kapitole Ministerstva zemědělství. Proč se jedná zrovna o částku jedné miliardy? Jedná se o výkupy pozemků a podporu projektové přípravy strategických vodních nádrží Vlachovice, Šanov a další, kde už jsou v tuto chvíli schválena vládou opatření ve výši 300 milionů korun. A dále se jedná o podporu vodárenské infrastruktury ve městech a obcích zasažených suchem. I zde už je vyspecifikovaná částka ve výši 700 milionů korun. Chci jenom dodat, že dotační program je rovněž veden v rámci programového financování Ministerstva financí.

Děkuji za pozornost a k oběma pozměňovacím návrhům se přihlásím v podrobné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jako další je přihlášená do obecné rozpravy paní poslankyně Klára Dostálová. (Poslankyně Schillerová: Už ne.) Už ne, přihlášku stahuje. Dobře. V tom případě jsme vyčerpali všechny řádně přihlášené do obecné rozpravy a ptám se, zda se ještě někdo hlásí předtím, než otevřu podrobnou rozpravu. Nikoho nevidím. Je-li tomu tak, končím obecnou rozpravu a ptám se pana ministra, zda si vezme závěrečné slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji. Já jsem při vystoupení jednotlivých poslanců studoval podané pozměňující návrhy, takže platí, co jsem říkal na začátku rozpravy, každý z nich budeme posuzovat individuálně. Některé podle mě se podpořit nedají z praktických důvodů, že ty peníze by tam zůstaly nevyčerpány, ale k tomu zpracujeme podrobná stanoviska v rámci třetího čtení.

A teď to berte jako konstatování, ne ani jako kritiku. Když jsme měli první čtení, tak velmi často z opozičních lavic byla kritika směřována k tomu, že ten schodek je příliš vysoký. Když si sumarizuji pozměňující návrhy, tak mám pocit, že v jednom se šetří 60 milionů z těch několika desítek, co podali, v některých se přesouvají peníze a mnohé zvyšují výdaje, to znamená, zvyšují deficit. Říkám, to není kritika, to je jenom konstatování. Tu 2,5 miliardy, tu 1 miliarda, tu 1,3 miliardy a podobně. Budeme o tom hlasovat při třetím čtení. Neříkám, že žádný z nich nemá šanci na přijetí. Jenom prosím, příště pokud budete kritizovat ten vysoký deficit a pak v pozměňovacích návrzích jde 98 % směrem ke zvýšení deficitu, tak si myslím, že ta kritika není úplně namístě. Teď nemluvím o těch přesunech, to je standardní debata v rámci každého rozpočtu, ty nezvyšují deficity. Je pravda, že je tam taková oblíbená položka Všeobecná pokladní správa nebo Vládní rozpočtová rezerva. Tomu rozumím, to není nic neobvyklého, to je naopak velmi obvyklé a standardní. Ale sami pak zvažte, jestli kritika výše a současně pozměňující návrhy, které zvyšují výdaje, jdou stejným směrem. Podle mě tyto dva názory nebo tyto dvě představy jdou každá jiným směrem. Děkuji.

To je jako úvodní slovo po obecné rozpravě vše. Děkuji, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Chci se zeptat paní zpravodajky, zda si chce vzít závěrečné slovo v této fázi? Není tomu tak. Děkuji. Já tedy zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Jako první vystoupí paní poslankyně Pokorná Jermanová, připraví se pan poslanec Šimon Heller. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji, pane předsedající. Já bych se chtěla touto cestou přihlásit k pozměňovacím návrhům sněmovní dokument číslo 1280, 1281 a poté ke sněmovnímu dokumentu 1315 a 1316. Odůvodnění je vloženo v systému a myslím si, že jsem ho tady zdůvodnila v obecné rozpravě dostatečně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí paní zpravodajka? Je tomu tak? (Není.) Dobře, já faktickou poznámku odmažu. A nyní by měl vystoupit pan poslanec Šimon Heller a připraví se paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím.

 

Poslanec Šimon Heller: Děkuji za slovo, pane předsedající. Rád bych se tímto přihlásil k pozměňujícímu návrhu číslo 1330. Jedná se o přesun 30 milionů z kapitoly rozpočet Kanceláře prezidenta republiky na program protidrogové politiky a podporu činnosti v oblasti mládeže. Odůvodnění zaznělo v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Paní poslankyně Klára Dostálová je omluvená. Jako další vystoupí pan poslanec Jiří Kobza a připraví se paní poslankyně Lucie Šafránková. Prosím.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, ještě jednou příjemné pozdní odpoledne. Chtěl bych se přihlásit k pozměňovacím návrhům číslo 1311 a 1312. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP