(20.30 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Když jsem si tady psal poznámky - a já budu mít docela podrobnější příspěvek ve třetím čtení, tady to nechci zneužívat, chci se přihlásit k pozměňovacímu návrhu na dobrovolné EET - ale k čemu se přijímají zákony? Aby něčemu pomohly. Tady bych identifikoval, že pomůže něco rozpočtu anebo podnikatelům. A kolegyně, kolegové, omlouvám se, ale já tady nevidím ten přínos, tu přidanou hodnotu ani u jednoho. Ani u jednoho! Rozpočet - kvituji, že jste donedávna nechtěli zvyšovat příjmy zvýšením daní. To se teď trochu změnilo tou daní z neočekávaných zisků, o tom se budeme asi bavit v rozpočtu na rok 2023, a zároveň jste přislíbili, že budete škrtat tam, kde předchozí vláda to tak jako rozdávala, zvyšovala platy a tak dále. Tak tam já ty škrty tedy nevidím, ale úplně jste rezignovali na to, že to není jenom o těch příjmech a výdajích, ale že lze ty daně i efektivněji vybírat. Teď se můžeme hádat, jestli díky EET to je o 12 miliard víc, nebo pan ministr řekl, jestli jsem to dobře zachytil, 4 miliardy, ale pořád jsou to 4 miliardy. A vy vlastně hrajete jenom tu notu příjmy-výdaje, ale na efektivitu výběru úplně rezignujete. A místo abyste nechali dojet - a jak říkám, první a druhou vlnu, já u té třetí, čtvrté jsem byl také skeptický, a říkám to tady jako opoziční poslanec, říkal jsem to i jako koaliční, takže jsem měl tu sílu říct, že s vládou ne úplně ve všem souhlasím. Já tady z těch 108 poslanců jsem tedy nezaznamenal zatím ani jednou, že by někdo něco řekl, že s něčím nesouhlasí, dneska jste nepodpořili ani jeden z bodů do programu. A vy jste úplně rezignovali na efektivní vybírání daně u něčeho, co už funguje, k čemu se v této chvíli, byť nemusí, dobrovolně hlásí nějakých 60 % podnikatelů, v gastronomii třeba, což je ta první vlna, a vy to rušíte, vy to vracíte před ten bod, věnujete tomu spoustu času, energie, a já tomu fakt nerozumím. Já tomu nerozumím, protože samozřejmě že na straně příjmů nechcete vytvářet nové daně, ale říkám, to si pak řekneme, a to já kvituji. A u těch škrtů to není tak snadné, jak jste si mysleli, když jste byli v opozici, protože počet úředníků zatím, co jsem zaznamenal, spíše roste. Takže o rozpočtu to není, tohle rozpočtu nepomůže, tohle ten rozpočet maximálně poškodí.

Tak hledám druhý důvod, a to je podpora podnikatelů, a tam už se budu opakovat. U podnikatelů, kdybyste byli na té konferenci, tak byste slyšeli, že oni to chtějí. Oni to chtějí! Jeden z argumentů bylo třeba, že to je jedna z dalších kontrol zaměstnanců. Běžte mezi ně. Zeptejte se jich, jakým způsobem to funguje. Takže to není ani podpora podnikatelů, není to to, co vy říkáte.

A já opravdu vás znovu vyzývám, pojďme udělat, ať skutečně tady se nepřesvědčujeme zbytečně, že někoho chráníme, kdo o to nestojí, kdo to takhle nechce, pojďme udělat společnou, já tady vyzývám pana zpravodaje - mimochodem mě trochu mrzí, když už jsem tedy použil to slovo smutný, tak jsem smutný, že tady není předkladatel jako ministr financí, místo toho to předkládá ministr dopravy, ten teď tady není také, jsme ve druhém čtení, je tam přihlášeno jenom šest lidí, nikdo to nezdržuje, že by tam bylo 45 lidí, i tohle je takový průvodní jev - já tedy vyzývám tady pana kolegu zpravodaje ctihodného Vojtěcha Munzara, pojďme spolu udělat znovu před třetím čtením konferenci o - nazvěme to dobrovolném EET nebo o budoucnosti EET. Pozvěte tam podnikatele, které chcete, pozvěme tam oficiálně asociace, které zastupují podnikatele, Hospodářskou komoru, Svaz průmyslu, to si klidně vyberte a poslechněte si v přímém přenose jejich názory. A takhle - to je realita.

To znamená, že padá za mě, nezlobte se na mě - ano, někomu to nemusí vyhovovat, já neříkám, že to je 100 %, abyste zase někdo nereagoval fakticky, že 100 %, určitě to... nic, nikdo tady ve 100 % nepodporuje, co my tady schvalujeme, neexistuje takový zákon, dokonce ani milostivé léto určitě nemá stoprocentní podporu - ale padá argument za mě, že to je ve prospěch podnikatelů.

Já to shrnu, protože si chci toto delší připravit s těmi čísly na třetí čtení: o rozpočtu to není, jde to proti. O podnikatelích, to je ta cílová skupina, to není. Jejich zástupci říkají otevřeně - otevřeně, máte citace v médiích, to není, že nám to tady někde zamumlají na chodbě - ti to také nechtějí, takže mě by opravdu zajímalo, dejte mi nějaký relevantní důvod, proč to děláte a proč tomu věnujete tolik energie v době, kdy na Ukrajině zuří válka, kdy tady máme fakt řešit i jiné věci, a vy tomuhle věnujete tolik času, tolik energie a tolik politického kapitálu. Já tomu nerozumím. Ještě jste mi to nevysvětlili - já vás nepřesvědčím, ale tohle to bych rád slyšel. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. (K poslankyni Schillerové.) Já bych vám ráda dala slovo, ale s faktickou se přihlásil pan poslanec Jaroslav Foldyna, kterého ale nevidím v sále, takže mu to propadá, a prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Paní místopředsedkyně, já to nechci skutečně nijak tady zdržovat. Já jsem neřekla ani slůvko, ani popel na to, že tu není přítomen pan ministr financí, protože minulý týden mně sám osobně říkal, když jsme měli jednání k windfall tax, že bude v zahraničí. Chápala jsem to, ale prosím tedy - vidím, že tam vykoukl za předkladatele pan ministr Kupka, já bych prosila, já nevím, jestli mám dát... (Místopředsedkyně Richterová: Je zpět.) Ano, už je zpátky. (Ministr Kupka vstoupil do jednacího sálu.) Já jsem chtěla dát kratičkou pauzu, abyste přišel, už vidím, že jste zpátky, takže tím pádem návrh žádný nedávám na pauzu. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji a nyní se stanoviskem klubu SPD je přihlášen pan poslanec Jan Hrnčíř. Připravit se může pan poslanec Jan Volný posléze. Prosím.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, když tehdejší vláda s ministrem financí Babišem zaváděla elektronickou evidenci tržeb, zdůvodňovala, že je potřeba bojovat proti neplatičům daní. Samozřejmě že daně se platit musí. Stát by skutečně měl bojovat proti vyhýbání se placení daní a dbát na dodržování předpisů. Bohužel, české podnikatelské prostředí je již tak svázáno nadměrnou byrokracií a regulacemi, že elektronická evidence tento stav ještě více zhoršila. Pokud by měli živnostníci nastavena jednoduchá pravidla pro výpočet daňových povinností a jejich daňová zátěž byla přiměřená, neměli by důvod se daním vyhýbat. My v SPD jsme už od samého počátku přesvědčeni, že je lepší složitou administrativu a byrokracii v rámci neustále bobtnající administrativy státu u malých podnikatelů a živnostníků nahradit takzvanými daňovými paušály, což se nakonec podařilo od loňského roku i prosadit.

Jediným cílem EET tak bylo zvýšení příjmů státního rozpočtu. Bohužel, celý koncept byl uchopen velmi nešťastně a do vnímání široké veřejnosti vetkl doktrínu, že stát musí všechny drobné podnikatele hlídat, protože podvádí na daních a okrádají tak stát. Jakékoliv odhady dopadů EET na výnosy státního rozpočtu jsou však velmi diskutabilní a nelze je brát zcela vážně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP