(21.10 hodin)
(pokračuje David Štolpa)

ODS a s ní celá vláda a všechny vládní strany si tak jednoduše přejí návrat a rozmach šedé ekonomiky, jinak si to nedokážu vysvětlit. Elektronická evidence tržeb v současnosti vlastně nevadí nikomu, koho se týká. Z nějakého důvodu vadí jen a pouze současné vládní koalici. A proč? To je myslím nade vše jasné.

Co ale zřejmě nevadí, je propad příjmů státního rozpočtu, které byly na EET navázány. Ministr Stanjura a s ním celá vláda opakuje, že jsme jako vláda nechali veřejné finance v rozvalu. Není to pravda. Potvrdil to i Eurostat, který Česko potvrdil jako šestou nejméně zadluženou zemi Evropské unie. Neustále navíc slyšíme, na co všechno chybí peníze, ale tady státní rozpočet dobrovolně připravujeme o 13 miliard. Jde o 13 miliard ročně. Každý další rok, kdy bude vláda plakat nad vysokými schodky, může vinit jen sama sebe, když se dobrovolně zbavila jednoho z nástrojů na lepší výběr daní.

Ministr Stanjura má zkrátka stranické zadání zrušit EET. Zároveň ale bude plakat nad stavem rozpočtu, který vládní politici vykreslují jako nejhorší v Evropě, a bude občanům i podnikatelům ordinovat úspory a utahování opasků. Pojďme si říct jasně a upřímně, jaký je důvod pro zrušení EET, proč tato vláda ruší nástroj pro boj s šedou ekonomikou a jde tak přímo proti svému programovému prohlášení. Má snad koalice jiný lepší plán? Má v šuplíku připraveno jiné řešení? Žádají to po ní svazy a asociace? Na všechny otázky je odpověď jednoduchá. Tato koalice má jediný program. Není to ani pomoc lidem, není to ani zdravotnictví, kterému peníze berou. Je to logické. Slepenec pěti naprosto nesourodých stran, které mají jedno jediné pojítko, a to je Antibabiš - stejně jako Piráti ruší stavební zákon, který získal ocenění Zákon roku a který by rozhýbal stavební řízení, jen proto, že ho schválila Babišova vláda, tak z úplně stejného důvodu tu dnes projednáváme zákon o zrušení EET. Takhle je to jednoduché. EET je úspěšný projekt Andreje Babiše, každý ho s ním má spojený, a tak přestože funguje, objektivně narovnal tržní prostředí a přinesl do státní kasy peníze, tak je potřeba jej zrušit.

Já vnímám, že jste se za těch několik let vmanipulovali do situace, kdy si asi říkáte, že vám již nic jiného nezbývá, i když víte, že neděláte dobře. Řešení ale existuje: dobrovolné EET. I nyní je EET kvůli covidu dobrovolné a víte, kolik subjektů ho stále využívá? Šedesát procent! Zkuste konečně méně Antibabiš-politiky, začněte pracovat skutečně ve prospěch občanů a firem. Je nejvyšší čas.

Zkrátka, i kdybych sebevíc chtěl, nenapadá mě jediný rozumný důvod, proč elektronickou evidenci tržeb zrušit. Proto se připojuji k návrhu na zamítnutí zákona ve třetím čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane poslanče, a poslední přihlášená je paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Snad úplně dnes naposledy, kolegové. Mí předřečníci řekli vlastně všechno, co jsem chtěla říct i já, a já bych udělala jenom takové velice krátké malinkaté resumé z toho všeho, co tady bylo.

V podstatě EET chtělo vytvořit férové prostředí, kde mají všichni stejné podmínky a ve kterém řádné plnění povinností neznamená konkurenční nevýhodu. Zcela určitě se nedotýkalo velkých a středních firem. Některé obory i z těch malých firem vůbec nemají možnost nemít všechno pod kontrolou. A já si myslím, že v době, kdy všichni hledají peníze - vidíme, co se k nám blíží, tak byste, prosím, měli řešit to, že EET přece jenom přineslo 13 miliard. Pan ministr financí škrtá tu miliardu, tu dvě a těch třináct jenom takhle vyhodil z okna? A pokud by EET dál jelo, tak samozřejmě se počítalo, že bude dalších 7 miliard, což znamená 21 miliard příjem.

Já bych chtěla říct větu podnikatelky, protože jsem si vytiskla, i co říkali podnikatelé po zavedení EET, jak se k tomu tvářili. Samozřejmě, nebyly to jenom pozitivní věci, nebudeme si nalhávat. Byli tady malí provozovatelé, kteří říkali: Ale i zákazníkovi vyhovuje, že si vezmu peníze v hotovosti a nedávám mu fakturu. Já mu to věřím, že mu to vyhovovalo, ale já si myslím, že bychom neměli podporovat lidi, kteří berou ze společného měšce, chtějí mít zdarma pro své děti školství, chtějí čerpat zdravotní, sociální, a my, kteří platíme daně, a myslím i nás zaměstnance, kterým to zaměstnavatelé strhávají, na to všichni přispíváme. A já se chci zeptat: Opravdu chceme podporovat lidi, kteří neplatí daně, škrtneme ty, kteří se chovají poctivě, a budeme neustále sponzorovat ty, co neodvedou ani korunu. A pokud někdo podniká za předpokladu, že neplatí daně, a EET ho poslalo ke dnu - prosím pěkně, tak si položme otázku: Chceme takové podnikatele? Já myslím, že ne. Ten tu dávno neměl co dělat! Měl se možná nechat zaměstnat a pracovat v nějaké firmě, která za něj řádně odváděla do společných peněz zdravotní, sociální a na závěr roku zaplatila do státní pokladny daň z příjmu právnických nebo fyzických osob.

A já si myslím, že pokud bychom se měli bavit o tom, že alespoň zachováme první dvě vlny EET, ponecháme si 13 miliard a vrátíme je tam, kde opravdu jsme je škrtali, a myslím si, že to bylo škoda, ať už to bylo zdravotnictví, nebo školství - my škrtáme drobné a vyhazujeme velké měšce. To si myslím, že sem nepatří, a jestli chtěl být pan ministr rozpočtově zodpovědný, tak o tomto to nehovoří. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a už nyní nevnímám nikoho přihlášeného do obecné rozpravy, takže ji končím.

Optám se, zda je zájem o závěrečná slova po ukončení obecné rozpravy? Není.

Nemáme nic hlasovatelného, takže zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Hlásí se paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tak já už jsem ho odůvodnila, teď bych se k němu přihlásila. Já se přihlašuji ke svému pozměňovacímu návrhu, který je v systému uložen pod číslem 1401 a byl podrobně odůvodněn v obecné rozpravě. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Ještě jednou rozhlédnu, skutečně už nevnímám nikoho přihlášeného, takže končím i podrobnou rozpravu.

A opět se táži pro pořádek, zda je zájem o závěrečná slova? Pan zpravodaj nemá, pan navrhovatel také nemá.

A zase shrnu, že nezazněl žádný hlasovatelný návrh, čili já tímto končím druhé čtení tohoto návrhu a v souladu s domluvou, která tady zazněla, nejprve poděkuji panu zpravodaji a panu ministrovi a potom se s vámi všemi rozloučím.

Končím dnešní jednání. Sejdeme se zde zítra v 9 hodin, budeme pokračovat. Klidný večer přeju.

 

(Jednání skončilo ve 21.17 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP