(11.40 hodin)
(pokračuje Miloslav Janulík)

Kdybychom to dali na ty dcery ostatních zdravotních pojišťoven, což, jak třeba říká kolega Kuchař, že to by bylo - mně se to zdá taky jako normální řešení, říkám, po uplynutí toho období, a tak ty peníze prostě zůstanou tady, v systému zdravotního pojištění, a budou vyplaceny za péči. Nebude to něčí zisk. A zase by to byl výborný krok k tomu, což vy máte ve svém programovém prohlášení, a mně se to líbí, samozřejmě, že by to byla cesta ke komerčnímu zdravotnímu připojištění. To je to, o co bychom se měli, ale našich obyvatel, našich občanů, o tom je řeč. Říkám, nezabývejme se tady nějakými Asiaty, kvůli těm tady nejsme, my jsme tady kvůli našim lidem, a toto by měla být práce, kterou odvádíme, protože to k něčemu směřuje. I vrcholně socialistické Rakousko má takzvanou Sonderklasse, máte možnost se připojistit, a my furt tu možnost ještě nemáme. Nás doktory furt straší paragrafy (nesrozumitelné), že nesmíme to a nesmíme toto a ono, a furt je to takové pološero. Abychom taxativně řekli: Toto ano, potud jo, jestli zavřu krám ve čtyři, tak prostě od čtvrté hodiny jedu cash, vybírám za peníze, hotovo. A to jsme pořád ještě neudělali. A to vy, kteří se proklamujete jako pravicová vláda - tak sakra, toto je to, co bych od vás očekával, a ne že se tady budeme patlat tady s tímto a nahrávat kšeft dvěma subjektům.

Takže dopady jsem vám shrnul. Jak z toho se ctí vybruslit? No, jak? Vzít to zpátky. Říkám, už je to nějaký čas, vznikalo to v jakési době. Já to taky chápu, ale říkám, ty věci, které tam zaznívají, už jsou dávno pryč, to už je dávno všechno vyvrácené.

A teď vám odcituju tady ze stránek té Strachovky. Tam se inzerovalo v dubnu tohoto roku, oni se tam dokonce holedbali tím, že když budete mít pojištění - teď je to pro ty cizince, mluvím o tom, že to je pro ty cizince - když budete mít pojištění PVZP, brzo budete moci ukončit tu smlouvu bez finančních ztrát a získáte pojištění za lepších podmínek, protože Senát to zařídí. (S úsměvem.) A stále máme lepší pojištění než PVZP, jo? Tak oni nabízeli pro studenta 9 000, měli to asi nějak spočítané, ale furt je to v podstatě na polovičních sumách. Fakticky třeba v tom dubnu byla čísla z loňského roku, kolik opravdu to pojištění vydá, čili to prostě nemůže vycházet, takže z toho plyne jediné možné resumé, že to je prostě kšeft, to není to pojištění v tom slova smyslu. A jak říkám, tam nejsou ty provize, oni tam mají kontakty, mobily, mobilní telefony, adresa Václavské náměstí, naproti Bati... Zřejmě slušnej oddíl, jak by řekl klasik. Nemáte peníze na pojištění? Využijte maximálně slevu 10 %. Zaplaťte polovinu částky, sjednáte si aktuální pojištění PVZP ještě dneska a pak to jako že jenom převedete. Tak ještě chtěli zneužít tu PVZP a ještě to inzerujou. Co potřebujete? Bankovní list, 600 korun při žádosti o pojištění, vypíšou účtenku, řešení obtížných případů prodloužení víz, pomoc zkušených právníků, registrace IP a firmy... Prostě to je neuvěřitelné. Tomu nemůžu sloužit. (S úsměvem.) Vám můžu ukázat... Tady (Ukazuje listy A4 a čte rusky.): "Jesli tebe do 30 let, zaplati vsego 9 000 korun." Jo, takové reklamy na pojištění u těch hloupých Čechů. A Strachovka je tu dávaná - PVZP je ta špatná, která vybírá hodně. Tady pojišťovna - já jí nebudu dávat reklamu - ale mám tady pojistnou smlouvu, pojištění cizinců. Mám jména lidí, GDPR, všechno pryč, ale limity pojistného plnění - pojištění Student: limity 2 miliony na jednu pojistnou událost, stomatologická péče 5 000 korun, ambulantně předepsané léky 5 000 korun. Je to od 1. 9. 2020 do 9. 6. 2021, 12 měsíců, a pojistné dle sazebníku je 20 000 korun, ale obchodní sleva a pojistné k úhradě je 9 000 korun. Toto nabízí za 9 000 korun. Tak jestli toto není pro nějaký úřad, jak se jmenuje, který by toto měl hlídat... No, já vám můžu taky nabízet Rolls-Royce za 6 000 korun, ale nevím, jak daleko tedy dojedete. A to je normální, to se tady děje běžně, super. Tomu máme tleskat nebo tady mám mačkat čudlík? A oni to mají samozřejmě v azbuce: "Kompleks medicinskoje strachovanie Slavia". Takže zase. Dávají to na měsíc, na tři, na šest, na dvanáct, na čtyřiadvacet. Je to obchodní strategie, to chápu.

Jinak ještě krátký exkurz do historie. PVZP se zabývá zdravotním pojištěním cizinců od roku 1995. To byla tehdy ještě součást VZP, tehdy byla jako jediná, nikdo o tom nediskutoval. Od 2004, kdy jsme vstoupili do EU, se trh uvolnil, mohlo to nabízet víc pojišťoven a samozřejmě tehdy se do toho vnesl - protože PVZP byla jediná, která držela ten normální, protože to musela dělat správně věcně, logicky - tak už tehdy chtěli 20 000 za rok pro pojistku dospělá osoba a tehdy myslím zprostředkovatelé mohli dostat - nedostávali to, ale maximum bylo myslím 25 %. Ale pak samozřejmě přišly ty konkurenční pojišťovny. Navíc uvědomte si, že PVZP často komunikuje s Českou národní bankou, ona je pod dohledem na rozdíl od těch jiných, a taky i Ministerstvem financí, což samozřejmě žádný jiný subjekt neměl, nemá a mít nebude, protože nějaký registr nebo nějaký ČAP, to nepovažuju ani za vtip.

Takže to schéma je jednoduché. Když já poskytnu, vyfakturuju, následuje úhrada. Komunikuju s klientem, ale samozřejmě že musím splňovat všechny zákonné normy, které tam jsou, doložit to. Ty ostatní pojišťovny, co jsem třeba citoval v té azbuce, o ničem takovém nevím. A to tedy vím dobře, protože se v tom pohybuju celý život, a s mnoha z nich jsem komunikoval, i jsem v uvozovkách pro ně dělal, ony pro mě měly likvidovat nějaké pojistné události, což se nestalo k mé škodě, tam se dokonce už v roce 1989 stanovovaly maximální hodnoty bodů, které se dají fakturovat, a tak dále, no a pak nabízely. A když jsme to porovnávali s veřejným zdravotním pojištěním podle věkových skupin, jaké jsou náklady, mám to od roku 2010 do roku 2018, tak tam průměr třeba 2010 byl náklad 21 tisíc a stoupl do 2018 za osm let na 28 tisíc. Prostě ty nárůsty tam byly, to je nezpochybnitelné. A tato čísla se objevovala jenom u PVZP, u nikoho jiného se neobjevovala - to je strašně zajímavé - a teď samozřejmě ročenky. Jenomže kolik byly minimální zálohy OSVČ v roce 2021: 28 tisíc a průměrná úhrada 26 tisíc, ale OSVČ musely platit 28 tisíc, naši lidi, jo? A ten cizinec - jemu stačí 9? Nebo 11? Kde je ta diskriminace? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP