(11.50 hodin)
(pokračuje Miloslav Janulík)

Máte pravdu, ale ona funguje naopak, nebo fungovala naopak. Už teď nefunguje naopak, protože je v tom pořádek. A pokud posčítáte průměrné mzdy a odvody, zjistíte, kolik platí, že se to srovnalo. Samozřejmě, stát platí - výrazně navýšil platbu za státní pojištěnce, až to bylo těch 1 967, teď jste to tedy snížili. Tržní podíl veřejného zdravotního pojištění - to bylo více jak 10 milionů osob, cizinci - tam to bylo 66 000 osob. Přitom platby cizinců za rozsah toho pojištění, které má být jakoby kvaziveřejné, nedosahovaly ani odvodů OSVČ, natož plateb zaměstnanců vůbec, protože ti platili ještě víc, ani plateb státu za své pojištěnce. To tady vám dokumentuji ze statistik. Takže tam ne, že není solidarita, to je prostě celé, vám říkám, podfuk a to celé prostě vracet zpátky, to prostě já nevím. To je tak strašně absurdní.

Můžeme pokračovat. Říkám, mám tady zase - na jeden rok 4 200 korun, nabízí Strachovka, to je v akci. A nevím, co se tedy tak zásadním způsobem změnilo. Třeba hlasování - 7. schůze, 128. hlasování, 9. listopad 2010, a tehdy se hlasovalo o tom, že se udělá v tom pojištění pořádek. A jak jsem říkal odéésce, dokonce pan Zbyněk Stanjura tehdy pro to hlasoval. A dneska šéf jeho kabinetu, Markův brácha, to chce zrušit? To fakt není normální! To je prostě pro psychiatra, to není do politiky!

Takže už nebudu popisovat tu situaci, nicméně abych vám vyvracel některé ty námitky, tak ještě vám tady musím něco říct. Mám tady právní analýzy - a ty si zadávala samozřejmě matka - PVZP i VZP a renomovaných kanceláří, je to ani ne rok staré, kde jsou samozřejmě zhodnocení toho stavu, který vlastně byl a který teď tou novelou se znormalizoval, a samozřejmě mám tady zhodnoceno - je to poměrně obsažný materiál, je kdykoliv k dispozici komukoliv - a je tady krásně zhodnoceno, a z více zdrojů samozřejmě, nejenom z jedněch úst, jak došlo tedy k té nápravě, a to bylo ještě v době, kdy jsme nějak nevěděli - a vy jste asi v tu dobu nějak, nevím přesně, z jakého data je ten váš pozměňovací návrh, já si to nepamatuji, kdybyste mi řekl, v kterém datu, v kterém období, který měsíc vznikl ten váš pozměňovací návrh v Senátu? (Nesrozumitelná reakce senátora Krause.) To je víc jak rok, že? Asi tak nějak, děkuji. Takže to je vlastně z té doby, ze stejné doby. Tady prostě zase - je to názor a je to renomovaná advokátní kancelář a těžko ji někdo může vinit z nějaké zaujatosti, já nevím, od koho už bychom to chtěli tedy víc: "Nahlížení na cestovní zdravotní pojištění cizinců v rozsahu komplexní péče dle paragrafu, dle ustanovení 180 zákona o pobytu cizinců, je to nástroj prosazování obecného zájmu nás jako České republiky na ochraně zdraví této skupiny obyvatel České republiky, který je způsobilý zabezpečit jim přístup ke zdravotní péči v rozsahu srovnatelném se zdravotní péčí občanů na základě veřejného zdravotního pojištění." Takže teď jste slyšeli, že to musí být v rozsahu srovnatelném. Za 9 000 korun ročně to prostě nemůže být absolutně v rozsahu srovnatelném. To prostě není možné, to popírá z logiky věci samo sebe, takže takto to prostě nejde!

A jak říkám, chápu, že nic na světě není úplně dokonalé, jsou k tomu výhrady, ale prostě tímto humpoláckým způsobem to zlomit přes koleno a říct: Teď to protlačíme a vrátíme zpátky ten bordel, pardon, tak prostě to je špatně. Tak si pojďme udělat nějaké, já nevím, kulaté stoly nebo semináře nebo něco a tam se o tom pobavme. Pozvěme tam dokonce i ty pojišťovny, ať nám to řeknou, jak to ony vidí, protože mám za to, že kromě těch dvou, které platí tady ty strašné kampaně a ty mediální masírky, se nikdo nikoho na nic neptá. Ale my přece na správní radě od ředitele PVZP víme, jaká situace je, jak se to znormalizovalo a že to je v pohodě. Čili říkám, pár kolegů je tady v dvojjediné roli, ale říkám, tu odpovědnost prostě ponesete, i ekonomickou. Na to jsem vás upozornil, je to v zápise, takže pak uvidíme, co bude dál.

Takže to je... Teď samozřejmě posuzování ústavnosti, říkám, mám tady to stanovisko ÚOHSu. Pak je tady další stanovisko další advokátní kanceláře. Samozřejmě vždycky je lepší mít těch názorů několik, tak mám tady k dispozici názor i jiný, ale de facto postihuje a popisuje úplně to stejné a ničeho jiného než argumentů, které jsem já tady předkládal, se v podstatě nelze ani dobrat, protože to, že to někdo tam vyrobil nějak, prostě aby to sedlo, na to, aby to někomu vyhovovalo, tak to samozřejmě víme, že to se tady dá všechno udělat, prostě sepíšete cokoliv. Já tady můžu tvrdit, že bílá je nejsvětlejší odstín černé a černá nejtmavší bílá, a svým způsobem je to pravda, ale to na věci vůbec nic nezmění. Říkám, já samozřejmě si nachystám ještě - tímto jsem vyčerpal zatím vás i sebe, ale myslím si, že budeme pokračovat dál - a já samozřejmě vám ještě tady potom předložím další a další stanoviska, která vám doloží znovu a znovu a po sto osmdesáté osmé, že prostě toto není dobře. Můžeme o tom polemizovat, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je asi tak všecko, co se proti tomu dá dělat - zatím. To, že to můžete protlačit - to samozřejmě můžete, o to pokoj, samozřejmě to už tady si zvykám - ale že to bude zásadně špatně, tak to dřív či později vás to prostě usvědčí.

Tak zvažte, prosím, říkám, zatím navrhuji stažení. Prostě stáhnout to, udělat k tomu nějaké semináře, kulaté stoly nebo něco, vzít to na zdravotní výbor, pobavit se o tom, opravdu aktualizovat to, protože od té doby přesně víme, že uplynula dlouhá doba, od té novely, a od tohoto vašeho už také je to víc jak rok, tak se o tom pojďme bavit. Samozřejmě víc hlav, víc rozumu. Vymyslíme něco, co bude pro nás pro všechny, a zejména tedy pro naše pacienty, pro naše občany, co bude dobré, protože to tedy, jak říkám, to je prostě partikulární zájem pár lidí. To není dobře a dobří koně se nepřepřahají. Dneska v tom systému je pořádek, víme, o kolik prachů tam jde. Víme, že se na to těší zase, že se vrátí zpátky - říkám, už je v tom těch špinavostí mnoho a zdá se, že ještě asi mnoho bude, že oni prostě se neštítí a nezastaví před ničím. Já už jsem také na svoji adresu slyšel mnoho věcí. Už se rozhlížím dobře, když jdu přes přechod pro chodce - také mně bylo doporučeno, ale to asi na věci zatím nic nemění.

Pane předsedající, zatím vám děkuji za slovo. Přihlásím se opět za chvilku. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011 a SPD.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Za dvě minuty budu předávat, tak už jsem si myslel, že se ani nedostanu ke slovu. S faktickou poznámkou se přihlásil nejdříve pan poslanec Koten a poté se hlásí ještě pan senátor Kraus. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Já bych tady rád navázal a rád bych reagoval, vaším prostřednictvím, na svého předřečníka. Ona v podstatě většina věcí tady byla řečena, ale vzhledem k tomu, že pan ctěný kolega nezasedá na výboru pro bezpečnost, tak já bych ho jenom doplnil o některé informace, které proběhly při schvalování novely, která nyní je momentálně platná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP