(Jednání pokračovalo v 9.30 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přestávka určená pro jednání předsedů klubů vypršela. Máme 9.30 hodin, takže pokračuji v naší debatě. Nyní nevidím, že by se někdo z kolegů hlásil s přednostním právem - hlásí se paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Možná by bylo dobré, kdyby někdo ze zástupců pětikoalice vystoupil a řekl nám tedy, jak to je s panem premiérem, jestli nám přijde v 10.30 hodin, nebo nám nepřijde vůbec v tom vymezeném čase, protože jsem dostala teď kuloárovou informaci - opakuji, kuloárovou - že snad nepřijde vůbec.

Já bych tady chtěla zopakovat, že čas mezi 9. a 11. hodinou je vymezen na písemné interpelace. Ta písemná interpelace je tady už další dobu. Bylo to přerušeno do přítomnosti pana premiéra, takže my bychom rádi slyšeli, jestli se pan premiér dostaví, nebo nedostaví. My skutečně trváme na projednání té písemné interpelace a na tom, že tento čas je nedotknutelný pro cokoliv jiného než pro písemné interpelace, takže já první očekávám zprávu o tom, jak to bude s panem premiérem, a pak případně učiním další návrhy, až poté, kdy budu slyšet, kdy se dostaví a co vlastně pětikoalice navrhuje. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní se přihlásil s přednostním právem pan předseda Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, interpelace pana kolegy Nachera byla podána někdy v březnu, vypořádána byla v červnu, do Sněmovny se dostala v září. V podstatě dnes se zase dozvídáme, že pan premiér nepřijde. Podle mého názoru to je precedentní rozhodnutí tím, že jak řekla paní předsedkyně Schillerová, v ústavě, v zákonu o jednacím řádu, je napsáno, že čas od 9 do 11 hodin je vymezen na písemné interpelace. Takže když pan premiér nebude chodit už do konce roku, tak se vlastně přeruší na základě většiny ve Sněmovně, 108 hlasy, a my budeme začínat v 9 hodin ráno. My si nemůžeme vzít žádné přestávky. Nám nejde o přestávky, ale o vypořádání písemných interpelací, na které pan premiér nechodí. Já teď nebudu spekulovat, jestli úmyslně, nebo neúmyslně, aby koalice mohla začít v 9 hodin ráno. O tom si sami v sobě rozhodněte a zkuste se nad tím zamyslet, jak to vypadá. Ale my jako opozice přece nemůžeme tady trpět to, že pan premiér nebude chodit na písemné interpelace, byť je jenom jedna. To prostě je jeho povinnost a je to věc, která je daná zákonem.

Takže já tady apeluji na pana premiéra, aby začal chodit do Sněmovny. On se zpovídá Poslanecké sněmovně, byť tady máte stoosmičkovou většinu. To jsou věci, které prostě i on musí dodržovat.

To znamená, že my si žádnou přestávku nevezmeme, my žádnou přestávku nechceme. My chceme, abyste dodržovali zákon, to znamená, že od 9 do 11 hodin budou probíhat písemné interpelace. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je přihlášen s přednostním právem pan předseda Benda, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, byl jsem informován o tom, že pan premiér dorazí až po 11. hodině. Bude dnes odpoledne na ústních interpelacích, můžete mu klást aktuálně dotazy dnes během odpoledne. Netvařme se, že zrovna interpelace Patrika Nachera, která je z března, je tou nejdůležitější, kterou musíme teď projednávat.

Všichni víme, o co v tuhle chvíli jde. Jde o souboj o to, jak dlouho budete zdržovat projednávání bodu, který byl na dnešek zařazen. Já vám neberu právo vzít si přestávky. Jenom říkám, a bylo to v minulém volebním období to samé, když tady nebyl příslušný ministr, nebyl příslušný premiér, tak se příslušná interpelace přerušila do další schůze, kdy tady ministr nebo premiér bude.

To, že máte jenom jednu písemnou interpelaci, tím pádem nemůže být projednáváno jiné, a že se tváříte, že jakoby za to může premiér, protože tady dnes není přítomen - já jsem měl dojem, že jsme tady měli nějakou nepsanou gentlemanskou dohodu, že přece jenom v době předsednictví budeme lehce tolerantnější k tomu, v jakých chvílích tady musí být premiér, ministři, že chápeme, že mají celou řadu zahraničních povinností. Ale je to asi podobné jako s tím, když váš pan předseda Babiš vyhlašoval, že v době předsednictví se nebude hlasovat o nedůvěře vládě, a pak se o ní přece jen hlasovalo. Bohužel, úplně se vám vždy věřit nedá. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášena s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Já bych prosila svého ctěného kolegu Marka Bendu, prostřednictvím paní předsedkyně, aby nechal na nás, co je či není důležitá písemná interpelace. Ano, právě proto, že je jenom jedna, nemůžete tvrdit, že vás tady nějak zatěžujeme. Ono je jich tedy více, jenomže Úřad vlády je nevypořádává, nechodí nám ty odpovědi v termínech tak, jak by tady měly být, a tudíž nemohly doputovat do Sněmovny, ale to teď nechám být. Tady je na pořadu jedna jediná. To je velká zátěž v době předsednictví, vypořádat jednu jedinou písemnou interpelaci? Jednu jedinou písemnou interpelaci!

Takže já znova opakuji, nebudu si brát žádnou přestávku, tento čas je vymezený písemným interpelacím. Pan premiér se opakovaně nedostavil. Včera byla omluva Patriku Nacherovi z jeho sekretariátu, že přijde v 10.30 hodin. Teď jsme se tedy na mikrofon dozvěděli, že nepřijde vůbec. Takže já se domnívám, že začít se může v 11 hodin, ale pokud má pětikoalice jiný návrh, nechť ho učiní na mikrofon a já případně učiním také protinávrh. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní se tedy hlásí s přednostním právem pan předseda Výborný, prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Je to jenom zdržování toho, abychom se nedostali k bodu, který byl řádně schválen do programu. Ale, ale... (Poslanci z levé strany sálu pokřikují na řečníka.) Já myslím, pane kolego Juchelko, že nebudeme na sebe pokřikovat, že, prostřednictvím paní předsedající.

Po dohodě předsedů koaličních poslaneckých klubů prosím, aby bylo procedurálně hlasováno s vědomím toho, že zde, u té jediné písemné interpelace kolegy Nachera, která tady je, že není možno ji vypořádat, protože pan premiér je dnes omluven. Kolega Nacher tu interpelaci může položit, aby to bylo jasně řečeno tady na mikrofon, dnes ve 14 hodin v rámci ústních interpelací. Pokud skutečně tak touží po odpovědi, má jedinečnou šanci, nic mu v tom nebrání. I tak bude ta písemná interpelace kolegy Nachera vypořádána na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

Nechci se tady vracet k tomu, jakým způsobem tady bylo odpovídáno vašimi ministry a vaším premiérem v minulém období, nemá to smysl. Navrhuji, aby teď z důvodu nepřítomnosti omluveného pana premiéra byl bod Odpovědi na písemné interpelace přerušen do příští schůze Poslanecké sněmovny.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Předpokládám, že to by bylo nehlasovatelné - do příštího týdne.

 

Poslanec Marek Výborný: Příští čtvrtek, to znamená tak, abychom plnili jednací řád, to znamená, příští jednací den, kdy bude čtvrtek a budou v pořadu z jednacího řádu interpelace, písemné odpovědi, tak do té doby. V tom okamžiku bude naplněn tento bod dnes a můžeme v souladu s jednacím řádem pokračovat tím, co máme, to znamená debatou o případných změnách v programu schůze na dnešní den. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy je procedurální návrh, který bychom měli bezprostředně hlasovat. (O slovo se hlásí předsedkyně Schillerová.) Pokud má paní předsedkyně protinávrh, samozřejmě vystoupit může. Takže prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já se domnívám, že to je protinávrh, i když to bylo tak podivně navrženo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP