(9.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ne, nicméně teď jde o časový údaj a ve chvíli, kdy my máme přerušeno pouze obecně, tak jako je v tom minulém přerušení, tak v tuto chvíli musíme rozhodnout o dalším postupu, a ten procedurální návrh je možné samozřejmě hlasovat, respektive je nutné jej hlasovat bezprostředně právě proto, že je tam konkrétní časový údaj, který pan poslanec zmínil.

Ano, vyplývá z omluvy pana premiéra, ale my se musíme vypořádat s tím, jestli budeme pokračovat dále v jednání, anebo jestli skutečně přerušíme až do 10.30, do konkrétního času, který tady je zmíněn. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No ne, já jsem to myslel nikoliv jako procedurální návrh, ale jako že to skutečně přerušujeme, že to přerušujeme proto, že pan premiér je oficiálně omluven do 10.30. Ta celá interpelace je přerušena do jeho přítomnosti. Já to respektuji, nechci tady mluvit, protože teď kdybych mluvil na mikrofon, tak vlastně porušuji usnesení Sněmovny, protože pan premiér tady není. To znamená, že by se to teď mělo přerušit automaticky do přítomnosti pana premiéra v 10.30 a pak máme půl hodiny na vyřízení té interpelace. Takhle to chápu já tu proceduru.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nicméně další se hlásí s přednostním právem pan předseda Výborný. Není to tak, jak popisuje pan poslanec, já myslím, že v tom to je jasné, že se přerušuje do přítomnosti předsedy vlády obvykle a je nutné, pokud není přítomen, se s tím vypořádat znovu.

Takže prosím, pane poslanče, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, předesílám, že dám procedurální protinávrh, proto tady mohu teď vystoupit vůči tomu, co říkal kolega Nacher. Já jsem přesvědčen o tom, že to přerušení projednávání sněmovního tisku 239, interpelace kolegy Nachera, bylo na té schůzi, kterou on zmiňoval, na té minulé, nikoliv na té dnešní, takže v tuto chvíli, abychom vyšli vstříc tomu, aby byla interpelace projednána, tak navrhuji, abychom bod projednání písemné interpelace Patrika Nachera na premiéra Petra Fialu, sněmovní tisk 239, zařadili dnes napevno na 10.30, kdy podle omluvy má být premiér přítomen. A nyní, protože už - pokud se nepletu, a to prosím případně o korekci ze strany paní předsedkyně - tam žádná další písemná interpelace a odpověď na ni není v programu, tak abychom nyní otevřeli program schůze tak, jak byl schválen na začátku, tedy v úterý tohoto týdne. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, ale v tomto případě se domnívám, že tento návrh není hlasovatelný, a to z toho důvodu, že my se musíme ještě také vypořádat s návrhy na změnu pořadu schůze, a tudíž nemůžeme hlasovat o tom, že bychom jeden bod pevně zařadili tak, jak navrhujete. Myslím si, že tento návrh hlasovatelný v tuto chvíli není, ale je hlasovatelný procedurální návrh na přerušení interpelace, kterou tady máme pod tiskem 239, do 10.30 dnešního dne, kdy v ní můžeme pokračovat, ale je nutné se následně také vypořádat s tím pořadem nebo změnami na pořad schůze, protože už máme jak pevně zařazené body na dnešní jednání, tak tady máme hned několik přihlášek k tomu, abychom pořad schůze změnili.

Nicméně navrhuji, abychom se teď na pět minut poradili mezi předsedy klubů. Přerušuji tedy jednání na pět minut a prosím všechny předsedy klubů, jak vládní koalice, tak opozičních, abychom se poradili o dalším postupu.

 

(Jednání bylo přerušeno v 9.13 hodin na 5 minut. V 9.20 hodin předsedkyně oznámila, že předsedové klubů zatím nedospěli k dohodě, takže jednání bude pokračovat až v 9.30 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP