(10.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže chtěl jsem říci, že náš návrh zákona vychází z přirozeného práva i z ústavního principu, že suverénem v České republice jako i v každé demokracii jsou občané, kteří buď svoji moc delegují na své zástupce, nebo ji vykonávají přímo, a to je přesně ta záležitost toho referenda. Ale stávající systém to dnes občanům neumožňuje. Zastánci toho v uvozovkách čistě zastupitelského systému tvrdí, že občané odevzdali dobrovolně mandát svým zastupitelům, a ti proto mají právo rozhodovat. Ignorují ovšem skutečnost, že tento druh mandátu vytváří vnitřní rozpor. Legitimní mandát je jako legitimní dar, je možné ho darovat pouze dobrovolně. A dobrovolnost znamená, že občan musí mít možnost mandát nedarovat, ale zvolit si možnost přímo rozhodnout prostřednictvím referenda. Mandát vynucený je falešný, je falešným, ukradeným mandátem.

A teď vlastně, na to jsem zapomněl, mi dovolte zdůvodnit, proč vlastně tady takto už déle tady vystupuji, aby nebylo řečeno, že tady něco zdržuju nebo že něco obstruuji jen tak. Podívejme se, co tady navrhuje vláda za zákon, co má být dneska na programu. Ano, to je důležité, to jsem měl říct hned na začátku, proč tady vlastně teď navrhuji prioritně jiné body: protože vládní koalice Petra Fialy tady dnes zařadila zákon, který chtějí za každou cenu prosadit, že chtějí politicky ovládnout Českou televizi. Vláda Petra Fialy chce politicky úplně ovládnout Českou televizi, aby Česká televize vysílala, aby to byla vládní televize, Fialova vládní televize, a aby vysílala prostě v souladu s vládní linií vlády Petra Fialy a aby potažmo byla šikanována opozice. To tady dneska vláda předkládá návrh a my s tím prostě v SPD zásadně nesouhlasíme, protože my chceme demokracii! My chceme názorovou různorodost v souladu se zákonem o České televizi, který vy chcete změnit. My chceme, aby Česká televize, protože je placena z koncesionářských poplatků, reflektovala názory celé společnosti, ty hlavní názorové proudy, které jsou mimochodem právě zastoupeny v Poslanecké sněmovně do značné míry, ty hlavní určitě, protože tady se dostaly názorové proudy, které mají podporu více než 5 % občanů České republiky. A proto já se v podstatě hlásím k tomu, že tady děláme všechno pro to a budeme dneska dělat všechno pro to, abyste nemohli politicky ovládnout Českou televizi, aby se z toho nestala totalitní televize - totalitní televize v rukou vlády Petra Fialy. A místo toho já si myslím, že bychom měli projednat například zákon o referendu, proto tady teď stojím. Ano, měl jsem to říct na začátek, tak to říkám radši teď, proč tady teď stojím.

Samozřejmě, návrhů zákonů tady budu mít více, které budu chtít předřadit, ale už jsem o tom hovořil. Pro nás je důležité, aby se tady dneska projednávaly způsoby, jak přimět vládu, aby pomohla občanům v energetické krizi. To je pro nás priorita v SPD, ne to, co chcete vy, že chcete politicky ovládnout Českou televizi! To je priorita vlády Petra Fialy. Vy chcete politicky ovládnout Českou televizi a zneužít koncesionářské poplatky občanů, zneužít i koncesionářské poplatky voličů SPD! A vám to vyhovuje, že už jsem nebyl pozván osm let do Otázek Václava Moravce, přestože ten pořad platí i voliči SPD. Já jsem ani jedno pozvání neodmítl, oni mě prostě nepozvali. A vám to plně vyhovuje, protože umlčujete politickou opozici! A v tomhle vy chcete pokračovat, v tomhle vy chcete pokračovat, vládní pětikoalice Petra Fialy.

Takže jenom aby bylo všem jasné, i veřejnosti, proč tady teď mluvím a budu ještě mluvit a budu mluvit poměrně dlouze, protože návrhů, které chci předřadit, tady mám minimálně deset, protože SPD samozřejmě pracuje naplno, takže tady máme spoustu důležitějších zákonů než ten váš, kdy chcete ovládnout politicky Českou televizi. To není zákon, který by tady měl vůbec dneska být. Vy jste se zbláznili úplně, vaše vláda! Vy podle našeho názoru byste měli řešit pomoc lidem s energiemi, s drahými energiemi lidem, firmám a podnikům, kde hrozí krachy a už utlumují výrobu, hrozí propouštění, respektive už začíná propouštění lidí z práce - kvůli vaší vládě, kvůli vaší nečinné a nekompetentní vládě, a vy místo abyste tady řešili a navrhovali, tak jako to dělá SPD, kdy už tady od jara navrhujeme řešení drahých energií, tak vy tady dneska chcete na sílu protlačit zákon na politické ovládnutí České televize, abyste si politicky vy ovládli Českou televizi! No, to je neskutečné! Proto to tady říkám na rovinu a my tady tomu budeme jako SPD bránit, protože chceme, aby se tady projednávala pomoc lidem proti zdražování. Proto tady jsem a proto tady budu a budu navrhovat tady ty důležité zákony.

Mimochodem, to, co také budu navrhovat předřadit, ale k tomu se dostanu až v nějaké fázi, to bude až za delší dobu - chceme zestátnit exekutory. Proč jsem si to teď jenom vytáhl a malinko předbíhám? Protože za vaší vlády - a mluvila o tom i paní, teď jsem zapomněl její jméno, ale článek byl na Novinkách, ze Sociologického ústavu Akademie věd - za vaší vlády o 40 % narůstá podíl nových exekucí, kdy svou nečinností uvrháváte lidi do exekučních pastí, a také to vůbec neřešíte! Vám je to úplně jedno, že jdou slušní pracující lidé na dlažbu, nebo i důchodci. Vám je to úplně jedno, vaší vládě! A s tím prostě my nesouhlasíme. My prostě nechceme, aby tady byl zákon, abyste mohli ovládnout politicky Českou televizi. Chceme, aby místo toho tady byly zákony na pomoc lidem. Jednoduchá věta, proč já tady teď jsem a proč budou vystupovat i poslanci SPD, je to úplně jednoduché. Je to jednoduché jak facka, proč tady teď jsme a proč dneska se to bude prostě protahovat, protože vy máte opravdu divné priority, přímo škodlivé priority, přímo protinárodní priority bych řekl, řekl bych až vlastizrádné priority, protože tohle není normální. Tady lidé padají na ústa kvůli vaší vládě, nemají peníze, a vy navrhujete zákon a stojí vám to za to, že tady jste avizovali dokonce, že tu budete i přes noc kvůli tomu zákonu. Ano, to tady avizovala vládní pětikoalice. Její zástupci nám avizovali před dnešním jednáním, že tu budete i klidně přes noc, abyste protlačili zákon na politické ovládnutí České televize. To jsou vaše priority, místo abyste pomáhali lidem! To je neuvěřitelné! Já vám na to řeknu jinou věc. Já tady klidně budu přes noc, pakliže budeme pomáhat lidem, pakliže necháte prosadit naše zákony na pomoc lidem s drahými energiemi. Pochopitelně budu tady přes noc i dneska, když to bude přes noc, s tím problém nemám. Ostatně víte, že já jsem stejně plný energie pořád, takže mně je to v podstatě jedno, jestli tady budu přes noc nebo jak to vlastně bude.

Takže chtěl jsem pokračovat dál. Právo hlasovat v referendu má prostě podle našeho názoru každý občan a měl by ho mít, kdyby tady byl náš zákon, který se tady snažím předřadit. Podle našeho návrhu by právo hlasovat v referendu měl mít každý občan České republiky, který nejpozději v den konání referenda dosáhl zletilosti, tedy od 18 let. Rozhodnutí v referendu podle našeho návrhu by bylo přijato, pokud se pro něj vysloví nadpoloviční většina hlasujících, jestliže se zároveň referenda zúčastnilo alespoň 20 % občanů České republiky oprávněných v referendu hlasovat. A tady už jsme vyšli právě vstříc kritikům, protože samozřejmě pro mě by bylo ideální a čirou demokracií by bylo, kdyby tam to 20% kvorum nebylo, a tady zase je tedy obrovské pokrytectví stran vládní pětikoalice, a když si vzpomínám na debatu z minulého volebního období o tom našem návrhu, jak říkali: Přece nemůže být referendum bez kvora. A jak to bylo s referendem o vstupu České republiky do EU, se kterým vy jste tak rádi souhlasili - já také, protože já jsem pro referendum, pro referendum jako takové, souhlasil jsem, aby proběhlo to referendum - tam kvorum přece nebylo. Tam kvorum nebylo! Takže když se vám to hodilo, tak jste tam žádné kvorum nedali. To znamená, kdyby přišel pouze jeden jediný občan k referendu o vstupu do EU, Česká republika vstoupila do EU. Ono jich přišlo víc, samozřejmě. To referendum už bylo téměř před dvaceti lety, proto by také bylo dobré, aby se to referendum zopakovalo, protože Evropská unie se od té doby zásadně změnila, a rozhodně tady nikdo neříkal, že bude zcela neomezeně přijímat nelegální muslimské migranty a že nám tady z centra budou diktovat všechno, co máme tady dělat. To je přece úplně něco jiného ten Green Deal a podobně a další věci, solární baroni a všechno možné. To znamená, bylo by dobré to zopakovat, ale teď to, co jsem chtěl říci, je, že u toho referenda to kvorum nebylo. Ale tady v tomhletom okamžiku už vlastně my jsme jako SPD vyšli vstříc vám, odpůrcům referenda, a trošku jsme v našem návrhu ty podmínky změkčili. My jsme je změkčili, aby to mělo větší šanci, aby ten zákon prošel, ale je vidět, že vy nechcete evidentně ani žádné referendum. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP