(11.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Pojďme ale dál. K přípustnosti lidové iniciativy, tedy referenda, tento zákon v Braniborsku dodává, že nepřípustná je iniciativa ohledně věci, o které se již v uplynulých dvanácti měsících neúspěšně konalo referendum. To bylo i u toho bavorského vzoru, potažmo u Francie, a to my máme také v tom návrhu. My tam také máme lhůtu, že když to referendum jednou proběhne, ať úspěšně nebo neúspěšně, tak aby se neopakovalo za půl roku znova, protože to pak ztrácí smysl, takže je tam lhůta určitých let, kdy by se to referendum zase mohlo opakovat. Takže referendum, ta lidová iniciativa, musí obsahovat odůvodněné znění návrhu zákona nebo jiného návrhu. K jejímu vzniku v Braniborsku je potřeba 20 000 přezkoumatelných osobních a opět neověřených podpisů oprávněných osob s uvedeným jménem, datem narození a bydlištěm. A tato lidová iniciativa, tedy tady ty podpisy, aspoň 20 000 přezkoumatelných podpisů, se v Braniborsku předkládá zemskému sněmu. Pokud zemský sněm do čtyř měsíců přijme nezměněné znění lidové iniciativy, nepřistoupí se k lidové žádosti. A to je opět v podstatě ten pěkný okamžik, který už vidíme v Bavorsku, a vidíme, jak to funguje v demokraciích na rozdíl od České republiky, kde vláda Petra Fialy neustále drží v podstatě nedemokratický systém, respektive není tady plná demokracie. Ale to tedy musím vytknout i hnutí ANO, protože také jsme se v minulém volebním období a v předminulém se zákonem o referendu nikam neposunuli, přestože SPD to tady opakovaně navrhovalo, takže také tam byla laxnost. Ale to už jsem říkal, že SPD je tady jedinou stranou, která prosazuje zákon o referendu v plné míře, v plné míře! Takže tady je hezký ten moment, že když občané si sesbírají v Bavorsku, Braniborsku, potažmo v jiných spolkových zemích tu lidovou iniciativu, tak ještě tam vzniká prostor pro politiky, aby ještě zabrali, jak jsem říkal, aby zpytovali svědomí, aby šli do sebe a aby prostě ten zákon rychle napsali, to, co si přejí občané, a v podstatě to rychle přijali předtím, než ještě proběhne referendum samotné, což mi připadá, že je hezký nápad a že by to i v České republice celou tu záležitost urychlilo. Jenže to by tady musela chtít nějaká jiná strana zákon o referendu, jako chce SPD, protože vládní pětikoalice Petra Fialy nechce žádný zákon o referendu, nechce demokracii, protože jinak byste si nemohli samozřejmě dovolit ty věci, co tady teď předvádíte s tím, že jste uvrhli miliony lidí a našich firem, tisíce firem, jste uvrhli do obrovských finančních problémů. Jenže občané už by vám dali v referendu dávno stopku, že jo, pochopitelně, zvlášť když důvěra občanů ve vaši vládu už je jen asi 20 %, jak vidíme ty průzkumy.

Ale pojďme dál. Žádost o referendum je zveřejněna spolu se jmény, adresami zástupců lidové iniciativy a je určena šestiměsíční lhůta k jejímu podepisování, takže v podstatě tady je dostatečná lhůta. My tam taky máme lhůtu několikaměsíční v tom našem návrhu, aby se občané v klidu mohli podepsat, vyjádřit, aby byl dostatečně demokratický prostor k tomu, aby si to občané mohli podepsat, promyslet si to a tak dále. Podepsání může být provedeno dvěma způsoby, buď na určeném místě, nebo korespondenčně. Při podpisu na určeném místě se musí osoba dostatečně prokázat. Pro korespondenční hlasování se obdrží formulář a obálka a hlasující na formuláři místopřísežně prohlásí, že se jedná o jeho osobní rozhodnutí. Podpis nemusí být ověřený. Podporu žádosti je navíc možné učinit i před starostou, notářem nebo jiným zmocněným místem. K platnosti lidové žádosti je třeba 80 000 podpisů oprávněných osob.

Takže tady vidíte, a já myslím, že je to právě v pořádku, jak jsou v různých zemích a v různých zemích a v různých místech Evropy, v demokratických státech, jak mají třeba různé počty podpisů. A my se tomu nebráníme. Prostě pojďme se o tom bavit, kolik podpisů by mělo být na vyvolání zákona o referendu. Jenže problém je, že vy se nechcete bavit vůbec o zákonu o referendu. Nebo když se tady někdo v minulém období jakoby na oko, čistě teatrálně chtěl bavit, mám na mysli ČSSD, přišli s návrhem na 800 000 podpisů. My se na to tady všichni pamatujeme, respektive já jsem byl v komisi pro ústavu, takže jsem to podrobně sledoval - 800 000 podpisů! No, tak taky ČSSD dopadla, jak dopadla, protože oni říkali, že chtějí referendum, a dali tam takové kvorum, aby žádné referendum nikdy nebylo realizováno. Ale občané nejsou hloupí, občané to prokoukli a vyhodnotili ve volbách tohleto, co tady předváděla ČSSD. Ale oni předváděli i další věci samozřejmě, ale tohleto je jedna z mnoha věcí v tom negativním slova smyslu, samozřejmě.

Pokud zemský sněm do dvou měsíců lidové žádosti nevyhoví, koná se ve lhůtě dalších tří měsíců lidové rozhodnutí. Tak to je přesně ono. Takže politici dostanou prostor, aby tedy, když si nevšimli nebo nepracovali dostatečně pro občany, tak občané jim dají najevo svoji vůli. Politici dostanou prostor, aby tedy ten zákon přijali urychleně bez referenda, ale jestli ho nepřijmou, tak prostě bude referendum. Tak, prostě občan by měl mít poslední slovo. Zemský sněm může žádost prohlásit za vyřízenou, i když přijme žádost v pozměněné formě, která stále odpovídá základnímu smyslu žádosti. Toto rozhodnutí však mohou zástupci lidové iniciativy napadnout u zemského ústavního soudu. Pokud soud žádost odmítne, může k lidovému hlasování připojit vlastní konkurenční návrh. A tohleto je super, protože když si vzpomínám na dlouhé diskuse s odpůrci referenda, což jsou strany vládní pětikoalice Petra Fialy, tak oni právě říkali: A jak bude v tom referendu, jak budou občané formulovat ten zákon? Jak to budou formulovat nebo jak to bude probíhat? Tady máte odpověď. Kdybyste to četli, kdybyste se zajímali a neplácali jenom nesmysly proti, tak to tady máte přece na demokratických zemích jasně dáno. Když zákon, který přijme zemský sněm na základě, že vidí iniciativu občanů - tak přijmou nějaký zákon. A v nuanci se to může lišit, tak znova tady mají právě ti zástupci té lidové iniciativy možnost to napadnout u ústavního soudu, pakliže by se to příliš lišilo od toho principu. Vždyť je tady všechno dané. Prostě vy máte vždycky nesmyslné argumenty, jenom jak se vymluvit z toho, aby tady nebyl zákon o referendu, hloupé argumenty, a proto to tady rozebírám trošku déle, protože konečně je prostor tady vám to vysvětlit.

A znovu zdůrazňuji, proč tady takhle dlouho stojím - to ještě zdůrazním jednou, kdyby to někdo neslyšel: protože vládní koalice tady dneska chce protlačit zákon na politické ovládnutí České televize, protože chcete ovládnout politicky Českou televizi, vládní pětikoalice, chcete totalitně normálně ovládnout - je to taková až bych řekl fašizující metoda z vaší strany. Je to tak. Vy chcete mít ten jediný správný názor, aby státní televize vysílala jeden správný názor, je to tak. A my prostě nechceme, abyste totalitně ovládli Českou televizi. My naopak chceme, abyste tady řešili pomoc občanům se zdražováním, a abychom tady řešili, to prostě SPD chce. My chceme pomoct občanům se zdražováním, vy chcete zákon na totalitní ovládnutí České televize vládní pětikoalicí Petra Fialy. Tak takhle teda prostě ne, my s tím nesouhlasíme a děláme tady z toho důvodu všechno pro to.

A říkám to z toho důvodu, protože zase některá média - neříkám všechna, protože je tady i řada slušných médií - ale některá média zase budou lhát, že Okamura zdržuje jednání Sněmovny a kolik to stojí. Takhle někteří novináři - znám spoustu slušných novinářů, musíme to oddělit - ale někteří také lhali, když jsme tady bránili tomu, jak tady vláda chtěla vzít 14 miliard korun - už se vám to povedlo, že jste vzali letos 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám - že prý protahujeme jednání Sněmovny a že to stojí hodina 600 000 korun. No, tak já vám říkám na rovinu, já tady budu obstruovat, obstruovat a obstruovali jsme tady hodiny za to, abyste nevzali občanům České republiky 14 miliard korun ze zdravotního pojištění, protože jsme tím zhoršili dostupnost zdravotní péče. A já si za tím stojím, je to správně, protože my prostě nechceme, aby vy jste vzali, už jste to tedy udělali, že jste jim to nakonec vzali. Půl roku jsme tady snažili se tomu zabránit, ale je nás jen dvacet poslanců SPD z dvou set, a nakonec jste si to protlačili. Ale prostě pro mě má zdraví občanů větší hodnotu a my vám tady prostě budeme bránit v těchhletěch vašich škodlivých návrzích, abyste lidem zhoršovali dostupnost zdravotní péče. Některá média lhala, že Okamura a SPD tady zdržovali Sněmovnu. No, jak zdržoval? My jsme zdržovali a bránili jsme vašemu návrhu, abyste zhoršovali lidem zdravotnictví, to je správně a to budeme dělat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP