(11.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Stejně jako teď nechceme, aby vy jste ovládli politicky Českou televizi, abyste tady věnovali dny a hodiny takovému zákonu, a místo toho my chceme, aby se tady řešilo zdražování. A proč jsem si tady vytáhl jako první náš zákon o referendu? Protože vy to zdražování nechcete řešit, nechcete pomáhat lidem, proto je tady namístě zákon o referendu, aby občané vás přitlačili demokraticky tím zákonem. Proto to tady navrhuji, protože vy si prostě nedáte říct a škodíte občanům. Takže to je ten důvod. Budu to tady průběžně ještě zdůrazňovat, kdyby to někdo neslyšel, proč tady teď jsme. Nejsme tady proto, abychom tady zdržovali jednání Sněmovny. Jsme tady proto, protože chci, abyste konečně začali řešit zdražování a pomoc lidem a firmám a podnikům, a vy to udělat nechcete a místo toho tady tlačíte politické ovládnutí České televize, že chcete. To je neuvěřitelné, neuvěřitelná vláda.

Pojďme dál. A odchylky - jsme u toho Braniborska - odchylky jsou stanoveny pro návrh na rozpuštění zemského sněmu, kdy lidová iniciativa vyžaduje 150 000 podpisů, to je vlastně rozpuštění zemského parlamentu, lidová žádost musí být podpořena 200 000 podpisy ve lhůtě čtyř měsíců a k přijetí lidového rozhodnutí je třeba dvoutřetinová většina odevzdaných hlasů, která musí představovat alespoň polovinu všech oprávněných voličů.

U toho je potřeba se taky chvilku zastavit, protože jak vidíte, v Braniborsku mají možnost občané referendem rozpustit parlament. Samozřejmě, kvora jsou tam hodně vysoká, ale to by tedy byl opravdu zajímavý návrh, protože kdyby tato iniciativa byla tady v České republice, tak si myslím, že vaše vláda už končí, vláda Petra Fialy končí. A to si myslím, že by byl skvělý návrh, protože potom by samozřejmě nemohlo dojít k tomu, že vy nebudete pomáhat lidem, a k tomu, co děláte, respektive že neděláte nic pro pomoc občanům, protože občané by mohli rozpustit tady Sněmovnu a byly by nové volby. A tomu vy se bráníte zuby nehty. Já jsem někde říkal - bráníte se zuby nehty - já jsem to říkal někde před volbami, já bych byl pro to. Klidně ať jsou předčasné volby, ať občané tady rozhodnou do Sněmovny, ale do Sněmovny teď, klidně dneska, protože vy podle opakovaných průzkumů nemáte už většinu ve Sněmovně, že jste to zpackali. A vy čekáte, že to bude v budoucnu jinak, ale vidíte, že by to nemělo být o Okamurovi ani o SPD. Ale když občané by si teď sesbírali podpisy, tak jsem si jistý, že kdyby součástí referenda v České republice bylo toto ustanovení jako Braniborsku, tak vůbec nedojde k tomu, že vy budete nakupovat stíhačky za 100 miliard a že budete podporovat nepřizpůsobivé a že budete brát peníze zdravotním pojišťovnám, aby naši občané měli horší zdravotní péči, a naopak budete pracovat, budete se snažit pracovat pro občany na rozdíl od toho, co děláte teď, respektive neděláte, a fungovalo by to jinak. Takže si berte příklady, prosím vás, z demokratických zemí.

SPD, jak říkám, my tady prosazujeme demokracii po vzoru demokratických zemí na rozdíl od vás a musím se smát - opravdu se vždycky tomu směju, je to takový vtip dne vždycky - když vidím některé ty servery, které jsou financované bůhví odkud, takové ty servery, ty sluníčkářské servery, které plně podporují pětikoalici Petra Fialy, a píšou, že SPD, potažmo i druhá opoziční strana, která tady je, že jsou ohrožením demokracie. Vy jste ohrožením demokracie, vy bráníte těmhle těm demokratickým zákonům, vy chcete totalitně ovládnout Českou televizi! Je to přesně naopak. Ohrožením demokracie nikdy nemůže být strana, která chce zákon o referendu, protože tu moc dostává občan, nikoliv politik. Je to přesně naopak, tak už nelžete. I ti novináři ať už nelžou, stejně to nezabírá. Takže je potřeba tohleto říct úplně, úplně na rovinu: ten, kdo chce zákon o referendu a přímou demokracii - ale pojďme mluvit o zákonu o referendu - naopak prosazuje demokracii, a ten, kdo nechce zákon o referendu, je proti demokracii. A znovu zdůrazňuji, v drtivé většině evropských zemí je zákon o referendu, je, proto to tady popisuji, takže ten nestandardní stav je v České republice kvůli vládě Petra Fialy.

Pojďme se podívat, jak je to v Rakousku, a schválně, jak vidíte, se blížím k České republice, abych probíral, protože občas tady vždycky slyším ty výmluvy typu: Měli bychom se řídit podle zemí v našem regionu. No, tak proto o nich mluvím, proto jsem mluvil například o Bavorsku, ale pro srovnání jsem dal i Braniborsko. A teď pojďme se podívat na Rakousko. V Rakousku je lidové hlasování rozsáhleji upraveno i na spolkové úrovni. Podle čl. 43 rakouské ústavy se lidové hlasování koná o každém návrhu zákona, pokud tak rozhodne Národní rada nebo to požaduje většina jejích členů. Podle čl. 44 odst. 3 je lidové hlasování i obligatorní v případě celkové změny spolkové ústavy. V případě částečně změny se koná jen tehdy, když to požaduje třetina členů Národní rady nebo Spolkové rady, takzvaný Bundesrat. Při lidovém hlasování se rozhoduje absolutní většina. Pardon, při lidovém hlasování rozhoduje absolutní většina platně odevzdaných hlasů, kvorum stanoveno není. No tak vidíte, jak to je s tím kvorem. To je přesně tak, to je demokracie. Obligatorní lidové hlasování se koná také v případě odvolání spolkového prezidenta, kdy musí být tímto způsobem potvrzeno rozhodnutím Národní rady o jeho odvolání.

Vedle hlasování o legislativních návrzích, které již byly projednány v Parlamentu, nabízí rakouská ústava v čl. 41 odst. 2 i možnost lidové iniciativy. Podrobnosti upravuje zákon, který má takové složité německé dlouhé slovo, ale to tady nebudu číst, protože německy neumím, německy umím jenom pár slov, ale tohleto je příliš dlouhé. Lidová žádost může mít formu návrhu zákona nebo podnětu a musí podpořit 1 promile oprávněných voličů. Prohlášení podpory potvrzuje obec, ve které je osoba oprávněna volit, a musí být buď podepsáno na úřadu obce, nebo musí být podpis soudně nebo notářsky ověřen. Poté spolkový ministr vnitra ve lhůtě tří týdnů rozhodne o předložení lidové žádosti k podepisování. Lhůta k podepisování je zpravidla osmidenní. Obce určí místa, kde mohou lidé žádost podepisovat, a korespondenční hlasování není možné. Jo, to je jenom pro ty zastánce. Lidovou žádost musí Národní rada projednat, pokud se shromáždí 100 000 podpisů oprávněných osob nebo podpis jedné šestiny oprávněných osob ze tří spolkových zemí. Nemusí však žádostí požadovaný návrh přijmout.

Dále rakouská ústava upravuje v článku 49b) lidové hlasování, o jehož vyhlášení se usnáší Národní rada na návrh svých členů nebo Spolkové rady. Může se týkat všech záležitostí zásadního nebo celorakouského významu s výhradou voleb a záležitostí, o nichž přísluší rozhodovat soudům nebo správním úřadům. Výsledek toho hlasování je nezávazný.

Pochopitelně my jako SPD žádáme závazné hlasování o referendu, ale tady já popisuji ty modely, jak to funguje v různých zemích. Někde je to závazné, někde je to nezávazné a tak dále. V každém případě také to tak platí, že zákon o referendu tam je, to je ta pointa. U nás není žádný, protože to Fialova pětikoalice nechce. A Senát to taky nechce. Senát to taky nechce, to víme. Miloš Vystrčil, to je předseda Senátu za ODS, ten nám to řekl přímo na rovinu, že v Senátu zákon o referendu nechtějí. Takže to je představa demokracie Senátu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP