(12.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže proč to všechno tady říkám: není opravdu jediný důvod kromě toho, že vládní pětikoalice odmítá demokracii, abyste odmítli zařazení tohoto mnou navrhovaného bodu jako prvního bodu dnešní schůze Poslanecké sněmovny, toho bodu 8, proto to tady celé takto podrobně zdůvodňuji. Ve srovnání s návrhem zákona o referendu, který jsem tady posledně navrhoval před osmi lety, kde to opravdu byla stoprocentní demokracie v čirém pojetí, ten můj návrh, to znamená, nebyla tam kvora, maximální množství otázek, aby si občané mohli vyvolat referendum, a tak dále, tak ten návrh jsme upravili tak, aby měl teoretickou šanci, co největší teoretickou šanci projít tady Sněmovnou, aby tady aspoň nějaký zákon o referendu v České republice začal platit. Protože jak říkám, jsme jedinou zemí, jedinou zemí dokonce ve střední Evropě, jak říkám, tuším, že jsme jedinou ze dvou zemí pouhých v celé Evropské unii, která nemá nějaký zákon o referendu. Znovu zdůrazňuji, proč to tady pořád opakuji, tenhleten údaj, protože to právě ukazuje, jak vládní pětikoalice Petra Fialy je proti demokracii ve skutečnosti, brání demokracii a brání občanům v demokracii. Je to nedemokratická vláda v tomto smyslu, o kterém tady hovořím, nebo antidemokratická spíš, bych řekl.

Jinak, jak jsem říkal, my chceme, aby se ve stejné věci mohlo referendum konat nejdříve po uplynutí nejméně tří let ode dne oznámení výsledků hlasování v předchozím referendu, protože my samozřejmě ctíme - a to bych chtěl zdůraznit - my tady samozřejmě chápeme a respektujeme politické prostředí založené na zastupitelské demokracii - to tady ještě nepadlo - protože samozřejmě stát nějakým způsobem funguje a musí fungovat, musí fungovat tady legislativa a tak dále. Ale současně navíc připouštíme, právě chceme připustit možnost referenda a chceme zároveň připustit i možnost opakování referenda ve stejné věci po uplynutí určité doby, a minimálně tříletá doba se v tomto ohledu jeví jako přiměřená na to opakování. Samozřejmě, o tom už jsem tady říkal, že k provedení ústavního zákona o referendu, pakliže by prošel - což tady tedy přes vládní pětikoalici evidentně neprojde, ale my samozřejmě politicky za něj bojujeme, to je jasné - je nezbytné zároveň vydat zákon, který upraví způsob ověření správnosti údajů na petici podle čl. 4 tohoto zákona a dále podrobnosti provádění a vyhlašování referenda, jakož i soudní přezkum ve věcech referenda tak, aby nemohlo dojít k nesrovnalostem při interpretaci a aplikaci ústavního zákona o referendu a aby se referendum mohlo realizovat tak, aby práva oprávněných občanů byla naplněna a výsledek hlasování v referendu byl zjištěn včas a bezchybně. Ony ty postupy při provádění referenda budou v podstatě do značné míry shodné s postupy při provádění voleb do Parlamentu České republiky.

Jinak samozřejmě ten zákon máme poměrně hodně propracovaný, takže skutečně nic nebrání tomu, abychom ho předřadili jako bod 1 na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny. My tam samozřejmě se věnujeme i rozšíření kompetencí prezidenta republiky o pravomoc vyhlašovat referendum a oznamovat jeho výsledek. Z našeho pohledu stačí, když to bude pravomoc nekontrasignovaná - proč by ji měl kontrasignovat premiér? To je tady zbytečné u této věci. Samozřejmě tu pravomoc teď prezident nemá, takže také to navrhujeme rozšířit.

To jsem v podstatě nějakým způsobem zdůvodnil, jakým způsobem chceme pojmout zákon o referendu. Takže já bych chtěl znova zopakovat tady, aby se na to nezapomnělo, že navrhuji jako první svůj návrh navrhnout zákon o referendu, číslo tisku 8, jako první bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny.

Teď pojďme dál, mám tady další návrh. Jako další navrhuji předřadit tisk 12 a tisk 12 je návrh zákona, z pera SPD pochopitelně, který má pracovní název "Můj dům, můj hrad". To je důležitý zákon, který my se tady snažíme protlačit už téměř osm let. Spočívá to v principu jednoduché věci. Dnes, když občana přepadne doma nějaký zločinec, pachatel, překoná dokonce nějakou překážku, tak vlastně, a bráníte se, třeba v noci vás někdo přepadne doma, ve tmě, vy jste rozespalí, vy se bráníte, třeba ho přizabijete toho útočníka, tak ještě na základě dnešních věcí jste popotahováni, zdali vaše obrana byla přiměřená. No to snad není možné, co se tady dneska děje. Slušný člověk, kterého přepadnou doma, je ještě dneska popotahován za to, když toho zloděje třeba... já nevím, nějak se mu bránil, fyzicky ho zneškodnil, nějakým způsobem, má tam manželku, rodinu, ta oběť a podobně, nebo i třeba sám, tak dneska aby se vlastně bál se občan bránit na základě stávajících zákonů, protože ta obrana může být nepřiměřená. A jak to má ten občan rozpoznat ve tmě, v noci, kdy ten pachatel tam hlavně nemá co dělat vůbec u něj doma? A ten případ je skutečně aktuální, je to velmi aktuální zákon, takže my navrhujeme, SPD - a já bych vás rád požádal, abych mluvil k věci, to dát jako druhý bod dnešního programu schůze, číslo tisku 12.

Vlastně my to posouváme, chceme posunout jako SPD ten takzvaný institut nutné obrany tak, aby ten, kdo je napadený doma, a ten pachatel přitom překonal překážku, aby byl vždycky v právu ten, kdo je napaden. Je to v podstatě poměrně jednoduchá novela trestního zákoníku, kde v § 29 odst. 3 nově vkládáme jednu větu, že "o nutnou obranu se naopak jedná, je-li obrana vedena vůči osobě, která neoprávněně vnikla do cizího obydlí za použití násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí, nebo překoná-li překážku, jejímž účelem je zabránit vniknutí, pokud takové jednání může vyvolat u obránce oprávněnou obavu z ohrožení života či zdraví jeho nebo jiné přítomné osoby". A já myslím, že je to úplně jasné. To znamená, pakliže nějaký člověk, pachatel tím pádem, vnikne do cizího obydlí, kde za použití násilí nebo pohrůžky bezprostředním násilím, nebo překoná-li překážku, to znamená vypáčí okno, vylomí zámek, vykopne vám dveře, tak pakliže vnikne za použití násilí nebo pohrůžky násilí, to znamená přijde, pistoli vytáhne, otevřete dveře, nebo já nevím, co všechno, a pakliže vyvolá toto u toho obránce neboli u toho obyvatele oprávněnou obavu z ohrožení života, tak se bude jednat nově také o nutnou obranu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP