(12.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Je to úplně jednoduché. SPD prostě brání slušné občany, SPD je na straně slušných občanů, ale vy ten návrh zákona nechcete, vládní pětikoalice ho nechce. Já vím, jak to tady probíhalo v minulém i předminulém volebním období, tady to tedy musím vytknout pochopitelně hnutí ANO, protože ani vláda Andreje Babiše tento zákon nechtěla. Dokonce v předminulém období jsme to tady navrhovali, a dokonce, jestli si pamatuju dobře, tak to prošlo přes první čtení, ale pak se to zadrhlo, jo, jo, jo. Bylo to tak, bylo to ještě za Úsvit tenkrát, já se na to moc dobře pamatuju. To znamená, ten zákon tady leží, my jsme ho chtěli několikrát předřadit i v minulém volebním období, a i vláda Andreje Babiše nám ho odmítla předřadit a zařadit a toto projednat, takže o pětikoalici ani nemluvě, pochopitelně. A dokonce jsem slýchával v kuloárech nějaké řeči: co když dítě kopne míč na zahradu a pak si chce pro ten míč jít? Tak o tom tady vůbec nemluvíme, o žádné zahradě. Mluvíme tady o obydlí, které je násilím tady, prostě pod pohrůžkou násilí nebo násilím tady vniknete. O tom tady vůbec nikdo nemluví, jo, takže to byly zase jenom výmluvy.

To znamená, SPD je jedinou stranou ve Sněmovně, která stojí na straně slušných lidí, a chceme bránit jejich obydlí a jejich bezpečnost. A já bych chtěl, aby tento zákon prošel v České republice, aby se všichni občané mohli cítit doma plně bezpečně. A pojďme si dát příklad z minulého roku. Minulý rok, vzpomeňte na tu kauzu, kdy u Plzně na samotě byl právě propuštěným recidivistou přepaden doma manželský pár v noci, normálně vloupání do domu a v noci tam byli, spali tam starší manželé. Ten pán vytáhl legálně drženou pistoli a střelil toho pachatele do břicha. Bylo to i v médiích všude a policie a všichni ho začali popotahovat v souladu se stávajícím zákonem a zkoumali měsíce, zdali to byla nutná obrana, nebo ne. A pak se ještě během vyšetřování, během krátké doby se ukázalo, že to nebyl jenom nějaký recidivista propuštěný zrovna z vězení, on to byl propuštěný vrah. On to byl propuštěný vrah dokonce, který si odpykal trest, recidivista. Takže takový člověk v noci u Plzně na samotě na okraji města či obce přepadl v noci manželský pár, který tam spal, a v podstatě za to, že se ten manžel bránil, sebe a svoji manželku, a legálně drženou zbraní střelil doma v podstatě tohohle kriminálníka, tak ještě byl popotahován a měsíce se řešilo, jestli to byla nutná obrana, nebo ne. To je neuvěřitelné. Proto se dneska lidé, občané, bojí i bránit sami sebe, svoji rodinu, protože zákony nejsou na jejich straně, zákony jsou na straně různých nepřizpůsobivých lidí, gaunerů, kriminálníků a dalších, chtělo by se mi říct nějaké tvrdší slovo, ale nebudu, jo, protože pro tyto typy lidí já nemám prostě hezkých slov, jo?

To znamená, musím říci, že náš zákon na to, abychom posunuli institut nutné obrany, je úplně namístě. A i pro ty, co se v tom nevyznají - protože jsem si všiml, že tady ve Sněmovně rádi mluví lidé hlavně z vládní pětikoalice, kteří si vůbec ty zákony nepřečetli, a jenom proto, že to navrhuje někdo jiný než vládní pětikoalice, už prostě útočí a špiní a podobně, a taky to tak vypadá tady s touhletou vládou ve finále a občané to vidí, jo, že chybí věcnost a chybí konkrétní řešení vládě - tak jenom vám chci říct, že to není americký model, protože ten americký model jde mnohem dál. My jsme si plně vědomi toho, že jsme ve střední Evropě, proto jsme přizpůsobili náš návrh právě něco mezi americkým modelem, který platí v některých státech USA, to znamená, že skutečně tam lze v podstatě člověk, co se brání nebo je toho pozemku, má ta práva ještě vyšší, než my navrhujeme, na obranu, ale my jdeme prostě mezi. Takže opět je to velmi takový vstřícný návrh, aby i ti lidé, i zástupci vládní pětikoalice, kteří nejsou na straně občanů a nechtějí bránit bezpečnost našich občanů, tak aby se cítili alespoň poměrně komfortně. Takže já si myslím, že to je velmi dobrý návrh. Já si myslím, že bychom byli opravdu rádi, abyste tento návrh nám zařadili jako druhý bod dnešního jednání.

A já samozřejmě jsem ho ještě ani nezdůvodnil, takže jdu zdůvodnit to, proč chci, aby byl zařazen - protože platná právní úprava, která platí dnes, příliš limituje případy, respektive možnosti nutné obrany, a my si myslíme, že právě institut možností takzvané nutné obrany, že je to naopak nutné posílit s ohledem na stále rostoucí agresivitu pachatelů zločinů, která se týká zejména porušování domovní svobody, kdy se pachatelé snaží násilně vniknout do obydlí či obdobných soukromých prostor bez ohledu na skutečnost, je-li v nich někdo přítomen. A musím říct, že hlavním principem posílení nutné obrany, právě našeho zákona z pera SPD, je prostě a jednoduše poskytnout občanům vyšší míru jistoty a bezpečnosti, aby se nemuseli obávat použít adekvátní nástroje a prostředky, když někdo poruší jejich domovní svobodu, když se někdo bude snažit vniknout do jejich obydlí a vyvolá v nich pocit, že pachatel může ohrozit jejich zdraví, nebo dokonce život.

Naše nová námi navrhovaná úprava zakotvuje zásadu "můj dům, můj hrad", která je ale součástí některých zahraničních úprav. Posiluje postavení a sebevědomí občana, který je napaden ve svém domě a hodlá se bránit, aby se nemusel obávat následného stíhání ze strany státních orgánů, když použil přiměřené nástroje proti pachateli, který bývá často ozbrojen. V takovém případě podle našeho návrhu útočník na sebe bere riziko, že vyvolá-li odůvodněnou obavu z ohrožení majetku, zdraví či života oprávněné osoby, bude se napadený bránit, a to účinně, avšak bez případné sankce ze strany státu.

A tady, u tohoto momentu, je potřeba se pochopitelně zastavit, protože to je právě ten dnešní problém, že o občanech už jsem mluvil, že občané budou mít na základě našeho návrhu možnost se účinně a beze strachu bránit, když se jim někdo vloupá domů a překoná násilně překážku, ale ještě jsem nehovořil o tom, co to znamená pro pachatele, protože dneska v podstatě ten pachatel si myslí, že má Eldorádo, myslí si, že mu v podstatě nic zásadního nehrozí. A náš zákon, a to chci tady teď trošku rozebrat, nemá právě jenom pozitivní vliv na občana, protože ten občan se bude cítit lépe, bezpečně, protože pochopitelně mu náš zákon rozšiřuje pocit možnosti, aby se adekvátně bránil, když se mu někdo vloupá domů, do bytu nebo do domu, ale zároveň je to i signál vůči pachateli přece, protože dneska když se pachatel cítí beztrestně, nebo se cítí, že mu hrozí malý trest, a nehrozí mu nebezpečí, tak samozřejmě kriminalita eskaluje a jsou s tím problémy. V okamžiku, že pachatel bude vědět, co může očekávat, když překoná násilně překážku k někomu domů a vloupá se mu tam, a že tím pádem bude v plném právu ten napadený, tak samozřejmě je důvodný předpoklad, že bude té násilné trestné činnosti mnohem méně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP