(15.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

V září jsme prosadili závěr - a bylo to na mimořádné radě pro energetiku, kterou jsme svolali jako předsednická země - že Komise má najít řešení pro lepší využití povolenek z rezervy tržní stability a jejich využití pro financování balíčku REPower EU, pomocí kterého budou financovány energetické projekty u nás, což je také důležité - další úspěch českého předsednictví. Minulý týden se usnesla i rada ECOFIN ministrů financí. Rozhodla o uvolnění 300 milionů povolenek v hodnotě 20 miliard eur.

Proč říkám, že jsou to úspěchy? Protože jsou to konkrétní kroky, které mění systém obchodování s povolenkami, a protože se nám poprvé podařilo vůbec dostat otázku povolenek na vážná jednání, jednání o nich i v Evropské radě. Osobně jsem toto téma otevřel na neformálním summitu v Praze. Ano, máme zde podporu a společně s námi to chce Polsko a některé další země. Bohužel, většina se tomu dost brání, přesto jsme dosáhli těch výsledků, které jsem vám řekl.

To, že do toho systému zasahujeme, má jeden zásadní a pozitivní efekt. Zatímco v březnu nebo červenci ceny povolenek atakovaly hranici 100 euro, nyní se pohybují v rozmezí mezi 60 a 70 eury. Budeme-li pokračovat v těch mechanismech, docílíme toho, že nebudou překvapivě růst ceny emisních povolenek.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane premiére. Pan poslanec má zájem položit doplňující otázku. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, paní předsedající. Já jsem se chtěl ještě zeptat - samozřejmě vím, že to je rozsáhlá otázka, doufám, že mi tedy odpovíte v druhé části na ty ostatní otázky. Nicméně cena povolenek je tak vysoká z toho důvodu, že se obchodují na burze a že ti, kteří si ty povolenky mohou kupovat, samozřejmě to jsou všechno například důchodové fondy a podobně, nejsou to jenom tedy ti výrobci energií, takže to si myslím, že je obrovská chyba. Co se týká podpory Polska, já si myslím, že jsme je měli podpořit a z toho systému povolenek se skutečně mělo vystoupit.

Nicméně vy jste mi neodpověděl na celkem zásadní otázku, kde budete brát peníze do rozpočtu, pokud tady zavřou obrovští zaměstnavatelé, jako například Škoda Auto nebo podobně, z důvodu cen energií, a bude to indukovat obrovskou nezaměstnanost. Z čeho budete tedy potom platit podpory v nezaměstnanosti a další kompenzační balíčky? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Pan premiér vám odpoví na doplňující otázku. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já už jsem u té předcházející interpelace odpověděl na otázku, co děláme pro to, aby takovýto vývoj nenastal, abychom prostě nepřipustili krach nebo významné problémy velkých firem. Jsme si vědomi toho, že jsme průmyslová země, a podle toho také jednáme. V případě této vazby na emisní povolenky bych ještě připomenul, co jsem neříkal v té předcházející odpovědi, že na pomoc větším firmám s energeticky náročným provozem vláda také připravila kompenzace nepřímých nákladů na emisní povolenky. Tady je notifikována v tuto chvíli podpora 800 milionů korun, ona se může využít a využívá už v letošním roce. My jsme to notifikovali tak, že počítáme s tou podporou i pro příští rok.

Souhlasím s vámi, že systém povolenek neplní svůj účel, protože jejich smysl byl v penalizování ekologicky špatných činností v oblasti klimatu, ale ve chvíli, kdy čelíme tak vážné energetické krizi způsobené ruskou agresí na Ukrajině a ruským postupem vůči dodávání energií do Evropy, samozřejmě musíme využívat všechny dostupné zdroje energie na maximum a tady v tomto případě povolenky ty náklady prodražují občanům a firmám.

My na toto téma docela pravidelně vystupujeme spolu s polským premiérem Morawieckim a přidávají se k nám i někteří další kolegové. Ale znova opakuji, za úspěch považuji už to, že jsme vůbec téma povolenek dostali do debaty na jednotlivých radách, že jsme prosadili úpravy toho systému, například s automatickým uvolňováním povolenek v případě, že jejich cena prudce roste. To vede k tomu, že se dneska ta cena drží v těch číslech, které jsem tady jmenoval a prudce nekolísá. Myslím si, že to není malý úspěch.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane premiére. Nyní máme na pořadu čtvrtou interpelaci, kterou přednese pan poslanec Radek Vondráček, připraví se pan poslanec Radovan Vích. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. My jsme byli připraveni dopoledne diskutovat na téma cenzury a na téma činnosti oddělení strategické komunikace Úřadu vlády, nepodařilo se nám to. Já se tady pokusím zhutnit několik svých otázek do dvou minut.

V prvé řadě jsme se chtěli ptát, protože ta interpelace kolegy Nachera je vlastně už z března, už opravdu něco pamatuje, od té doby došlo k zásadnímu vývoji, už se nejedná jenom o nějaké cenzorské zásahy, ale vláda už začala připravovat svoje informační kampaně. Ta první informační kampaň nás stála 24 milionů korun. Shodou okolností byla zahájena týden před komunálními volbami, jaká to náhoda. Mě by zajímalo, jestli tedy jediným účelem a jediným výsledkem té kampaně bylo, že byly hájeny kroky této vlády před komunálními volbami, nebo jestli máme i nějaké výstupy a nějaký měřitelný účinek - jestli si třeba více lidí začalo chodit pro dávky, jak jste jim doporučovali, nebo jakým způsobem proběhla osvěta mezi obyvatelstvem. Hlavně by mě zajímalo, co nás to všechno stálo, protože těch 24 milionů - pokud vím, tu zakázku obdržela společnost, která tam měla nějaké problémy s osobami stíhanými pro daňové úniky. Nevím, jestli je to náhoda, prostě ODS má smůlu, protože když měla předtím předsednictví, tak tam bylo Promopro, teď máte zase problémy u této kampaně. Ale opravdu by mě zajímalo, kolik nás to stálo a jestli je nějaký měřitelný účinek, a jestli tedy budou další. Protože já jsem slyšel, že budou nějaké další kampaně.

Pak bych chtěl odpovědět na otázku, jestli tedy to oddělení strategické komunikace - protože v těch materiálech je napsáno, že se musí posílit stávající personální kapacity - tak by mě zajímalo, co tedy pan Klíma doopravdy dělá, kolik lidí to s ním dělá, kolik nás to stojí peněz a kolik peněz nás budou stát oddělení na jiných rezortech, protože už přichází další rezorty se svými vlastními týmy, jako je například KRIT na Ministerstvu vnitra, kterému bych se věnoval v doplňující otázce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní se vám dostane odpovědi od pana premiéra na vaši interpelaci ve věci informační kampaně vlády před volbami. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, samozřejmě na vaši otázku vám rád odpovím. Jak ta kampaň vypadá, to všichni vidíte, nejenom vy, ale vidí to i občané, takže je jasné, že to není žádná kampaň na podporu vlády nebo kampaň před volbami, ale má úplně jiný smysl a ten vám tady objasním, včetně toho, proč byla spuštěna právě k tomu datu, tedy k 12. září. My jsme na konci srpna dokončili systém cílených opatření pomoci občanům, to bylo to dokončení Deštníku proti drahotě. Na pomoc jsme vyčlenili celkově 200 miliard korun. V souvislosti s tím, jak jsme schválili hlavní balík pomoci, byla spuštěna informační kampaň, kterou tady zmiňujete, a bylo to 12. září. Nešlo to udělat určitě dříve a nemělo by žádný smysl to dělat ani později, protože bylo potřeba informovat občany o tom, jaké pomoci se jim může dostat a kde se jim té pomoci může dostat.

Vzhledem k tomu, že těch nových forem pomoci nebo rozšířených forem pomoci je opravdu celá řada, takováto informační kampaň je zcela na místě. Nejsou to standardní nástroje, nežijeme v běžné situaci, nejsme v normální době, je potřeba dělat mimořádná opatření a je potřeba také o tom občany informovat. Kampaň je zcela apolitická a každý, kdo se na ni podívá, to přece vidí. Jde o informativní kampaň, která pomáhá lidem se orientovat v podpoře, kterou jim stát poskytuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP