(15.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za odpověď. Nyní přistoupíme k osmé interpelaci, kterou přednese pan poslanec Karel Sládeček ve věci ministra Síkely, který nabádá firmy, aby podváděly. Připraví se pan poslanec Oldřich Černý. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane premiére, rád bych se vás zeptal, co říkáte na vystoupení pana ministra Síkely, kdy na sněmu Svazu průmyslu a dopravy nabádal velké firmy, aby podváděly a tvářily se jako malé a střední. Dovolte mi citovat vystoupení pana ministra Síkely, abych vám jej připomenul: "Umím si představit, že při definici malých a středních firem budeme asi umět v rámci sporných limitů přimhouřit oko. To znamená, já všem velkým doporučuji, tvařte se jako malé a střední, alespoň na přechodnou dobu." Řekl ministr průmyslu a obchodu pan Síkela.

Poslechl jsem si celé vystoupení pana ministra Síkely a každý, kdo si toto vystoupení poslechl, na vlastní uši slyšel, že o žádnou nadsázku opravdu nešlo. Pan ministr navádí velké podniky k tomu, aby podváděly, za což se mohou dostat i před soud. To je už opravdu za hranou. Kdy konečně pana ministra Síkelu odvoláte a nahradíte jej skutečným odborníkem na energetiku, kterého si naše firmy i občané zaslouží? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Na vaši otázku vám odpoví pan premiér. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji, pane poslanče, že připomínáte sněm Svazu průmyslu a dopravy. Já jsem se ho účastnil a vyjádření pana ministra Síkely jsem slyšel osobně.

Jenom připomenu, že ten sněm se uskutečnil během Mezinárodního strojírenského veletrhu, to je takový neformální svátek českého průmyslu, a je dobře, že se toho členové vlády účastní, protože to mu dodává současně prestiž, ale zároveň je to příležitost, jak mluvit se spoustou podnikatelů a získávat poznatky o tom, jak může vláda ještě více podnikatelský sektor podpořit. A to se na tom veletrhu také dělo. Tím hlavním tématem, které sněm Svazu průmyslu provázelo, byla energetika, ceny energií, které dopadají na naše firmy stejnou silou jako na občany. Já jsem tam měl možnost také vystoupit a v tom vystoupení jsem shrnul kroky, které vláda dělá na pomoc podnikatelskému sektoru, a myslím, že některé z nich je dobré připomenout v reakci na váš dotaz, protože je to důležité.

Tou první oblastí, po které podnikatelé volají a kde my jsme pokročili významně dál, je zjednodušování pravidel a snižování byrokracie. Připomínám, že rušíme povinnou EET, ale taky připravujeme už druhý antibyrokratický balíček. Dopravcům jsme zjednodušili podnikání takzvaným ropným trojlístkem, který zahrnoval snížení daně na naftu, konec povinných biopaliv, kontrolu marží na čerpacích stanicích. Vedle toho jsme odložili platbu DPH do konce října, zrušili jsme silniční daň pro nákladní vozidla. Podnikatelé také žádali o urychlené dopracování příslušných nařízení ke kurzarbeitu, to Ministerstvo práce a sociálních věcí po dohodě se sociálními partnery už začalo dělat. Vláda připravuje dvě nařízení, která definují schéma podpory. První bude reagovat na přerušení nebo omezení dodávek plynu, druhé se bude zabývat možným výpadkem v dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Obě opatření vyžadují notifikaci Evropské komise, ale postoupili jsme tady dál a je to přesně to, co podnikatelé potřebují.

Podnikatelé na sněmu a už předtím v setkání, které jsme měli, volali po urychleném schválení programu EGAP Plus a jeho vyhlášení. Tento program zpracovaný na základě Dočasného krizového rámce umožní poskytovat podnikatelům záruky na nové individuální úvěry, provozní kapitál a investice. Před týdnem - před čtrnácti dny prošel tento program prvním čtením v Poslanecké sněmovně.

Samozřejmě nejpalčivější pro podnikatele jsou otázky energií a tady jsme udělali také důležité kroky, které se tady dlouho odkládaly. Odblokovali jsme tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech, který jsme spustili, připravujeme horkovod z Dukovan do Brna. Pokud jde o ceny energií, v červnu jsme schválili nařízení, které umožní odpuštění poplatku za podporované zdroje energie. 12. září vláda schválila novelu energetického zákona, která nám umožnila zastropovat ceny silové elektřiny a plynu, a to se týká, jak už jsem tady v interpelacích měl také možnost říct, nejenom domácností, nejenom veřejného sektoru, ale týká se to i malých a středních podniků a živnostníků. Pomůžeme také malým, středním podnikům a živnostníkům zárukou na provozní komerční úvěr v rámci programu Záruka, EXPANZE - záruky, a tak bych mohl v těch konkrétních opatřeních pokračovat.

Samozřejmě se zabýváme i pomocí těm velkým z energeticky náročných odvětví. Tady Ministerstvo průmyslu a obchodu aktuálně připravuje podporu v rámci Dočasného krizového rámce a už od 1. listopadu budou moci firmy žádat o podporu, na kterou jsme vyčlenili 300 miliard korun. Program máme pro velké odběratele energie, mohou počítat s podporou až ve výši 200 milionů korun, a tak bych mohl pokračovat. To jsou věci, o kterých jsme mluvili s reprezentanty Svazu průmyslu a dopravy. Konkrétní věci, konkrétní kroky, které vláda dělá. Musím říct, že podnikatelé ocenili kroky vlády ve většině oblastí, přáli by si samozřejmě silnější podporu pro ty největší podniky, pro průmysl, což ale sami objektivně uznávali, že to je to nejtěžší a že nikde v Evropě (Předsedající: Čas.) se dobré řešení nenalezlo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za odpověď. Má pan poslanec zájem o doplňující otázku? Prosím.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji. Pane premiére, asi mám špatné uši, ale vy jste mi neodpověděl na mé otázky - nevadí. Vím, že jste na tom sněmu byl. A když jste tam seděl, tak proč jste tam nezareagoval? Není to navádění k trestnému činu dle § 364 trestního zákoníku?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan premiér má zájem odpovědět. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já jsem vám, pane poslanče, odpovídal, protože jsem vám říkal ten celkový kontext, ve kterém probíhala ta debata, a vlastně jsem i připomínal to, jak je důležité, že tam ministři jsou a že reagují a mohou vyslechnout podněty od podnikatelů. A jenom bych opakoval - ano, byl jsem tam osobně a výrok pana ministra Síkely jsem slyšel. A teď, proč jsem na něj nezareagoval? No, když ten výrok vytrhnete z kontextu, tak to není výrok ani správný, ani vhodný a určitě bychom se nad ním mohli pozastavit. Ale právě proto, že jsem tam seděl a poslouchal jsem, jak to pan ministr Síkela říkal a jak na to reagovala i moderátorka, všem bylo jasné, že se jedná o určitou nadsázku, pokus o odlehčení, o vtip a současně vyjádření toho, že vláda se bude snažit maximálním způsobem hledat cesty, jak podnikatelům pomoci. Nikdo to v tu chvíli prostě nebral doslova, možná jeden, co tam seděl z hnutí ANO, ale jinak to nikdo nebral doslova, všichni to považovali v rámci té debaty za určité odlehčení.

Mě opravdu mrzí - a budou si muset členové vlády dávat větší pozor, co říkají - mě opravdu totiž mrzí, že ta poznámka to vystoupení poškodila, protože vystoupení pana ministra Síkely bylo velmi fundované. Pan ministr poskytl podnikatelské veřejnosti odpovědi na spoustu otázek, mluvil o tématech, která podnikatelé vznášeli. Já myslím, že celkově tam na místě v tom kontextu byl jeho projev vnímán velmi pozitivně a příznivě přijat. Pak se tady tematizovala tato poznámka, z které se stala tato kauza, ale jak říkám, nereagoval jsem na to mimo jiné proto, že jsem to vnímal úplně stejně jako ty stovky lidí, co byly v tom sále - jako nadsázku, jako něco, co není myšleno vážně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP