(16.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane premiére, za dodržení času. A vzhledem k tomu, že je 16.00, uplynul tedy čas, kdy je možné podat podle jednacího řádu poslední ústní interpelaci na předsedu vlády.

Nyní budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády. Vyzývám tedy pana poslance Zdeňka Kettnera, aby přednesl interpelaci na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Vladimíra Balaše a zahájil tak blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Pan poslanec bude pana ministra Balaše interpelovat ve věci volby nanečisto na středních školách. Prosím, pane poslanče, máte slovo a já předávám řízení schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Bohužel tady pan ministr není, abych si vyslechl jeho odpověď naživo, což mě mrzí.

Jde o to, že máme tady organizaci Člověk v tísni. Je to organizace, které jsem si vždycky vážil, i jsem ji finančně podporoval, ale bohužel se zpronevěřila svému názvu a začala mít i takzvaně politické programy. Mezi ně patří i takzvané volby nanečisto. V rámci výuky společenských věd jsem s dětmi trénoval, jak vypadají volby, v životě by mě ale nenapadlo použít reálné politické strany. Děti si zakládaly strany ve stylu: zakážeme penály a chceme zrušit ústní zkoušení, vytvořily si vlastní program. A teď se nám tady pod Člověkem v tísni, program Jeden svět na školách, objevily volby nanečisto, kde těsně před volbami jsou použity reálné politické subjekty, jejich reálné programy. Ty volby proběhnou a výsledky jsou zveřejněny před skutečnými volbami. Za mě je to prostě něco nepřípustného. Legislativa hovoří jasně: propagace politických hnutí, názorů a tak dále na půdě škol je nepřípustná. A teď jsem se dozvěděl, že se bude opakovat něco podobného, teď pro změnu před prezidentskými volbami, kde opět budou reální prezidentští kandidáti, a opět ty výsledky budou vyhlášeny před skutečnými, reálnými volbami.

Takže já bych položil tři otázky panu ministrovi: Jestli o tomto programu ví. Jestli se mnou souhlasí (Ministr vchází do jednacího sálu.) - děkuju - jestli souhlasí s tím, že to skutečně je problém, protože to je v rozporu s legislativou. A pokud se shodneme, že to je v rozporu s legislativou, jaké k tomu Ministerstvo školství zaujme stanovisko. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. Pan ministr školství dorazil do sálu, tak já mu hned předám slovo a může reagovat na váš dotaz. Pane ministře, vašich pět minut.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové. Děkuju, pane předsedající. Já se trošku vydýchám, ale děkuju za tu otázku. Já si myslím, že obecně předvolební kampaň nepatří do škol, nakonec zakazuje to i školský zákon ve svém § 32 odst. 1, ale je otázka, co je tou předvolební kampaní. A když učitel, který něco takového dělá, není sám účastníkem té kampaně, tak by to mohlo být na hraně. Znáte právníky. Ale obecně si myslím, že jestli chce škola vychovávat k občanské uvědomělosti naše žáky a studenty, tak to může dělat i jiným způsobem, nemusí to spojovat s konkrétními jmény. Možnost tomu nějak čelit, nebo jsou-li pochybnosti o tom, jestli je ustanovení zákona dodržováno, lze například tím, že se ten, komu se to nezdá, obrátí třeba na školní inspekci. Primárně je to tedy úloha ředitele, a kdyby nebyl spokojen s tím, jak se k tomu ředitel postaví, nebo vedení školy obecně, je možno obrátit se na školní inspekci, která by něco takového mohla prošetřit. Ale to mě vlastně napadá, že my mluvíme o předvolební kampani. Já jsem pozorně dopoledne sledoval výklad pana předsedy Okamury o referendech. Myslím si, že by možná stálo za to se zamyslet i obecně nad otázkou politických kampaní, protože i v tomto případě může docházet k dezinformacím a zkreslování toho, co má být předmětem referenda, a ten problém by mohl být širší.

Pak je otázka - u prezidentských voleb je to asi složitější, protože tam nekandiduje politický subjekt, nějaká strana nebo hnutí, ale kandiduje tam jednotlivec, který se žádnou stranou nemusí mít nic společného. Tak jenom říkám, že ten výklad může být různý, ale obecně souhlasím s vámi, že taková tvrdá politická kampaň, která nabádá studenty, jaké by měli mít preference, určitě do škol nepatří. Děkuju. Já nevím, jestli to takhle stačí - děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju panu ministrovi a táži se pana poslance, chce-li položit doplňující otázku? Není tomu tak.

Nyní tedy předám slovo panu poslanci Robertu Králíčkovi, který byl vylosován na druhém místě, k přednesení ústní interpelace na prvního místopředsedu vlády a ministra vnitra Víta Rakušana. Připraví se paní poslankyně Ivana (správně Iveta) Štefanová a pan Králíček bude interpelovat ve věci početní stavy příslušníků policie. Pane poslanče, vaše dvě minuty na položení dotazu.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, možná bych mohl říct drazí pozůstalí, protože moc nás tu není. Mě velmi mrzí, že nemohu interpelovat pana ministra Rakušana. Přiznám se, že jsem ráno přeslechl, z jakého důvodu je omluven na interpelace, protože si vzpomínám, že on byl jeden z těch, který velmi, velmi intenzivně kritizoval vládu Andreje Babiše za to, že nechodí na interpelace a že jim jako opozici bylo odepíráno právo interpelovat, a tím ubírána možnost diskutovat. Mě to trochu mrzí, protože po tom, co jsme si tady vyslechli, jak nás pozurážel pan premiér Fiala, jaká jsme špatná opozice a co všechno jsme zkazili, tak mě mrzí, že i pan první místopředseda vlády nemůže přijít na tu interpelaci, abychom diskutovali o vážných tématech, protože za mě to, co se děje teď v policii, je vážné téma. A mě mrzí, že mu tu interpelaci nemohu položit, takže mně nezbývá nic jiného než požádat o hlasování o přerušení této interpelace do přítomnosti ministra vnitra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane ministře... (Pobavení.) Tedy, pane poslanče, díval jsem se na seznam omluv a pan ministr vnitra je omluven celý den z důvodu zahraniční cesty.

 

Poslanec Robert Králíček: Tak to se mu omlouvám. Netušil jsem, že to zahraniční cesta, ale tu si asi nemohl přeplánovat, nicméně i tak mě to mrzí, že s ním nemohu tady interpelovat, a moje žádost o přerušení této interpelace do přítomnosti ministra trvá. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, z titulu jednacího řádu není možné o takovém přerušení hlasovat. V případě, že načtete tu interpelaci, je pan ministr povinen vám v souladu s jednacím řádem písemně do 30 dnů odpovědět. V případě, že interpelaci nenačtete, tak se počká na přítomnost ministra a interpelaci de facto stáhnete.

 

Poslanec Robert Králíček: Tak já ji nechám propadnout a načtu ji, až tu pan ministr bude.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Další vystoupí paní poslankyně Štefanová Iveta, která byla vylosována jako třetí pro ústní interpelace. Bude interpelovat pana ministra Síkelu, a to ve věci omezení teplot v budovách. Paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo, vážený paní předsedající. Vážený pane ministře, moje interpelace se týká řešení krizové situace při nedostatku energií, kterému se věnuje připravená vyhláška z Ministerstva průmyslu a obchodu, a to vyhláška, kterou se stanoví zvláštní pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody při předcházení stavu nouze nebo ve stavu nouze. Ta stanovuje maximální teploty v místnostech, a to i v bytových budovách a v jejich obývacích místnostech, včetně například dětských pokojů, kde je tato teplota určena dokonce na 18 stupňů Celsia. Můj dotaz se ale týká kontrol, které by podle mých informací měl mít na zodpovědnost vlastník nemovitosti, který by při případném nedodržování měl nahlásit toto na Státní energetické inspekci, která provede poté kontrolu, a následně se tedy budou řešit ty případy, tak jak jsem se dočetla, individuálně, tedy případ od případu, a nikdy nebude pokutována ta domácnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP