(16.50 hodin)
(pokračuje Vladimír Balaš)

Opravdu s tím nejsem spokojen, někde dokonce psali, že jsem prohlásil, že školy mají peněz dost. To bych asi byl mimo sebe, kdybych něco takového dokázal říct. A já doufám v to, že vládě se podaří naplnit svoje programové prohlášení a do školství bude investovat 5,2 % hrubého domácího produktu, a pak bychom byli samozřejmě za vodou. Pro mě, stejně jako doufám pro vládu, je stále školství a věda prioritou a ty prostředky zkrátka musíme najít, jakkoli chápu, že doba je těžká. A vím, že ten přesun mzdových prostředků do ONIVu v případě učitelů, kteří jsou v pracovní neschopnosti, ten problém může částečně řešit, ale nevyřeší ho úplně. Rozhodně výdaje tohoto rázu jsou mnohem vyšší. Držte nám palce, budu rád, když nás podpoříte a když ty prostředky najdeme.

Nevím, jestli jsem vám odpověděl úplně skvěle, ale opravdu není to tak, že by se přesouvaly ze soukromého školství peníze, tedy na soukromé školství peníze z ONIVu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji panu ministrovi a táži se paní poslankyně, chce-li položit doplňující otázku?

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji za reakci. Jenom ještě k tomu, že vlastně nelze říct, že ředitelé škol ušetří finance, když mají nemocného zaměstnance, protože většina nemocenských je do těch čtrnácti dnů, a v tomto roce byly spojeny právě s karanténami a izolacemi. Za učitele musí někdo suplovat, samozřejmě, a učitel, který supluje, má nárok na dvojnásobek hodinové sazby. Takže vlastně škola neušetří, naopak ještě přijde o peníze na odměny.

Já se jenom vrátím k tomu, jak jste říkal, že chcete ty peníze najít. Jakou tedy můžeme dát ředitelům naději, že třeba se jim ještě něco vrátí v letošním roce, nebo až v tom příštím?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan ministr s doplňující odpovědí.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Mluvíme o rozpočtu na příští rok. Myslím, že pokud jde o tento rok, v zásadě tam k nějakému dramatickému propadu nedochází. Samozřejmě máte pravdu, že ty prostředky byly hodně vyčerpány právě v důsledku covidu. Ale to, co nás trápí hlavně, už to nejsou ty poslední tři měsíce nebo dva a půl, ale hlavně ten příští rok. Takže tam, doufejme, že ještě budeme o rozpočtu jednat a že se nám podaří ještě nějaké prostředky najít, eventuálně přesunout. I ministerstvo se tím zabývá, hledá vnitřní zdroje, aby školám tímto způsobem vyšlo vstříc, ale je to složité. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. Nyní dávám slovo panu poslanci Kotenovi, který byl vylosován jako třináctý k interpelaci na pana ministra financí Zbyňka Stanjuru. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane nepřítomný ministře. Já bych se chtěl zeptat na několik věcí, ale jsou to samozřejmě věci, které souvisejí s rozpočtem České republiky, zároveň samozřejmě i s navýšením rozpočtu pro letošní rok a samozřejmě i s rozpočtem na rok příští. Důvody, proč jste nepřítomen, jste omluven z pracovních důvodů - tak nevím, jestli jste na nějaké zahraniční cestě, nebo zda jste si tam jel pro nějaké doporučení, jakým způsobem využít navýšení letošního rozpočtu.

Nicméně chtěl bych vlastně vyčíslit nějakým způsobem výdaje, které byly spojené s migrační krizí směrem z Ukrajiny do České republiky. A dále jsem se chtěl zeptat, zda tedy máte kvantifikovány výdaje, které byly, co se týká dodávek zbraní směrem na Ukrajinu, a zda tedy s takovými to výdaji počítáte i na příští rok, protože vzhledem k tomu, jaká je situace s energiemi, mi připadá asi férovější zajistit laciné energie pro občany České republiky, a nejsem si zcela jist, zda tyto výdaje schvalují daňoví poplatníci v České republice.

Každopádně děkuji za odpovědi na tyto mé otázky písemně.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Pane poslanče, pan ministr je omluven, čili podle jednacího řádu vám do 30 dnů písemně na vaši uplatněnou interpelaci odpoví.

Dám nyní slovo panu poslanci Raisovi, který přednese svoji interpelaci s pořadovým číslem 14, a sice na pana ministra školství, mládeže a tělovýchovy Balaše, a to ve věci Platy pedagogických pracovníků a programové prohlášení vlády. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Vážení páni ministři, vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové. Já bych nejprve vznesl dotaz směrem k panu ministru školství. A ten dotaz se týká v podstatě programového prohlášení vlády, jestli vláda plní svoje programové prohlášení, které konkrétně zní, že vláda garantuje kvalitní platového ohodnocení pedagogických pracovníků a udrží jejich platy na úrovni 130 % průměrné hrubé měsíční mzdy. Proč se na to ptám? Protože se mi dostala do rukou docela solidní studie renomovaných kolegů Münicha a Smolky: Platy učitelů v roce 2021 - vrchol dosažen, a co dál? A tam oni hovoří o tom právě, ukazují to na grafech, že v roce 2021 byl tedy ten vrchol a teď to padá, finančně padají dolů ty platy, a to ještě vzali jenom platy učitelů základních škol, vůbec do toho nedali mateřské školky a eventuálně by se do toho taky podle mě měli dávat i nepedagogičtí pracovníci, to znamená školníci, kuchařky a podobně. Musím připomenout to, že jsme mnohokrát byly tázáni ze strany tehdejší opozice, a je potřeba říct, že vláda vždycky, vláda Andreje Babiše, splnila svoje programové prohlášení.

Já se domnívám, že nyní tato vláda programové prohlášení neplní v oblasti školství, proto bych docela rád slyšel názor pana ministra, jaká je jeho představa vývoje platů na úrovni základních a středních škol. V doplňující otázce bych se pak věnoval ještě samozřejmě vysokým školám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Slovo má ministr školství, mládeže a tělovýchovy pan Vladimír Balaš.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane poslanče, dámy a pánové. Pokud jde o plnění vládního programu, jednou ze součástí je zabezpečení nebo garantování zákona a garance toho, aby ten plat byl ve výši 130 % průměrné mzdy. To je ostatně propsáno i v návrhu zákona o pedagogických pracovnících, ke kterému jsme se včera nedostali. A samozřejmě to bude složité, bude to ve stávající ekonomické situaci problematické. Ten zákon předpokládá, že by zákonem garantovaná výše měla být od roku 2024, a je to na nás, jakým způsobem se k tomu postavíme v Poslanecké sněmovně, jestli ten zákon projde, anebo neprojde, a věřím, že ano.

Jenom bych chtěl říct, že jedna věc je - a bude se to týkat jak učitelů na základních, tak na středních školách, to si myslím, že je docela důležité - jenom bych rád řekl, že trošku postrádám takový jako holistický pohled na školství jako takové, protože v tom kontextu, když se podíváte na rozpočet Ministerstva školství, vidíte, že se rozevírají nůžky mezi financováním vysokého a regionálního školství, takže podíl vysokého školství na celkovém financování neustále klesá procentuálně, jakkoliv nominálně ta částka možná roste, tak je to problém. Stává se - to vlastně byla jedna z otázek vaší jedné kolegyně, která myslím, že se chtěla ptát na vysoké školství, ale, a to možná jenom doplním - stává se to, že mladí nadějní vysokoškolští absolventi, třeba studující doktorská studia, raději odcházejí do středního školství, protože průměrná mzda ve středním školství je asi o 15 000 vyšší pro ně, než je na vysokém školství, a tahleta nerovnováha může způsobit podle mě katastrofu dříve nebo později, protože za chvíli nebude mít kdo učit. Nebude mít kdo učit ty, kteří mají učit. A to si nemůžeme dovolit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP