(17.10 hodin)
(pokračuje Vladimír Balaš)

Pokud jde o nárůst platů, jestli máte na mysli do konce tohoto roku, v roce 2022 došlo k navýšení prostředků na platy o 2 % u pedagogických pracovníků a o 2,66 % u nepedagogických pracovníků, což v této (?)... 10% navýšení tarifních platů nepedagogických pracovníků od 1. září, a u nepedagogických zaměstnanců právnických osob vykonávajících činnost škol a školských zařízení, které zřizují kraje, obce nebo dobrovolné svazky obcí. A já mám takový pocit, že si nejsem vědom, že by ty prostředky nedoputovaly těm školám, ale přiznám se, že vám to nedokážu říct úplně přesně, raději to ještě ověřím a potvrdím vám to. Zatím si nikdo nestěžoval na to, že by tam ty prostředky nebyly. Jestli máte ty signály, tak rád o ně poprosím a zkusíme tu věc napravit. Doufejme, že to tak není. Víc opravdu nevím, nezlobte se. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. Ptám se, jestli chce pan poslanec uplatnit doplňující otázku? Není tomu tak. A k poslední interpelaci s pořadovým číslem 25 předám slovo panu poslanci Kotenovi, který bude interpelovat pana ministra průmyslu a obchodu Síkelu. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane předsedající. Tak ještě jednou dobrý den, dámy a pánové. Dá se říct, že tuto otázku už jsem položil panu premiérovi, ale byl bych rád, kdybyste se k tomu vyjádřil písemnou formou i vy. Jedná se tedy o to, zda Česká republika a kdy odstoupí od systému emisních povolenek. Je to z toho důvodu, že tyto emisní povolenky v podstatě neslouží svému účelu, ale obchodují se kdesi na burze a slouží pouze spekulantům k pěknému výdělku. Nemají tedy za úkol, aby emitent, tedy Evropská komise nebo Evropská unie, získala nějaké prostředky a trestala lidi anebo firmy, kteří vlastně provozují neekologické provozy a ničí tak životní prostředí, ale v podstatě je to jenom jakási spekulativní měna, která vylepšuje cash flow různých amerických a jiných důchodových fondů. A potom, když si to potřebuje výrobce energie koupit, anebo nějaká firma, která vyrábí nějaké zboží, které je zatíženo touto ekologickou daní, tak je musí kupovat za násobně větší prostředky, samozřejmě to promítá potom do svých výrobků a samozřejmě to zdražuje i elektrickou energii, plyn a podobně.

Já jsem předpokládal, že během předsednictví v Evropské unii naše předsednictví a vláda Petra Fialy tady toto využije pro zrušení a odstoupení od emisních povolenek, protože přece jenom tady máme krizový stav, a důsledky pro náš průmysl, pro zemědělství budou obrovské, nedozírné a ani si to dnes nedokážeme představit. Nebo my si to dokážeme představit, ale mám pocit, že vláda si to nedokáže představit. Takže chtěl bych vědět, jak se s touto věcí vypořádáte a jakým způsobem zabráníte krachu firem v České republice. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan ministr Síkela je od 17 hodin omluven, tudíž podle jednacího řádu vám písemně do 30 dnů odpoví.

Konstatuji, že jsme pro dnešní den ukončili projednávání ústních interpelací, protože pan poslanec Koten byl poslední ze seznamu vylosovaných přihlášených poslanců k interpelaci, čili projednávání ústních interpelací končí. A podle mých informací je dohoda mezi předsedy poslaneckých klubů, že po ústních interpelacích nebudeme dál dnes pokračovat, čili končím tento jednací den a potkáme se opětovně zítra, kdy bude naše schůze pokračovat, tedy v pátek v 9 hodin. Do té doby vám přeji příjemný zbytek dne.

 

(Jednání skončilo v 17.14 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP