(11.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s faktickou chce reagovat pan ministr. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Já bych jenom rád doplnil i argumenty Ministerstva vnitra i teď, po přímé konzultaci. Prostě platí, že základním úkolem Hasičského záchranného sboru je chránit životy a zdraví, životní prostředí, zvířata a majetek před požáry a jinými mimořádnými událostmi a krizovými situacemi. Z toho jednoznačně vyplývá, že nejde jen o požáry a že zmíněné příklady současný definovaný základní úkol nepochybně pokrývá. Takže neplatí, že by v tu chvíli nebylo možné v takovém případě, když jde o život, jak jste to popisoval, využít i dron. Dává to přirozenou logiku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Rozumím. Poprosím o oslovování mým prostřednictvím. A s žádostí o druhou faktickou pan poslanec. Prosím.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Pane ministře, nemohu s vámi souhlasit, protože oba tyto úkoly, jak základní, tak mimořádné úkoly, jsou dány zákonem. Kdyby tomu bylo v té vaší teorii, tak by to znamenalo, že žádné mimořádné úkoly plnit nemusíme. Ale hasiči musí plnit jen ty úkoly, které jsou dány zákonem. Ale třeba plošné vyhledávání nebo činnosti, které opravdu byly při covidu, přitom nejsou základním úkolem, byť se chrání životy. I u těch mimořádných úkolů je, že tu musí být ohroženy lidské životy. To v tomto případě jsou, přesto to není základním úkolem. Je to mimořádný úkol a na tom si jako bývalý ředitel generálního ředitelství trvám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času a dalším přihlášeným je pan poslanec Ivan Adamec. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně poslankyně, kolegové poslanci, tak mi dovolte také pár slov při dnešním třetím čtení, než to uzavřeme. Já jsem byl ten, který v prvním čtení tady spustil trošku křik, že vlastně tady proti sobě jdou některé zájmy, které evropské nařízení od začátku definovalo do role toho, že jedni budou mít všechno a druzí nic, nebo skoro nic. A problém ještě byl v tom, že ti, co měli mít v uvozovkách skoro všechno, je velmi perspektivní obor, a ti, co neměli mít nic, je zájmová činnost, sportovní činnost, která v současné době zrovna neprožívá dobu konjunktury. Já jsem rád, že jsme se o tom tady pobavili, že se našlo řešení. Za to bych strašně chtěl poděkovat Ministerstvu dopravy a i úředníkům Ministerstva dopravy, panu náměstkovi, protože když se podíváte na ten pozměňovací návrh, není to úplně jednoduché.

Musím říct, že ty drony - a teď v souvislosti třeba s válkou, která tady probíhá vedle nás - jsou velmi perspektivní obor. Vidíte, že ve vojenství drony dneska hrají roli číslo jedna. A vždycky to tak bylo v historii lidstva, že války urychlovaly technický rozvoj zbraní, a tím samozřejmě řadu věcí pro civilní sektor, protože ono se to samozřejmě osvědčí bohužel v těch konfliktech a pak pro ten civilní sektor se to využívá, a u těch dronů to nebude jinak. A navíc, Česká republika, pokud to nevíte, je velmi - řekl bych, je to velmoc ve výrobě dronů. To si řekněme na rovinu, že je děláme tady a děláme je úspěšně, a já ten obor vnímám jako něco, co nás bude potkávat v životě v příštích letech, a možná víc, než si myslíte.

Já si myslím, že doba rozvoje této oblasti velmi rychle předběhla právní systém, právní prostředí, což není dobře. Sami víte, že takové to focení, natáčení z dronů, prakticky ilegálně, s tím jsme se asi setkali každý, někdo z nějakého hecu, z nějaké legrace, někdo to používal ze žárlivosti nebo z jiných důvodů, obchodních důvodů, a prostě to je něco, co tady v České republice nechceme, a nejenom v České republice, nechtějí to nikde takhle. Takže ty drony podle mne jsou velmi perspektivní a musím říct, že jestli si myslíme, že tohle je poslední právní úprava toho prostředí, které se bude týkat používání dronů ve společnosti v mírových dobách, tak já si myslím, že se mýlíme. Není to pravda, přijde to sem ještě několikrát, a já znovu opakuji, že bylo velmi nešťastné, že nařízení Evropské komise definovalo ten bezpilotní prostředek tak, jak ho definovalo, tím vlastně s vaničkou vylilo i děcko a my jsme to pak museli oklikou všechno tohle upravovat.

Já si myslím, že názorový střet tady ohledně hasičů je asi na diskusi mimo toto plénum, protože řada z nás nerozliší nuance toho, jak vlastně funguje profesionálně Hasičský záchranný sbor, a na druhé straně možná nevíme, že některé věci může zařizovat někdo jiný, aniž by musel být třeba členem Hasičského záchranného sboru prostě profesionál, který se najme, který má zkoušky, který umí s dronem zacházet a ví, co má dělat.

Musím říct, že s tímto se budeme potkávat ještě řadu let, protože holt ta doba jde dopředu. Můžeme si o tom myslet, co chceme, někdo je nadšený z dronů, jak to funguje, já zase tak nadšený úplně nejsem, protože jsem starý konzervativec a vím, že dá-li se něco zneužít, vždycky se to zneužije, a drony jsou krásný příklad, krásný. Nedělejme si iluze, že všechno bude zalité zářivým sluncem v této oblasti, nebude. Ona už i ta válka ukazuje, jaký je to prevít. Takže za mne - samozřejmě chápu, jsem rád, že se podařilo v této chvíli vybalancovat ten problém mezi zájmovou činností a profesionální činností.

Mimochodem, ten střet je tady delší dobu, to nebylo nic nového, proto jsem se ozval. A musím říct, že bych si přál, abychom tento návrh zákona schválili s pozměňovacími tak, jak souhlasilo Ministerstvo dopravy, a pokud budou nějaké další problémy, je potřeba diskuse. Já si myslím, že abychom odstranili všechny pochybnosti, tak bychom se o tom měli znovu bavit, jestli to, co tady padlo z obou stran, jestli je to ten správný průsečík těch řešení. Já fakt v tuto chvíli nevím. Jsme ve třetím čtení, prostor tady není, a navíc ta směrnice nebo to nařízení už mělo být dávno přijato. Máme skluz, je to vlastně z minulého období. Takže já bych prosil, kdybychom to dneska schválili ve znění souhlasných pozměňovacích návrhů tak, aby prostředí pro bezpilotní prostředky dosáhlo zlepšení. A rozhodně pamatujte na má slova: nebavíme se o tom rozhodně naposledy. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s faktickou se hlásí paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Já bych asi měla z tohoto místa poděkovat panu ministrovi dopravy, i když je to asi zvláštní, že opozice děkuje koalici, panu kolegovi Adamcovi, vaším prostřednictvím, protože jsem zjistila, kolik je tady hobíků a lidí, kteří se zabývají modelařením a tímto sportem. Já jsem se do této diskuse také připojila, protože můj manžel je velký hobík na bezpilotní letadla a na tento sport a vím, kolik tam chodí dětí. A když jsme přišli a řešili jsme to, tak jsem ráda, že došlo aspoň k tomuto kompromisu. Vím, že to nebylo jednoduché, ale myslím si, že se udělalo pro to, co mohlo, a jsem ráda, že tento sport hlavně pro mladé kluky, které to tak baví, bude a může pokračovat dál. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času a ještě se rozhlížím, ale nevnímám, že by se ještě někdo chtěl přihlásit. Ještě s faktickou chce pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Pane ministře, prosím vás, věříte člověku, který vedl Hasičský záchranný sbor, že mluví pravdu? Myslíte si, že tento odborník to myslí nějak špatně a v tom duchu, aby uškodil státu nebo hasičům? Myslím si, že ta diskuse... kdybychom si teď vzali chvilku přestávečku a že byste ještě přece jenom, když je to takhle precizně odvykládané, že tohle je něco, co přece pozbývá... Vrátíme se k tomu někdy příště, však udělejme si pět minut. Zkuste to ještě jednou probrat. To je můj návrh, ale já vám nechci do toho moc mluvit, nicméně myslím si, že generální ředitel Hasičského záchranného sboru asi to myslí dobře jak pro hasiče, tak pro tento stát, i to šéfoval několik let.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Hlásí se opět s faktickou pan ministr. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP