(12.00 hodin)

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Já jsem v té své reakci nijak nezpochybnil odbornou způsobilost pana kolegy, v žádném případě ne. Probíhá i teď po dobu projednávání ve třetím čtení intenzivní komunikace s Ministerstvem vnitra, s Ministerstvem dopravy, s lidmi, kteří se předtím shodli i na tom doporučení a na tom stanovisku. Platí, co jsem zmínil v předchozí reakci. Bohužel, návrh toho pozměňovacího návrhu, to znění, rozšiřuje uplatnění na jakékoliv jiné úkoly. Platí zároveň, že samozřejmě i použití dronu se základními pravidly musí řídit, a odchýlení od pravidel, a tady jde přece o společný zájem bezpečnosti, je myslitelné jen v těch případech, kdy, jak je vyjmenováno - a tady zazněl i ten případ, kdy je v ohrožení život, v tomto případě třeba dítěte a tam nepochybně takové použití dronů možné bude, ale za standardních okolností stejně jako i v jiných případech. Tak věřím, že pokud v tomto případě panuje shoda i na Ministerstvu vnitra, i u Hasičského záchranného sboru, že ani ze strany těch úředníků to není krok, který by mířil proti zájmům hasičů nebo ochrany životů lidí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s faktickou je ještě přihlášen pan poslanec Ivan Adamec. Můžete se ujmout slova, já současně předávám řízení schůze.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, no, tak kolega Brázdil - já ho mám rád, on to myslí fakt dobře, akorát fakt myslet dobře nestačí. Cesta do pekel je dlážděná samými dobrými úmysly. My všichni to tady myslíme dobře, ale každý jinak, proto tady je koalice, proto tady je opozice. Takže já bych byl opatrný na tato vyjádření. Já jsem to taky nemyslel, že se k tomu jako vrátíme účelově v tuhle chvíli, nebo ne. Já si myslím, že jsme ve třetím čtení pozměňovací návrhy jsou dány, ty se měnit nedají a buď ho schválíme, nebo ho neschválíme. A pak se bavme o tom, jestli ta pravidla tak jsou nastavená v tuto chvíli, jestli jsou dostatečná pro ty činnosti, nebo jsou nedostatečná. To je něco úplně jiného. Tak já bych prosil, abychom fakt postupovali podle jednacího řádu. Jsme ve třetím čtení, pozměňovací návrhy jsou dány, máme jenom možnost ano, ne, anebo když jsme alibisti, tak se zdržíme. Děkuju vám na pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Já ještě snad jednou a myslím si, že už naposledy, opravdu nechci zdržovat dnešní jednání. Já si myslím, že jsem se do toho nesnažil opravdu politiku vůbec vnést, ani to o politice není, protože tady je to opravdu o lidech, které chceme zachránit. A říkal jsem, že ti hasiči tam půjdou zasahovat, ale mohli by zasahovat efektivněji a rychleji.

Co se týká pana ministra, já s ním souhlasím, že to projednávali s Ministerstvem vnitra. Problém je, s kým. Vy jste to projednávali zřejmě podle mých informací buď s panem ministrem, nebo s odborem bezpečnostní politiky, kteří ovšem v této problematice mají, řekl bych, vědomosti při vší úctě minimální. Ale odbor legislativy generálního ředitelství zastává úplně zcela jiné stanovisko a zcela jiné názory, ale je to na vás.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a dívám se - ještě někdo má zájem vystoupit v rámci rozpravy? Pokud se již nikdo nehlásí, tak tímto rozpravu končím.

A táži se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Nemá pan zpravodaj? Rovněž ne.

Tak můžeme tím pádem přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích a poprosil bych tady pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování a poté aby přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Děkuji.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji, pane předsedající. Milé dámy a pánové, k návrhu procedury hlasování o pozměňovacích návrzích podaných k návrhu zákona o návrhu zákona jako celku, který můžete nalézt také v usnesení hospodářského výboru...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vás přeruším a poprosil bych všechny přítomné, jestli by se mohli ztišit případně, aby si vyřídili vše, co potřebují, před sálem, ale pan zpravodaj teď představuje proceduru hlasování, tak ať tam neuděláme žádnou chybu. Ještě jednou moc prosím a děkuji. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji. ... které můžete nalézt také v usnesení hospodářského výboru z 16. schůze dne 27. září 2022. Navrhuji hlasovat po bodech, přičemž navrhuji spojit do jednoho hlasování body jednotlivých pozměňovacích návrhů, které spolu věcně souvisí, tedy návrhy C2.1 až C2.4 a C3.1 a C3.2. Takže nejprve bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu A.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak tady, jestli už nemáte žádné další, se zeptám, jestli všichni souhlasí s touto procedurou, jestli někdo nemá jiný návrh? Pokud ne, tak se můžeme pustit do hlasování a poprosím bych vás, abyste vždycky zmínil konkrétní bod, a následně dám hlasovat. Děkuji.

 

Poslanec Karel Sládeček: Takže nejprve bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu A, zmírnění právní úpravy provozování a řízení bezpilotních systémů v rámci spolků.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím o vaše stanovisko.

 

Poslanec Karel Sládeček: Stanovisko hospodářského výboru je souhlasné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Teď poprosím o stanovisko pana ministra. (Ministr: Souhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 104, přihlášeno 154, pro se vyslovilo 149, proti nikdo. Výsledek je: přijato. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Karel Sládeček: Nyní bychom hlasovali pozměňovací návrh B, rozšíření možností odchýlit se od pravidel létání při létání hasičských bezpilotních letadel. Stanovisko hospodářského výboru: nesouhlas.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko pana ministra? (Ministr: Nesouhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 105, přihlášeno 154, pro 71, proti 72. Výsledek: zamítnuto. Poprosil bych o další bod.

 

Poslanec Karel Sládeček: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu C1, úprava hranice pro projednávání záměru rozvoje letiště. Stanovisko hospodářského výboru je souhlasné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 106, přihlášeno bylo 155, pro bylo 154, proti nikdo. Výsledek: přijato. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Karel Sládeček: Pozměňovací návrhy C2.1 až C2.4. Jedná se o zpřesnění právní úpravy pojištění odpovědnosti za škody z provozu bezpilotního systému. Stanovisko hospodářského výboru je souhlasné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko pana ministra? (Ministr: Souhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování číslo 107, přihlášeno 155, pro 155. Výsledek: přijato.

 

Jenom upřesňuji, hlasovali jsme vlastně C2.1 až C2.4, je to tak, pane zpravodaji? (Zpravodaj: Ano.)

Čili teď budeme hlasovat další, děkuji.

 

Poslanec Karel Sládeček: Poslední pozměňovací návrh C3.1 a C3.2, jedná se o zpřesnění právní úpravy pojištění odpovědnosti za škody z provozu bezpilotního systému v pozměňovacích návrzích. Stanovisko hospodářského výboru je souhlasné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana ministra. (Ministr: Také souhlasné stanovisko.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 108, přihlášeno 155, pro bylo 155, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Vzhledem k tomu, že jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, živnostenský zákon, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony podle sněmovního tisku 207 ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 109 přihlášeno 155, pro bylo 148, proti nebyl nikdo. Výsledek: přijato.

 

A já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. A já děkuji za spolupráci všem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP