(12.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan ministr? (Velmi silný souhlas.) Velmi silný. Teď jsem si dával záležet, abych to správně zmáčknul. (Smích.)

Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 120, přihlášeno 156, pro bylo 148, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Nyní dva návrhy poslance Kolovratníka.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, já vás přeruším. Máme zde - pane poslanče?

 

Poslanec Šimon Heller: Omlouvám se, u hlasování číslo 119 jsem měl na sjetině proti, hlasoval jsem pro, hlasování nezpochybňuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. To bylo to důrazné zrovna, že? (Hovor mimo mikrofon.) Tak, a můžeme ale pokračovat.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Nyní tedy k pozměňovacím návrhům F1, F2 evidovaným pod číslem 1293, které jsou nehlasovatelné. A přecházíme k F3.1, F3.2, také od kolegy Kolovratníka, evidované pod číslem 1293. Tady je stanovisko výboru nedoporučující. A já ještě uvedu, čeho se to týká. Při změně údajů pouze u podnikatelských subjektů, a ne u občanů, budou podnikatelé osvobození od povinnosti žádat o změnu údajů a pouze si zajdou vyzvednout nové ORV, osvědčení o registraci vozidla. Půjde-li o změny údajů u více než sto ORV, tak se původní ORV nebudou ani odevzdávat. Ještě jednou zopakuji, hospodářský výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 121, přihlášeno 156, pro nebyl nikdo, proti bylo 84. Výsledek: zamítnuto.

 

A vzhledem k tomu, že byly vyčerpány všechny pozměňovací návrhy, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů, zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, ve znění zákona č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 216, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 122, přihlášeno 155, pro bylo 151, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a děkuji všem za spolupráci.

A zahajuji tímto další bod

 

104.
Vládní návrh zákona o omezujících opatřeních proti některým závažným jednáním
uplatňovaných v mezinárodních vztazích (sankční zákon)
/sněmovní tisk 256/ - třetí čtení

A já bych poprosil, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan ministr zahraničních věcí Jan Lipavský a zpravodaj garančního výboru - zahraničního výboru, pan poslanec Marek Ženíšek. (Hovor mimo mikrofon.) Je omluven a bude zastupovat nebo za něj bude pan poslanec Marek Benda.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 256/4. Ten byl doručen 29. září 2022 a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 265/5.

Táži se pana navrhovatele, jestli má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Pane ministře, pokud ano, děkuji, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dámy a pánové, děkuji za možnost vystoupit ve třetím čtení k návrhu takzvaného Magnitského zákona, zkráceně k sankčnímu zákonu, neboli k vládnímu návrhu zákona o omezujících opatřeních proti některým závažným jednáním, uplatňovaných v mezinárodních vztazích, ke sněmovnímu tisku číslo 256. Do Sněmovny byl odeslán v červnu a již prošel logicky prvním a druhým čtením, kde ho uváděl můj kolega, vládní kolega Šalomoun. A já bych chtěl moc poděkovat Sněmovně za bezproblémové projednávání, velmi konstruktivní projednávání, a to především projednávání, které proběhlo jak v zahraničním výboru, tak v ústavně-právním výboru.

Na základě jednání v ústavně-právním výboru vzniklo jedenáct pozměňovacích návrhů, které jsou procedurálně sbaleny do jednoho hlasování. Já bych chtěl říct, že za Ministerstvo zahraničních věcí, za vládu tyto pozměňovací návrhy vítám. Děkuji těm, kteří se na tom podíleli, a považuji to za řekněme vylepšení té normy. To znamená, že věřím, že se to pak projeví i v tom celkovém hlasování.

Asi nemá smysl dlouze hovořit o závažné mezinárodní situaci a samozřejmě i to bylo impulzem, abychom urychlili práci na této sankční normě tak, abychom ji potom mohli jako vláda využít právě i skrze zahraniční politiku pro účely konfliktu na Ukrajině. Nicméně ten zákon má širší dopad a bude možné sankcionovat všechny ty, kteří porušují nebo narušují mezinárodní mír, bezpečnost, lidská práva a svobody, demokracii nebo jiné chráněné hodnoty. To znamená, nemusíme ho vnímat pouze ve vztahu k Ukrajině.

Také si dovolím zmínit, že ten zákon je plně v souladu s veškerými regulacemi Evropské unie, které už také znají nějaké sankční mechanismy, a tento rok jsme zažili bezprecedentní míru sankcí právě ze strany Evropské unie. Takže já bych chtěl ještě jednou moc poděkovat všem, kteří se podíleli na projednávání tohoto zákona ve Sněmovně, a věřím, že i nyní ve třetím čtení projde bez problémů. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a tímto otevírám rozpravu, do které se - vidím - přihlásil pan Ondřej Lochman, pan poslanec Lochman. S přednostním právem chce vystoupit pan zpravodaj? Nechce. Máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, vážení kolegové. Jako člen zahraničního výboru bych chtěl okomentovat tento zákon. My ho velmi vítáme, vyplňuje chybějící část právní úpravy naší legislativy.

My se jako Česká republika do tohoto momentu stále musíme spolehnout na to, že v Evropské unii se dohodneme na sankčním seznamu někoho, kdo porušuje mezinárodní právo, kdo páchá teroristické činy, a my ten sankční seznam potom musíme následovat. Nemůžeme si stanovit sami svůj vlastní sankční seznam.

Tento zákon, který představil pan ministr, toto bude umožňovat, a proto nám jako České republice umožňuje více svobody a více vlastního rozhodování, samozřejmě ovlivněn tou situací, která se děje na Ukrajině, agresí ruskou, a proto bylo přijímání tohoto zákona zrychleno.

Nicméně uvědomme si, že to není pouze věc rusko-ukrajinského konfliktu nebo ruské agrese, ruské agrese na Ukrajině, ale je to zákon, který nám bude fungovat na celosvětovém měřítku. Tedy za nás to velmi podporujeme a myslíme si, že je to právě příležitost pro Českou republiku, aby si sama rozhodovala v těchto věcech o tom seznamu a nemusela se spoléhat na mezinárodní orgány.

Jsem velmi rád, že se povedlo ten zákon dotáhnout až sem. Vím, že ho pan ministr - o něj usiloval v minulém volebním období. Nepodařilo se, nebyl předložen do Poslanecké sněmovny. Tak jsem rád, že se povedlo dotáhnout až sem, a věřím, že ho podpoříte, protože svrchovanost České republiky v tom, v tomto ohledu bezpečnosti České republiky, je velmi důležitá.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Další přihlášenou do rozpravy je paní poslankyně Helena Válková. Máte slovo, paní poslankyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP