Pátek 14. října 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

104.
Vládní návrh zákona o omezujících opatřeních proti některým závažným jednáním
uplatňovaných v mezinárodních vztazích (sankční zákon)
/sněmovní tisk 256/ - třetí čtení

A já bych poprosil, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan ministr zahraničních věcí Jan Lipavský a zpravodaj garančního výboru - zahraničního výboru, pan poslanec Marek Ženíšek. (Hovor mimo mikrofon.) Je omluven a bude zastupovat nebo za něj bude pan poslanec Marek Benda.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 256/4. Ten byl doručen 29. září 2022 a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 265/5.

Táži se pana navrhovatele, jestli má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Pane ministře, pokud ano, děkuji, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dámy a pánové, děkuji za možnost vystoupit ve třetím čtení k návrhu takzvaného Magnitského zákona, zkráceně k sankčnímu zákonu, neboli k vládnímu návrhu zákona o omezujících opatřeních proti některým závažným jednáním, uplatňovaných v mezinárodních vztazích, ke sněmovnímu tisku číslo 256. Do Sněmovny byl odeslán v červnu a již prošel logicky prvním a druhým čtením, kde ho uváděl můj kolega, vládní kolega Šalomoun. A já bych chtěl moc poděkovat Sněmovně za bezproblémové projednávání, velmi konstruktivní projednávání, a to především projednávání, které proběhlo jak v zahraničním výboru, tak v ústavně-právním výboru.

Na základě jednání v ústavně-právním výboru vzniklo jedenáct pozměňovacích návrhů, které jsou procedurálně sbaleny do jednoho hlasování. Já bych chtěl říct, že za Ministerstvo zahraničních věcí, za vládu tyto pozměňovací návrhy vítám. Děkuji těm, kteří se na tom podíleli, a považuji to za řekněme vylepšení té normy. To znamená, že věřím, že se to pak projeví i v tom celkovém hlasování.

Asi nemá smysl dlouze hovořit o závažné mezinárodní situaci a samozřejmě i to bylo impulzem, abychom urychlili práci na této sankční normě tak, abychom ji potom mohli jako vláda využít právě i skrze zahraniční politiku pro účely konfliktu na Ukrajině. Nicméně ten zákon má širší dopad a bude možné sankcionovat všechny ty, kteří porušují nebo narušují mezinárodní mír, bezpečnost, lidská práva a svobody, demokracii nebo jiné chráněné hodnoty. To znamená, nemusíme ho vnímat pouze ve vztahu k Ukrajině.

Také si dovolím zmínit, že ten zákon je plně v souladu s veškerými regulacemi Evropské unie, které už také znají nějaké sankční mechanismy, a tento rok jsme zažili bezprecedentní míru sankcí právě ze strany Evropské unie. Takže já bych chtěl ještě jednou moc poděkovat všem, kteří se podíleli na projednávání tohoto zákona ve Sněmovně, a věřím, že i nyní ve třetím čtení projde bez problémů. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a tímto otevírám rozpravu, do které se - vidím - přihlásil pan Ondřej Lochman, pan poslanec Lochman. S přednostním právem chce vystoupit pan zpravodaj? Nechce. Máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, vážení kolegové. Jako člen zahraničního výboru bych chtěl okomentovat tento zákon. My ho velmi vítáme, vyplňuje chybějící část právní úpravy naší legislativy.

My se jako Česká republika do tohoto momentu stále musíme spolehnout na to, že v Evropské unii se dohodneme na sankčním seznamu někoho, kdo porušuje mezinárodní právo, kdo páchá teroristické činy, a my ten sankční seznam potom musíme následovat. Nemůžeme si stanovit sami svůj vlastní sankční seznam.

Tento zákon, který představil pan ministr, toto bude umožňovat, a proto nám jako České republice umožňuje více svobody a více vlastního rozhodování, samozřejmě ovlivněn tou situací, která se děje na Ukrajině, agresí ruskou, a proto bylo přijímání tohoto zákona zrychleno.

Nicméně uvědomme si, že to není pouze věc rusko-ukrajinského konfliktu nebo ruské agrese, ruské agrese na Ukrajině, ale je to zákon, který nám bude fungovat na celosvětovém měřítku. Tedy za nás to velmi podporujeme a myslíme si, že je to právě příležitost pro Českou republiku, aby si sama rozhodovala v těchto věcech o tom seznamu a nemusela se spoléhat na mezinárodní orgány.

Jsem velmi rád, že se povedlo ten zákon dotáhnout až sem. Vím, že ho pan ministr - o něj usiloval v minulém volebním období. Nepodařilo se, nebyl předložen do Poslanecké sněmovny. Tak jsem rád, že se povedlo dotáhnout až sem, a věřím, že ho podpoříte, protože svrchovanost České republiky v tom, v tomto ohledu bezpečnosti České republiky, je velmi důležitá.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Další přihlášenou do rozpravy je paní poslankyně Helena Válková. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, milí kolegové, mně to přece jenom nedalo, protože si myslím, že to je takový dobrý příklad spolupráce mezi koalicí a opozicí, a současně využiji i této příležitosti k tomu, abych upozornila - i když byly takové určité snahy, jestli nejde o nějakou politizaci, obstrukci - že bylo velmi dobře, a pan ministr zahraničních věcí to už tady také nepřímo řekl, že se nám podařilo zpřesnit některé formulace, protože tady jde přece jenom o velmi důležitou ochranu osob na jedné straně tím, že když se dostanou na sankční seznam, tak mají opravné prostředky a budou vědět, jakým způsobem postupovat, na druhé straně nám to umožní, aby skutečně ty sankce, které se přijmou na evropské úrovni nebo na úrovni NATO, jsme tady byli schopni realizovat prostřednictvím vlastní národní legislativy.

Ale na co chci upozornit a co by mělo být takovým mementem pro všechna další jednání v této citlivé oblasti, je, že tady už byl návrh, abychom to - a velmi hezky zdůvodněný, pečlivě jsem to poslouchala - aby byl projednán hned v prvním čtení 13. července. Teď máme přesně 13. srpna (14. října?), čili lehce si spočítáme, že sice jsme se posunuli o čtyři (tři?) měsíce, jestli počítám dobře, ale jsme rádi, že jsme chytli nejenom některé nepřesnosti, ale že jsme i zkrátili některé lhůty a zavedli tam i procesní mechanismus, který tam do té doby nebyl. O tom budu mluvit jako zpravodajka ústavně-právního výboru. Tady jsem chtěla jenom upozornit, že někdy opravdu je lepší nespěchat, nechat si ten čas a mít potom normu, ke které se přihlásí jak koalice, tak opozice. Navíc nás to reprezentuje i navenek, mimo území České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vidím ještě zájem pana místopředsedy vystoupit v rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Za mě jen velmi krátce. Chci pochválit pana ministra i vládu, že tento zákon předkládá, stejně tak jako i přístup opozice, kterého si velmi cením. Je to skutečně zákon, který je v současné době velmi potřeba, a já jsem rád, že jsme na něm našli shodu. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane místopředsedo. Má ještě někdo zájem vystoupit v rozpravě? Pokud nikoliv, rozpravu tímto končím.

A táži se, jestli je zájem pana ministra, aby vystoupil? Není. Pan zpravodaj?

Ano, můžeme jít rovnou k hlasování.

 

Poslanec Marek Benda: Já už vás jenom s dovolením provedu hlasováním, je to poměrně jednoduché. Legislativně technické úpravy načteny nebyly, to znamená, doporučení zahraničního výboru je, aby se hlasovaly body 1 až 11, to jsou ty pozměňovací návrhy ústavně-právního výboru, en bloc jedním hlasováním, a pak návrh zákona jako celek. Pokud nemá nikdo výhradu k této proceduře, doporučuji, abychom teď hlasovali o bodech 1 až 11 en bloc. Stanovisko zahraničního výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko pana ministra? (Doporučující.) Děkuji. Vzhledem k tomu, že jsem neviděl žádný rozpor s touto procedurou, tak můžeme... Já ještě raději zagonguji, aby nikdo nepřišel o možnost hlasovat.

 

Hlasujeme tedy en bloc 1 až 11.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 123, přihlášeno 151, pro bylo 127, proti nebyl nikdo. Výsledek: přijato.

 

A nyní tedy můžeme přistoupit k hlasování návrhu zákona jakožto celku. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o omezujících opatřeních proti některým závažným jednáním uplatňovaných v mezinárodních vztazích, sankční zákon, podle sněmovního tisku 256, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou." Je zde zájem o odhlášení, takže vás odhlásím v tuto chvíli, prosím opět o přihlášení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 124, přihlášeno 130, pro 112, nikdo nebyl proti. Výsledek: přijato.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a děkuji všem za spolupráci.

Dovolte mi, abych zahájil další bod, a to je

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP