(14.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A dovolte, abych začala okřídleným: Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil, protože tak by se daly popsat kroky vlády v posledních dnech. Nejprve vláda přijde s tím, že zavede novou speciální daň z mimořádných zisků, která bude platit od 1. ledna 2023, ale nebyla by to vládní pětikoalice, kdyby nepřišla s nějakým překvapením. Toto překvapení znamenalo propad na pražské burze, propad ceny akcií, o 31 miliard korun. A jak to celé bylo si zopakujme. V úterý minulý týden se objevila na twitterovém účtu místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové informace o tom, že by daň z mimořádných zisků měla platit již tento rok, a to tedy retrospektivně. Obdobně reagoval ve středu ráno před jednáním vlády místopředseda vláda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Investoři samozřejmě na takový impulz okamžitě zareagovali a akcie firem, kterých by se tato daň měla týkat, začaly prudce klesat. Mluvím tady převážně o akciích skupiny ČEZ a vybraných bank. Tyto informace způsobily propad akcií ČEZu, Komerční banky, České spořitelny a dalších o celkových 31 miliard korun. (Ze sálu se ozývá "pst" kvůli velkému hluku. Hluk se díky tomu utišil.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, kolegové a kolegyně, že jste se sami ztišili. Prosím, paní předsedkyně, můžete pokračovat.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Téměř 31 miliard korun za tak krátkou dobu, tak to je tedy výkon - neuvážené, bezohledné a hloupé. Uvědomují si vůbec členové vlády, že takové výstupy nabourávají důvěru investorů v kapitálový trh? A to tady vůbec nechci komunikovat možnost, že by tyto kroky byly účelové. Věřím spíše, chci věřit spíše, že jde o amatérismus pětikoalice. I tak je to velmi špatná zpráva.

Nebyla by to vládní pětikoalice, pokud by totiž tomu byl konec. Po středečním jednání vlády přišel Zbyněk Stanjura s tím, že s retrospektivním zavedením daně za letošní rok se nepočítá. Sláva! Aspoň jedna dobrá zpráva v záplavě těch špatných. Popřel tedy tvrzení svých kolegů z pětikoalice. Já však za vrchol drzosti pokládám jeho tvrzení, že za chaos mohou novináři, kteří členům kabinetu kladou dotazy na vládní agendu. Tak tohle snad už není myšleno vážně. Novináři, ptáte se prostě moc a ptáte se brzo.

Nicméně jenom dvě hodiny po nahrání pozměňovacího návrhu k dani z mimořádných zisků od ministra financí Stanjury v roli poslance další poslanec vládní koalice, předseda pirátského klubu Jakub Michálek, nahrál svůj další pozměňovací návrh k dani z mimořádných zisků, ve kterém zcela zásadně mění základní parametry této daně oproti návrhu ministra Stanjury. Jednak požaduje ono zmíněné - nejdřív navržené, potom popřené - retrospektivní zdanění, navíc výrazně snižuje výšku zdanění ze 60 % na 40 %, a navíc chce zdanit všechny banky, nejen tedy ty velké, ale i banky střední velikosti.

Takže za mě - vláda chaosu pokračuje a my vlastně v přímém přenosu sledujeme, že tato vládní pětikoalice nejenom že zásadní daňovou změnu, kterou si vyčíslila nebo vysnila na 85 miliard, načítá formou pozměňovacího návrhu, ještě komunikuje tak, že velkým firmám způsobí ztráty na burze, a ještě nakonec se dozvídáme teď v atriu od novinářů, že ani není do poslední chvíle domluvena. Tak toto je politika této vlády. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem se hlásí pan předseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, my jako SPD plně podpoříme návrh na zařazení mimořádného bodu s názvem Komunikace vládní koalice a ovlivňování burzy.

Já bych k tomu ještě dodal, ale to je už můj dovětek - nekompetentní a chybná komunikace, protože je faktem, že místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka způsobili podle řady ekonomů škodu minimálně 31 miliard korun. Právě místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, zároveň je to ministr práce a sociálních věcí, tedy jedni z nejvyšších představitelů Fialovy vládní pětikoalice...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane předsedo, že vás ruším. Kolegové, kolegyně, prosím o klid. Před chvilkou jste se sami ztišili, ano, výborně, děkuji vám. Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak právě tito dva, jedni z nejvyšších představitelů vládní pětikoalice Petra Fialy, svými výroky v médiích a na sociálních sítích o účinnosti či neúčinnosti - to už vlastně nikdo pořádně ani neví, protože panuje ve vládě takový zmatek a chaos, že tady do poslední chvíle vůbec nevíme, co vládní koalice chce vlastně předložit - právě o zavádění mimořádného zdanění energetických firem a bank, takzvaný windfall tax, tím, že řekli paní Richterová s panem Jurečkou, že chtějí zavést tuto daň už od roku 2022, způsobili pád akcií dotčených firem, které dosáhly ztráty minimálně 31 miliard korun, přičemž více než polovina z této částky je způsobena společnosti ČEZ, která je ve většinovém vlastnictví státu. O tuto částku tedy přišli akcionáři těchto firem, zejména českého státu, potažmo čeští občané, během pár hodin o to přišli pouze kvůli těmto hloupým nekompetentním a neuváženým vyjádřením nejvyšších představitelů vládní pětikoalice Petra Fialy. Oba tito vládní politici totiž veřejně prohlásili, že vláda zavede mimořádnou sektorovou daň, takzvanou windfall tax, již na zisky z roku 2022, a burza na to reagovala skokovým oslabením akcií dotčených firem. Později se ale ukázalo, že tato informace není pravdivá, protože ministr financí Stanjura za ODS prohlásil, že to bude platit až od roku 2023, ale to již bylo pozdě, protože mezitím už akcie těchto firem klesly.

Jde tedy o opakovanou ukázku mimořádného diletantismu představitelů vládních stran, poškozujících Českou republiku, její firmy a občany. Kdo tuto škodu zaplatí a kdo za ni ponese odpovědnost? A nebylo to náhodou účelové vyjádření, které mělo někomu způsobit prospěch? V případě, že by se tímto způsobem, a bylo to takto, jednalo například ve Spojených státech, tak tam hrozí samozřejmě za taková kurzotvorná vyjádření mnohaleté těžké tresty a je to samozřejmě kriminální čin. Na tomto příkladu je jasně vidět, jak moc v českém právním řádu chybí ustanovení o hmotné a trestní odpovědnosti politiků, což je dlouhodobý návrh hnutí SPD už od doby jeho založení.

A to, že se politici vládní pětikoalice neumí dohodnout, jaké návrhy vlastně skutečně předkládají, jaké chtějí předložit, a mezitím v přímém přenosu způsobují škody v řádu desítek miliard společnostem, které za to vůbec nemůžou, protože se mluví o nich bez nich - a já nejsem žádný obhájce bank ani žádných jiných firem, ale takhle přece nemůže fungovat vláda v právním státě. Je to neuvěřitelná blamáž a já se ptám, jaké škody ještě chce vaše vláda způsobit. Už jste poškodili miliony občanů České republiky, kteří nemají na energie, tím, že nekonáte, na rozdíl od všech jiných evropských států, že nepomáháte, už uvádíte tisíce českých firem do obrovských finančních problémů, firmy krachují, propouštějí zaměstnance, a teď ještě svými neuváženými a diletantskými výroky způsobujete škodu v řádech desítek miliard korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP