(14.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže my plně podporujeme opoziční návrh a podpoříme samozřejmě tento návrh s názvem Komunikace vládní koalice a ovlivňování burzy. Myslím, že i ve vašem zájmu by se tady mělo projednat a vyjasnit, jakým způsobem a proč to vlastně tahle vláda takovýmto nekompetentním způsobem dělá.

Před chvíli jsem tady viděl premiéra Petra Fialu, že vcházel do sálu, ale evidentně když se doslechl, jaké téma tady opozice navrhuje, tak asi zase ze sálu odešel, nebo se zase někde schoval, aby tady nebyl za mnou vidět. Takže děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, omlouvám se, znamená to tedy, že souzníte s bodem, který navrhla paní předsedkyně, a nechcete ho doplnit? (Souzním.) Souzníte, dobře. Takže nenavrhujete žádný nový bod? (Ne.) Výborně.

S přednostním právem se hlásí pan předseda Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové, dovolím si požádat mimořádně o zařazení nového bodu jako prvního bodu dnešního jednání. Bude to zcela rychlá a formální záležitost. Tady od tohoto místa se omlouvám, vaším prostřednictvím, paní předsedkyni Schillerové, že jsem jí to tam nestihl říci. Jedná se o zkrácení lhůty mezi prvním a druhým čtením na 30 dnů u zákona číslo sněmovního tisku 296. Je to lékařská posudková služba. Je to v konsenzu s celou Poslaneckou sněmovnou.

Čili prosím o zařazení nového bodu s názvem Návrh na zkrácení zákonné lhůty pro projednání ve výborech u sněmovního tisku 296, první čtení, a to jako první bod dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čili ten bod zní Návrh na zkrácení zákonné lhůty mezi prvním a druhým čtením u sněmovního tisku 296. Děkuji.

Hlásí se ještě někdo ke změně programu? Není tomu tak.

Přistoupíme tedy k hlasování. Nejprve bychom hlasovali o návrzích z grémia tak, jak jsem je zde před chvílí přečetla. Pokud není námitek, tak bychom hlasovali o návrzích z grémia najednou. Zdá se, že není námitek. Přivolám tedy kolegy z předsálí. Ještě chvilku posečkáme, než dorazí kolegové a kolegyně z předsálí.

 

Jenom zopakuji, že budeme hlasovat o návrzích tak, jak zazněly na grémiu, a to o všech najednou.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 133, přihlášeno 149 poslanců a poslankyň, pro 142, proti žádný. Návrh byl přijat a návrhy z grémia jsme schválili.

 

Nyní bychom hlasovali o návrhu paní předsedkyně Schillerové. (Přichází pracovnice organizačního odboru a vznáší námitku.)

 

Ještě než přistoupíme k hlasování o dvou navržených nových bodech, budeme hlasovat následující. Vzhledem k tomu, že byly přijaty návrhy na změnu schváleného pořadu tak, jak je navrhlo grémium, je třeba na základě dohody poslaneckých klubů hlasovat o tom, aby dnes, to je 25. října, Poslanecká sněmovna meritorně i procedurálně jednala a hlasovala i po 19., 21. a 24. hodině.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 134, přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 140, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní bychom přistoupili k hlasování o nově navržených bodech. Prvním návrhem byl návrh paní předsedkyně Schillerové, která navrhuje nový bod s názvem Komunikace vládní koalice a ovlivňování burzy.

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, tedy vás všechny odhlásím a prosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

 

Hlasujeme tedy o návrhu paní předsedkyně Schillerové.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 135, přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 74, proti 65. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní bychom přistoupili k hlasování o druhém návrhu. Tím je návrh pana předsedy Výborného, který navrhuje bod Návrh na zkrácení zákonné lhůty mezi prvním a druhým čtením, sněmovní tisk 296.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 136, přihlášeno 154 poslanců a poslankyň, pro 152, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Znamená to tedy, že jsme zařadili nový bod. Nyní budeme hlasovat o návrhu na jeho zařazení. Pan předseda navrhl tento bod zařadit jako bod první, a to dnes.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 137, přihlášeno 154 poslanců a poslankyň, pro 154, proti žádný. Návrh byl přijat. Bod jsme tedy zařadili jako bod první na dnešní den.

 

S přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Dalo se asi očekávat, že mnou navržený bod a podpořený celou opozicí odmítnete, ale já doufám, že alespoň někdo z vládního tábora najde odvahu - máme tady pana premiéra, máme tady pana ministra financí - abyste se vyjádřili a alespoň nám tady vysvětlili, co ta komunikace má znamenat. Zahráváte si s ohněm. Já se domnívám, že příslušné orgány by prostě měly zkoumat, co se vlastně stalo na té burze. Já vás tedy vyzývám, přijďte alespoň k tomuto mikrofonu, najděte odvahu a vysvětlete nám to. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP