(15.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Musím se ptát na řadu technických věcí, které třeba mně kladli zástupci těch svazů a které by oni kladli, kdyby bývali mohli do toho diskutovat. Proč byl vytvořen tento pojem mimořádný zisk, proč má v sobě i určité diskriminační prvky, proč jsou vytipována tato odvětví, a ne třeba další, to se budou určitě ptát i moji další kolegové, proč se tam počítají také období z doby bezprecedentní zdravotnické krize a tak dále, proč jsou zálohy nastaveny na 100 %.

Rozumím, že je tady velmi těžká a mimořádná doba. Rozumím tomu, že vláda hledá na mimořádné výdaje mimořádné příjmy. Rozumím i tomu, že se tím neřeší strukturální deficit - to pan ministr řekl, zítra to řekneme podrobněji, to je jasné - i když peníze, v tom se také shodneme, nemají mašličky, takže přijdou příjmy, odejdou výdaje, víte, že zamašličkováno to není, a tak jste to asi určitě nemyslel, ale na druhé straně, když pominu tu jistotu nebo spíš nejistotu, zda vůbec ty peníze přijdou, když pominu i to, že tady budou platit jakési 100% zálohy, příjmy, tyto firmy vytipované, že pravděpodobně, a podívejte se také na ten vývoj v následujících letech, 85 - 2023, tuším že 39 - 2024, myslím že 23 nebo 25 v roce 2025. Jak to, že tam se už ví o takovém poklesu? Není tady riziko, že bude vracet právě stát tyto zálohy předfinancované, protože firmy prokážou, že to tak nebylo?

Je to chaos. Rozumím tomu, my podporujeme pomoc občanům a firmám, vždycky jsme vám tady všechny zákony podpořili, ale současně říkáme, že byste právě měli zajistit takové řešení, abyste se všem těmto rizikům, o kterých hovořím, vyšli, protože výsledkem tohoto vašeho chaosu může být, že dojde reálně ke zhoršení ratingu České republiky, protože se deformuje daňový systém a podnikatelský trh.

Pane ministře, zakončím svůj dnešní projev jednou citací z textu, který věřím, že velmi dobře znáte, cituji: "Postup státu musí být pro občany a podnikatele předvídatelný. Proto je třeba přijmout zákony a jejich změny s dostatečným předstihem." Konec citace. Nechám hádat vás i vaše kolegy, co to je za dokument. Děkuji vám. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nejprve přečtu omluvy. Olga Richterová ruší dnes svoji omluvu, dále pan ministr Jan Lipavský se omlouvá od 15.30 z pracovních důvodů.

Jako další v rozpravě vystoupí pan ministr s faktickou poznámkou. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak jenom fakticky. Kritika, že je to nestandardní - já tu kritiku přijímám. Jsme v nestandardní době, podle mě jsem neměl jiné řešení než to, které jsem zvolil. Ale abychom byli spravedliví, a nechci zapřádat debatu, během vystoupení paní předsedkyně jsem se mrknul do stenozáznamů a termínů, když jsme řešili daňový balíček pro rok 2021, a nevím, jestli to mělo být jako popichování, ministr v roli poslance - mně to nijak nevadí, hlavně jsem poslanec, tam mám mandát od voličů, a pak jsem také člen vlády - tak pan premiér ve funkci poslance podal pozměňující návrh ke zrušení superhrubé mzdy. Když budeme sčítat, dneska to má dopad 240 miliard, a teď úplně přesně, rozprava ve druhém čtení začala 27. října 2020 v 17.18. Pozměňovací návrh premiéra ve funkci poslance byl podán do systému 26. října ve 12.22, takže když to zaokrouhlím, tak je to 29 hodin před zahájením. Dopady jsou minimálně srovnatelné ze státního rozpočtu. Já to neberu jako argument, říkám, že jsem podle mě neměl jiné řešení. Pokud se někdo necítí komfortně kvůli nestandardnímu postupu, přijměte moji omluvu, ale neměl jsem jinou možnost z časového hlediska. Jenom jsem chtěl říct, že to není poprvé, doufám, že za mého působení je to naposled, aspoň doufám, protože nevíme, co bude za rok nebo za dva. A chtěl jsem říct, že to prostě není nic neobvyklého.

K těm ostatním otázkám, na to nebudu používat faktickou připomínku. Chtěl jsem jenom připomenout, 29 hodin před projednáváním, začátkem druhého čtení, jsme dostali pozměňovací návrh Andreje Babiše. Bez RIA, abychom věděli, logicky. Já jsem to nijak nekritizoval, já jsem ten návrh také podpořil hlasováním ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji dvě faktické poznámky. Nejprve paní předsedkyně Schillerová, potom pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Tak označení ministr v roli poslance není nic hanlivého. Jen jsem chtěla zdůraznit, že podáváte ten pozměňovací návrh. Nedovolila bych si vás nějak hanlivě označovat, v tom si, doufám, rozumíme.

No, to je zásadní rozdíl mezi tím postupem, pane ministře. Zrušení superhrubé mzdy bylo něco - zrušili jsme něco, co tady roky fungovalo, věděli jsme přesně, jaké to má dopady, měli jsme už předtím politickou shodu, víte, že jsme se spolu o tom bavili i předtím, byla tady napříč shoda, podpořil to klub hnutí ANO, největší opoziční klub ODS, podpořilo to tehdy SPD, což se dá říct, že byla prostě obrovská shoda, a dokonce tehdy, když po té daňové noci, divoké, kdy tam Piráti - myslím, že to byli Piráti - načetli a prošly bohužel pozměňováky, které znamenaly opravdu obrovský zásek do veřejných rozpočtů, tak jsem požádala Senát o opravu a podařilo se nám dojednat v Senátu takovou verzi, která tam měla podporu, byla to verze, kdy jsme dohodli i kompromis v rámci rozpočtového určení daní, kdy se dohodl kompromis na navýšení slevy na poplatníka včetně zrušení superhrubé mzdy. To bylo něco jiného. My jsme rušili daň, přesně jsme uměli kvantifikovat, protože tam byly jasně dané dopady, které Ministerstvo financí znalo, a ty peníze jsme nechávali lidem, podnikatelům, zaměstnancům, ale i podnikatelům, myslím teď OSVČ, a dále krajům, městům a obcím. To byl úplně zcela zásadní rozdíl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka a po něm pan ministr. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuju, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vždyť přece to je úplně něco jiného. Tady to naštěstí teď v tuto chvíli vysvětlila má ctěná kolegyně, prostřednictvím pana předsedajícího, Alena Schillerová. Vždyť přece tady se jedná o zásadní legislativu, která má určit, jakým způsobem budeme řešit tuto energetickou krizi v tomto roce, v roce příštím, možná v těch dalších, a vy, místo abyste to podali jako vládní návrh zákona, aby to prošlo garančním výborem, abychom o tom diskutovali tady v prvním čtení, tak jste nás o to první čtení normálně jednoduše připravili, o diskusi k tomuto návrhu zákona jste nás připravili, připravili jste nás o diskusi na půdě výboru a my v tuto chvíli jsme postaveni před hotovou věc, kdy máme úplně minimum času na to, dát do systému naše pozměňovací návrhy.

Vaši omluvu samozřejmě mohu přijmout, ale to, že na to je málo času, tak je pouze vaše výmluva, pane ministře. Je to vaše výmluva. Vždyť vy to víte už několik měsíců, měl jste se na to jednoduše připravit. My tady voláme po úplně jiných druzích řešení. Nediskutujete vůbec o ničem a teď přijdete s windfall tax, což i premiérův ekonomický poradce Štěpán Křeček označí za paskvil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP