(16.00 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Vy nám tady teď říkáte, že se nám omlouváte a jakým způsobem to máme alespoň nastudovat, nějak to dočíst. Co po nás teď očekáváte? Vždyť to už je poněkolikáté, kdy tady - a pan ministr Síkela to tady před několika měsíci začal - tady dáváte do legislativního procesu věci během pár hodin, které si ani nejsme schopni nastudovat, a kdy ještě navíc od vládních poslanců přicházejí jejich vlastní pozměňovací návrhy, aby to ještě nějakým způsobem, ten paskvil, ústy Štěpána Křečka, napravili. (Předsedající upozorňuje na čas.) Tak já nevím. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan ministr s faktickou poznámkou, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Na rozdíl od druhé zprávy k pozměňovacímu návrhu Andreje Babiše, která obsahuje viditelnou lež, že to bude platit na dva roky... Já jsem nechtěl vést debatu, co bylo. Já jsem říkal, že jsem to tady zažil v opačném gardu, nic víc. Jestli nechápeme časový tlak, který máme, jak pan poslanec Juchelka zrovna předvedl, v pohodě. My ten komfort nemáme. Když jsem se ptal, jestli jsme schopni se domluvit na rapidním zkrácení lhůt, tak jsem dostal odpověď, že se to nedá garantovat, tak se na mě nezlobte. Byla to varianta, kterou jsem debatoval, dostal jsem odpověď, a já tomu rozumím, že se dopředu nedá garantovat zkrácení lhůt. Ale pokud to má platit nejpozději k 1. lednu, tak jsem neměl jinou možnost, neměl. A neříkejte tady o těch měsících, že zase tu debatu zavedeme úplně někam jinam. Měsíce jsem poslouchal o Maďarsku, měsíce o slovenských zastropovaných cenách, měsíce, jeden za druhým jste chodili. Jaká je realita? Já se snažím posuzovat realitu legislativy v jiných zemích a nečíst jenom titulky, které jsou možná nepřesné, neodpovídají realitě. Já jsem řekl, že jsem neměl jinou možnost, a pokud se to někoho dotklo, tak se mu omlouvám. Pokud se omluva nepřijme, tak to se nedá nic dělat, víc udělat nemůžu.

Těch 100 miliard skončí taky u lidí, ty se použijí na kompenzace, na zastropované ceny, to není nějaké, že někomu vezmu 100 miliard a nechám je. Máme dvě možnosti a je to ve veřejném prostoru. Buď těch 100 miliard vezmeme lidem, nebo jim je nedáme, to samé někde vezmeme, zvedneme daně z příjmů, které jsme společně snížili - radí nám to mnozí ekonomové - nebo to vezmeme těmhle několika největším podnikům, které profitují - já neříkám, že úmyslně - ze shody okolností. Já z těchto dvou možností vybírám tu druhou.

Pokud máte jinou možnost, máte jiný návrh, tak řekněte, že lidem nic nedáme nebo že to vezmeme jim. To je legitimní. Já si to ale nemyslím. Takže neměli jsme jinou možnost než tuhle rychlou, nestandardní cestu zvolit, abychom byli schopni platit kompenzace za zastropované ceny. To je prostě fakt.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní eviduji dvě faktické poznámky. První pan poslanec Juchelka, potom paní předsedkyně Schillerová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Pan ministr tady motá několik věcí dohromady. Tady nejde o obsah toho zákona. Tady jde opět o to, jakým způsobem se to projednává, a začíná to být takovým řekl bych nemehlovským standardem tady této vlády. Vy jste nám vzali čas. Vy jste nám vzali čas na to, to nastudovat, dát pozměňovací návrhy, nějakým způsobem se k tomu postavit. Sami to nemáte v koalici vyjednáno a jednáte o tom ještě dneska dopoledne. Je to jednoduše tak, že já vaši omluvu klidně přijímám, ale faktem je, že si nedokážete zorganizovat svou práci v Poslanecké sněmovně. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní paní poslankyně Schillerová, připraví se paní poslankyně Peštová, potom pan ministr. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane ministře, dopovíme celý ten příběh. Uznávám - a řekla jsem to několikrát veřejně: ano, přišel jste za mnou, je to zhruba deset dnů, možná čtrnáct, ten návrh jste mi představil a bavil jste se se mnou i o možnosti zkrácení lhůt. A já jsem vám řekla jasně - řekla jsem to i panu náměstkovi Koubovi, který za mnou pak přišel s vaším souhlasem další týden - že požaduji alespoň nebo prosím, já jsem dokonce myslím, použila velmi mírné takovéto slovo, aby to prošlo alespoň zkráceným připomínkovým řízením.

Já jsem běžně dělala ke covidovým zákonům třeba dvoudenní připomínkové řízení, třídenní, abyste nám dali nějaké propočty. Nemám žádné propočty. Jak jsem vám mohla něco garantovat? Řekla jsem, že jsem otevřená - to si pamatujete - řekla jsem, že jsem otevřená jakékoliv debatě. Prosím vás, nedělejte z nás lobbisty někoho. My rozhodně nejsme lobbisté, ani bank, ani žádných firem, nikoho. My nejsme... (Ministr Stanjura má námitky.) ... ne, že říkáte, komu to teda vzít, když ne těmto firmám. My jenom chceme, abyste s námi standardně jednal. Ne z pozice síly, že tady máte většinu a vy si tady říkejte, co chcete, my si uděláme, co budeme chtít my.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Peštová, poté pan ministr, oba s faktickými poznámkami. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Většinou ti, co jsou přede mnou, řeknou velkou část toho, co jsem chtěla říct taky, ale v každém případě na mě se obrátily i některé svazy právě proto, že neměly tu možnost. Alespoň to krátké nebo to zkrácené mezirezortní připomínkové řízení - vůbec neviděly, co připravujete, protože vy ve své podstatě jste to vychrlili v pátek a oni to vůbec neviděli.

Takže já mám tady připravené své vystoupení, protože na vás přišel dopis ze Svazu chemického průmyslu. A nelobbuji zde za chemický průmysl jako takový, prostě ten chemický průmysl je široký, to není jenom Unipetrol, je tam mnohem víc těch firem, které opravdu v současné době, jak je to připravené, na tom budou bity, protože tak... Ale říkám, mám připravené svoje vystoupení a doufám, že na to budete reagovat.

Opravdu se přimlouvám za to, že to mezirezortní připomínkové řízení není jen tak. V minulých volebních obdobích jsem neustále od vás slyšela, že zákony jsou nedokonalé, že jsou to paskvily právě proto, že neprochází podle vás řádným legislativním procesem a nemají řádně zpracovanou studii dopadů, která v současné době není zpracovaná vůbec. Já vůbec nevím, kde jste ta čísla vycucali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan ministr, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Dneska je 25. října, do systému jste to dostali 20. Ano, formálně připomínkové řízení neběží, neformálně běží a je mnohem intenzivnější. Neformálně o tom debatujeme se všemi, na které ta daň má dopadnout. Tak to prostě je, ať se vám to líbí, nebo nelíbí. Některé z jejich pohledů jsme zohlednili, některé ne. To tak je, to se nebudu ani bránit. Uvidíme, jaké padnou pozměňovací návrhy. Buď některé projdou, nebo neprojdou. Dopředu nevím, jaké padnou a co bude.

Ale k tomu časovému hledisku, to je prostě klíčové. A já to nikomu nevyčítám, já tomu i rozumím, že se dopředu nedá garantovat zkrácení lhůt, to fakt nebyla výčitka, jenom konstatování faktu. Pak nemám jinou možnost, jo? Já si myslím, že pokud chceme mít na kompenzace a neprohloubit schodek státního dluhu, tak to je nástroj, jak by to bylo ve střednědobém horizontu rozpočtově neutrální.

Za ten proces jsem se omluvil, za obsah ne. Podle mě to není ani tak složité. Já jsem ty základní principy popsal. To se dá pochopit rychle, a buď jsem pro, nebo proti, nebo mám jiné parametry. Na tom není nic špatného. Opravdu ne, ale není to návrh zákona, který má sto stran paragrafů a tři sta stran důvodové zprávy. Kromě bank jsou všechny ostatní obory adaptací evropského nařízení, které bylo přijato 30. září. Tři týdny předtím, než jsme to dali v paragrafovém znění, tři týdny předtím. To určitě není dlouhá doba, abychom se s tím nějak flákali nebo dlouhodobě se tím zabývali. Navíc jsou banky. Vysvětlil jsem, jak se to počítá, co je základ, co je průměr, o kolik se to zvyšuje, to fakt není složité.

K procesu se nebudu vracet, protože pokud to někdo nechce chápat nebo říká, že to je špatně, já to nijak neudělám. Já jsem tady vysvětlil, že podle mě nemám jinou možnost. Nemám z toho radost. Mnohem radši bych, kdyby to nařízení bylo v únoru a my jsme na to měli šest nebo sedm měsíců. Nemáme.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě jedna faktická poznámka paní poslankyně Peštové. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Aha, pan ministr teď odešel. Já bych na něj ráda reagovala. V každém případě jsem si ověřovala u Svazu chemického průmyslu, zda jim bylo odpovězeno na jejich dopis, který byl zaslán panu nepřítomnému ministrovi financí, který teď odešel. V každém případě nikdo nereagoval, nikdo na tento dopis nereagoval. Takže nechápu, jak neformálně formálně s nimi tedy diskutují, protože jim nikdo na nic neodpověděl. Ale když vznášeli dotazy a chtěli vědět ta střeva ve své podstatě toho, co se připravuje, tak jim na to nikdo nebyl schopen odpovědět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Tím jsme vyčerpali všechny faktické poznámky. Nyní přihláška s přednostním právem pana místopředsedy Havlíčka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, vážený pane ministře, začnu tím pozitivním. Budu se snažit být teď velmi věcný, nebudu ani dlouhý. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP