(17.50 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

V poslední části mého vystoupení už pouze velmi stručně. Chtěl jsem se zastat kolegyně Olgy Richterové a dalších kolegů, kteří jsou kritizováni v souvislosti s kolísáním kurzu na burze. Skutečně mělo by být pravidlem, že informace, které se týkají vlády, bude veřejnost dostávat včas, bude je dostávat pravdivě, a to, kde si musíme všichni posypat popel na hlavu - nemělo by docházet k tomu, že se otáčí to stanovisko. Tady jsme dospěli k dohodě, dospěli jsme k ní po poměrně náročných jednáních, a proto taky říkám zde, pouze po tom, co jsem o tom mluvil s panem ministrem financí, neslyšeli to před vámi žádní novináři, tak aby skutečně přístup k těm informacím byl pro všechny spravedlivý. Rozhodně nelze dělat politiku - to je další věc - nechci, abychom tady vycházeli z toho, že budeme dělat politiku podle pohybu na burze. Jsme suverénní země, nevládneme podle burzy, jsme odpovědní našim voličům a od toho máme dělat politiku, od toho máme právo říkat svoje politické názory, máme právo prezentovat koaliční dohody, a nikoliv podle toho, když nějaké rozhodnutí je nepopulární nebo nějaké rozhodnutí vyvolá snížení cen nějakého subjektu na burze. Ale je to rozhodnutí, které se týká daní, a to je součástí suverénní politiky státu. Na tom se doufám všichni shodneme.

Druhá věc, jak jsem říkal, současně ty naše politické názory chceme a budeme prezentovat více tak, aby prezentovaly dohodu vlády, a tam, kde to není potřeba, abychom skutečně nevysílali signály, které mohou být zavádějící. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane předsedo. Máme zde několik faktických poznámek. Jako první je paní poslankyně Berenika Peštová, dále je přihlášen pan poslanec Patrik Nacher, pan poslanec Aleš Juchelka a paní předsedkyně Alena Schillerová. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. V každém případě musím zareagovat na pana poslance Michálka. To je takový jako, jak bych to řekla... Většinou vás je vidět spíš na Twitteru nebo na nějakých sociálních sítích. Ráda využiji situace, že jste právě tady. Já se oprostím od toho vašeho webu skvělého, který nefunguje, Otevřená Sněmovna, kdy jste říkali, jak budete transparentní a budete dávat lidem ty zákony, aby je viděli, a nejenom ty, co jsou v řádném připomínkovém řízení, ale že právě proto Otevřená Sněmovna, že tam bude podstatně víc připomínkových míst. To nefunguje. V každém případě bych se spíš přiklonila k tomu, co jste vždycky vy vyčítal vládnoucí koalici, současné opozici, právě tu studii dopadů, tu RIA, kterou teď říkáte, že vlastně této vládnoucí koalici, které jste součástí, tak vlastně vy jim říkáte, že jim to promíjíte. Vy promíjíte to, že není zpracovaná studie dopadů, když se tady bavíme o pozměňovacím návrhu za 85 miliard - 85 miliard! A vy říkáte, že to vlastně není třeba. Vy promíjíte to, že jsou tady pozměňovací návrhy na pozměňovací návrhy. To si snad ze mě děláte už srandu. Já si pamatuji ta vaše vystoupení, jak jste tady spílal a křičel, že v žádném případě Piráti nikdy nedopustí, a vy teď říkáte, že jste s tím svolný, že vám to vůbec nevadí? To si snad ze mě děláte srandu, ne?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dále je přihlášen s faktickou pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já už mám jen 12 vteřin, jo? Nebo...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ne, já se teď - já vám... Nebojte se. (Nastavuje čas na faktickou poznámku.) Tak, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já bych chtěl reagovat na kolegu Michálka. On změnil tu kauzalitu, jak to jde za sebou. Nikdo po vás nechce, abyste reagovali na vývoj kurzů na burzách. My po vás tady chceme, abyste vy svými výroky neovlivňovali ty kurzy. Je to úplně opačně. Protože tohleto, to znamená oznámení o tom, že se bude danit něco zpětně, to znamená za tento rok, oznámit to na konci října, na konci desátého měsíce, že někdo bude zdaněn, je zásadní informace i pro firmy, které jsou kótované na burze. A když to ráno zazní, odpoledne to ministr financí popře, řekne, že ne, že to bude od roku 2023, a vy následující den na tom trváte, tak to prostě je zásadní informace pro vývoj kurzů některých akcií. Takže to je vaše komunikační chyba, pane kolego, prostřednictvím pana místopředsedy, nikoli že někdo po vás chce, aby vaše rozhodování a návrhy byly ovlivněny pražskou burzou. Ne - vy neovlivňujte kurzy akcií pražské burzy tím, že vypouštíte dopředu něco, co není domluveno. To je úplně jednoduché. A když je to směrem do budoucna, tak jsou to návrhy, to se ještě pochopit dá, ale vy jste prohlásili v médiích, že se bude danit něco, co už ten rok je skoro téměř za námi, takže to je retroaktivita. Tak jen, abychom to neposouvali, kauzalita je takováto.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dále s faktickou poznámkou pan Aleš Juchelka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já naopak si myslím, že stát je tady od toho, aby všem občanům a firmám, všem těm, kteří žijí v České republice, namaloval férové hřiště, předvídatelné hřiště, hřiště s jasnými pravidly, a ne naopak, že politici tady budou říkat, že vlastně se tady nebudeme chovat podle toho, jakým způsobem stoupá nebo klesá pražská burza, když to můžeme ovlivnit. Naopak, my máme být těmi služebníky, kteří tady toto jasné, předvídatelné a férové hřiště nakreslí.

Proč to teda celé vzniklo? Je to úplně jednoduché, je to dětinské, je to prostě z toho důvodu, že ten, kdo dříve opustí dveře koaličního jednání a dá to na Twitter, dostane co nejvíce srdíček, a o ta jde. Kdo má více srdíček na Twitteru, tím je lepší politik. Proto to vzniklo. Lajky! (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za další faktickou poznámku a další přihlášený je paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. My děkujeme, pane předsedo Michálku, prostřednictvím pana místopředsedy, za koaliční okénko. Trochu jsme nahlédli do vaší koaliční kuchyně a jsme rádi, že jsme tady v přímém přenosu mohli být účastníky toho, že těch rozporů vám trošku ubylo, že už tam máte z těch tří nebo čtyř myslím jenom jeden nebo dva. Tak to je dobré, že jsme tomu trošku pomohli, děkujeme. (Potlesk.) Děkuji, to byl potlesk pro pana předsedu Michálka.

A teď vážně, pane předsedo Michálku, prostřednictvím pana místopředsedy. No, my po vás nikdo nechceme, aby se vaše rozhodnutí řídila podle burzy, ale žádné rozhodnutí nepadlo. Prostě to bylo jenom, promiňte mi ten lidový výraz, plácání a to plácání stálo firmy 31 miliard. A já znova říkám, byla to hloupost, anebo to byl úmysl? A znovu říkám, že možná by bylo dobré, kdyby se příslušné orgány podívaly, kdo v té době nakupoval. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a s faktickou pan předseda Michálek. Máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Že je tento návrh zákona projednáván rychle a že jste neměli čas se připravit... Ano, je projednáván rychle. Myslím si, že v době krizové má vláda jednat rychle. Já si pamatuji, jakým způsobem jsme tady projednávali pandemický zákon. To jsme tady seděli, dokud se šéfové stran a zástupci stran nedohodli, řešilo se to v noci a ten samý večer se to ještě psalo na koleni. My jsme se přizpůsobili, byli jsme připraveni, nastudovali jsme si to, připravili jsme návrhy. Ano, máme tady krizi, bohužel je potřeba jednat rychle.

Pokud jde o záležitost s přípravou toho návrhu, situace byla taková, že jsme udělali nějakou dohodu na koaličním orgánu, potom se dohoda změnila, ta dohoda je jiná. Ano, pokud se najdou nové okolnosti, i koalice může svoji dohodu změnit.

A poslední zmínka, ta mě teda opravdu rozesmála, že výroky stály firmy 31 miliard. Takže ty firmy, ten ČEZ, přišel o 31 miliard? Ten ČEZ? Vždyť to byla cena těch akcií a firma přece nemůže vlastnit 100 % svých akcií. Tak si v tom udělejte svůj pořádek. Tady nikdo o žádných 31 miliard nepřišel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP