(18.00 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Ty částky, které se obchodovaly v danou dobu na burze, jsou v řádu desítek milionů korun. Jestli někdo spekuloval na pokles, pokud máte jakékoliv informace o tom, že někdo zneužíval informace v obchodním styku, tak prosím podejte oznámení, to se musí vyšetřit. Já jsem pro to, aby se to podpořilo, ale o ničem takovém nevím, a můžu dát ruku do ohně za to, že nikdo od nás nic takového na svědomí nemá.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máme zde faktickou? Ano.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Teď jsem se tedy znamenitě pobavil - pochopil jsem správně, že za rozkolísání burzy může pan ministr financí Stanjura, který nedodržel slovo, protože to slíbil, a pak se odešlo a on to nedodržel? Tak to je první věc. A druhá věc, pan poslanec Michálek, prostřednictvím pana předsedajícího, úplně neposlouchal, co mu tu bylo řečeno. Tady bylo řečeno o takzvaném výkyvu, to je to zhoupnutí ceny. A nicméně, i kdyby to bylo v desítkách milionů, jak o tom hovoříte, je spousta malých akcionářů, kteří si hlídají nárůst a pokles akcie a automaticky vyprodávají při poklesu dejme tomu 10 až 15 % tu akcii. Někdo ji nakoupí, ale on těch 15 % v tu chvíli ztratil, kdybyste znal, jak funguje akciový trh.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já se ještě omlouvám panu poslanci Králíčkovi, který tady byl s faktickou předtím. Chcete vystoupit? (Gestikuluje, že nikoli.) Ne, tak další přihlášená s faktickou je paní poslankyně Peštová, poté pan poslanec Mašek a poté pan poslanec Nacher. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Ještě na pana poslance Michálka. Já jsem vás bedlivě poslouchala, vy jste řekl, že v minulém období se sešli předsedové klubů a že to jste také hnali tím tempem. Jenže se tentokrát ti předsedové klubů nesešli, tentokrát to bylo tak, že 21. 10., to znamená v pátek - teď nevím, jestli dostáváte signály do mobilu, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího - v pátek bylo vloženo do systému a my jsme se k tomu také v ten pátek teprve dostali. A ty pozměňovací návrhy - vy jste tam dal ten pozměňovací návrh hodinu a půl poté, co bylo vloženo do systému. Můžete mi říct, jak my jako opozice máme v tuto chvíli, když máme pátek, máme před sebou pondělí, nebo respektive sobotu, neděli, a máme na to zareagovat tím, že máme udělat pozměňující návrh k něčemu, co bylo vloženo v pátek do systému? Vy si myslíte, že máme armádu právníků za sebou, abychom toto mohli dělat? Nebo jak se to dělá? Nebo jakým způsobem to máme udělat? To za prvé.

Ale vy jste mi vůbec neodpověděl na to, co jsem se ptala. Mě zajímá, proč jste odešel od vaší rétoriky, že už není potřeba studie dopadu, když jste to takhle celou dobu říkal. A teď najednou za 85 miliard pozměňovací návrh a vás to nechává chladným.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Mašek s faktickou.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, chtěl bych k panu předsedovi Michálkovi, vaším prostřednictvím - vy jste tady říkal, že vlastně jste už od jara navrhovali řešení daní z nepřiměřeného zisku. Pokud by to byla pravda, tak byste se na to určitě v pětikoaliční vládě poctivě připravovali, propočítávali byste varianty, jestli 20 %, 40 % hranice, 60 % zdanění, jestli rok 2022 nebo rok 2023, a ne nyní, naprosto bez přípravy, s tímhletím vyšli a různě si to těmi pozměňováky ještě upravovali. Myslím si, že to je absolutní nepřipravenost, a jde o 85 miliard, což je částka těžko představitelná, řešit pozměňovákem. To už tady opakovaně padlo. A na vaši výzvu, že by měl někdo podat trestní oznámení na to, jestli má podezření, tak jedním z pravidel pro orgány činné v trestním řízení je, že sledují veřejné zdroje, ve veřejných zdrojích k tomu ta výzva byla, tady to opakovaně padlo na mikrofon, a já jsem přesvědčen, že orgány činné v trestním řízení se tomu budou věnovat, a pakliže tam nějaké vazby na to, že by to bylo o etáž někde výš, že by to byla možná i plánovaná informace, na kterou byl někdo připraven okamžitě reagovat, tak to se samozřejmě ukáže. Takže děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já si ještě dovolím poznámku ke kolegovi Michálkovi. Za prvé, kdo tady řekl 31 miliard? Tady někdo na mikrofon řekl 31 miliard? (Hlásí se paní poslankyně Schillerová se slovy: Já.) 31 miliard. Já vám řeknu, ten problém základní je, protože já jsem myslel, že kolega Michálek reagoval na mě, já jsem 31 miliard neřekl, ani kolega Juchelka, ale dobře, ten problém byl v tom, jak řekl kolega Kubíček, v tom výkyvu. A při tom výkyvu, kdybyste, pane kolego, prostřednictvím pana místopředsedy, někdy se tomu věnoval, tak se to neprodává jenom ručně, tam máte nastaveny i automaty, když vám to poklesne nebo se zvýší, tak se automaticky prodá, nakupuje a podobně. A v té chvíli mohla vzniknout někomu reálně škoda díky tomu. Takže já jsem neřekl, že by někdo přišel o 31 miliard, protože ten následující den zase se to výkyvově zvrátilo téměř zpátky - neříkám, že úplně, ale téměř, já se musím teď podívat na tu akcii - ale těmito výroky vy rozkolísáváte reálně pražskou burzu a firmy, které jsou na ni kótované. To prostě podle mě není úplně sranda. To znamená, my neříkáme nic jiného, než abyste si to s ministrem financí předjednali, než budete něco dávat na Twitter. Mně přijde jako celkem neobvyklé, že jeden z koalice, nejmenší subjekt, na Twitter dá vlastně nejdůležitější informaci, kterou by měl podle mě komunikovat ministr financí. To je, že nějaká daň se vyměřuje, nebo se o tom uvažuje, i zpětně, a o tom je celá ta věc. A to, že se to třikrát od té doby změnilo, přece není problém opozice, ale problém váš. A já vám ty tweety, jak šly za sebou, klidně ukážu: nejdřív, že ta daň bude zpětně, pak ministr financí, že nebude, pak vy trváte na tom, že bude, a když jsem se teď ptal pana ministra a vy jste tady nebyl v sále, tak jsem nabyl dojmu, že nebude zpětně. Takže to už je trojitá změna. Tak to si vyřešte mezi sebou.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Tím byly vyčerpány všechny faktické poznámky, takže můžeme přejít k dalšímu řádně přihlášenému, to je paní poslankyně Berenika Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já jsem tady avizovala, že přečtu to, co bylo zasláno Svazem chemického průmyslu na ministra financí pana Stanjuru - nebudu už opakovat to, co tady bylo řečeno, to znamená, že neproběhl řádný legislativní proces, neměli možnost se k tomu vyjádřit, ale v každém případě spíš apeluji na to, že jim nebylo doteď odpovězeno - s tím, že potom samozřejmě obdobný dopis byl zaslán na jednotlivé poslance, nebo alespoň na předsedy klubů, aby to svým poslancům postoupili, a bylo to už doplněno o další argumentaci právě proto, že vyšel v pátek nebo byl dán v pátek do systému pozměňující návrh, který toto řešil. Takže:

"Vážený pane ministře, dovolte mi kontaktovat vás jménem Svazu chemického průmyslu České republiky v souvislosti s návrhem novely zákona o daních z příjmů souvisejících se zdaněním, takzvané daně z neočekávaných zisků, dále jen novela.

Důvodová zpráva k novele uvádí, že daň z neočekávaných zisků se má týkat odvětví, ve kterých v období jejího uplatnění dochází k růstu nadměrného či neočekávaného zisku způsobenému extrémními faktory nezávislými na podnikatelském jednání poplatníků. Příslušná odvětví jsou vyjmenována v ustanovení § 17 odst. 5 písm. c), které je prostřednictvím novely doplňováno do zákona o dani z příjmů. Důvodová zpráva k novele zároveň uvádí, že novela má transponovat do právního řádu České republiky solidární příspěvek z nadměrných zisků z určitých činností dle nařízení Rady Evropské unie č. 2022/1854, o intervenci v mimořádné situaci, s cílem řešit vysoké ceny energie. Svaz chemického průmyslu České republiky coby střešní asociace subjektů aktivních v chemickém průmyslu České republiky má důvodnou obavu, že současný návrh novely není v souladu s cíli nařízení, a navíc vede ke zjevně nezamýšleným negativním dopadům na mnohé členy Svazu chemického průmyslu České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP