(9.30 hodin)

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, no, já začnu tím nacherovským "já jsem mluvit nechtěl", ale na váženého kolegu pana Kaňkovského musím reagovat. Já jsem si ho vážil, ale musím říct, že jediné, co na jeho vystoupení oceňuji, je změna rétoriky z toho, že za všechno může Babiš, na to, že za všechno může Schillerová. Takže já jsem se teď dozvěděl z jeho vystoupení, že to, že vláda přidává málo teď na příspěvek na mobilitu, že za to může paní Schillerová, protože v minulém volebním období nesouhlasila s lidoveckým návrhem. No, mně to přijde úplně směšné.

Najednou už ta situace, která je teď a v minulém volebním období, vlastně nevadí. Na jedné straně vy říkáte, že teď je situace bezprecedentní, je válka a tak dále a tak dále, ale když se vám to hodí, ještě je tady úplně nesmyslný konstrukt, že my vlastně ten příspěvek na mobilitu nezvýšíme proto, protože to paní Schillerová v minulém volebním období zatrhla. No, to je prostě profesionální argument. Já jsem si opravdu, pane Kaňkovský prostřednictvím předsedající, myslel, že jste profesionál, ale toto bylo směšné. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Další faktickou má pan poslanec Aleš Juchelka, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, paní předsedající. Já tady budu mít řeč čísel. My přece jako poslanci musíme reagovat na aktuální situace, kterým čelí naši občané, například s tím, že máme 18% inflaci, která se samozřejmě promítne i do cen pohonných hmot. V roce 2019 jsme všichni na benzinových pumpách čepovali litr benzínu, nafty za zhruba 28, 30, korun i s daní. Máme rok 2023 a máme to za 48 korun, třeba i s daní. Tento nepoměr je strašně velikánský k tomu, abyste navýšili příspěvek na mobilitu pouze o 350 korun. To navýšení je o 60 %, o 60 % se navýšily ceny pohonných hmot. Takže v tuto chvíli - pořád říkám, jsem ze severní Moravy, jsem z Ostravy - můžete k tomu klidně říct i to B a doporučit všem zdravotně postiženým, ať nastartují svá auta a za tento váš zvýšený příspěvek na mobilitu si zajedou načepovat do Polska. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zatím poslední faktická, pan předseda Marek Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní místopředsedkyně, pane premiére, pane ministře, ministři, kolegyně, kolegové, musím stručně zareagovat, vaším prostřednictvím, k panu kolegu Králíčkovi. Prosím, moc prosím, platí to na nás na všechny, i na mě to platí, poslouchejme se. Nic z toho, co jste tady plamenně vyčítal mému ctěnému kolegovi Vítkovi Kaňkovskému, tady nezaznělo. Ano, to, že tady zaznělo jméno paní předsedkyně Schillerové, je pravda. Kolega Kaňkovský jenom analogicky poukázal na to, že v minulém volebním období, když jsme zde projednávali opakovaně návrhy na zvýšení příspěvku na mobilitu, tak to byla ona - a já tomu rozumím a nekritizuji to v tuto chvíli - jako správkyně státní kasy k tomu byla velmi, když to řeknu eufemisticky, ostražitá. V tuto chvíli jenom bylo poukázáno na to, že zde opoziční hnutí ANO - a já respektuji vaše právo to předložit a tady zdůvodňovat - chce ten astronomický, astronomický, prostě výrazně vyšší nárůst, než s kterým přichází vládní koalice, takže to bohužel vypadá poněkud pokrytecky. Nic jiného zde nezaznělo, tak se, prosím, poslouchejme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Pan Vít Kaňkovský, je to taková už smršť těch faktických, dále pan poslanec Králíček a ještě dva další. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Já také chci zareagovat na svého váženého kolegu Králíčka. Já si ho budu vážit i přesto, co tady řekl a co tady třeba ještě řekne. Skutečně to tak, jak vy jste to prezentoval, řečeno nebylo. Já jsem jenom řekl, že když se na to podíváme historicky, o příspěvku na mobilitu jsme tady jednali i v minulém a předminulém volebním období. Jediné navýšení příspěvku na mobilitu za posledních deset, dvanáct let bylo pouze v červnu 2017, to znamená, že to bylo ještě předminulé volební období. Tenkrát tady byl variantní návrh na několik možností navýšení příspěvku na mobilitu a prošel jenom ten střední, ten nejvyšší neprošel. Neprošel proto, protože mimo jiné s tím nesouhlasilo Ministerstvo financí. Toť vše a byla to taky analogie.

Pokud se ještě můžu zmínit o kolegu Juchelkovi a zase, prostřednictvím paní předsedající, nemanipulujme s čísly. Nám se skokově navýšily ceny pohonných hmot, nicméně ne o 60 %. Já nevím, z jaké částky vychází pan kolega Juchelka. V době covidu byly ty ceny sníženy, ale když vezmeme dlouhodobý průměr, tak jsme byli nad 30 korunami. Dneska jsme bohužel někde až na 48 korunách, to je pravda, nicméně to není 60 %, jo? Takže bavme se, nemanipulujme s těmi čísly.

Také jsem tady řekl, že všichni bychom si přáli více zdravotně handicapovaným pomoci. Ale bavme se o tom, jak to udělat komplexně. To není přece jenom příspěvek na mobilitu. My potřebujeme tady zvýšit i příspěvek na péči a také jsme se o tom tady bavili v minulém volebním období. To znamená, sedněme si a zkusme udělat širší pohled na osoby se zdravotním handicapem a nestahujme to jenom na příspěvek na mobilitu, protože na ten má nárok jenom výseč těch zdravotně postižených, to zdaleka nejsou všichni. To znamená, neříkejme, že příspěvek na mobilitu je jediná pomoc zdravotně handicapovaným. Myslím si, že to vůči nim není úplně korektní.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom upozorním, že jsme stále v obecné rozpravě, a lze se přihlásit i mimo faktické, ale je tady zatím pět faktických. Prosím, pan poslanec Robert Králíček.

 

Poslanec Robert Králíček: Já musím reagovat hlavně na pana kolegu Výborného, prostřednictvím vás paní předsedající. Já jsem pana Kaňkovského právě poslouchal a poslouchal jsem dobře, a když si sjedete jeho stenozáznam, tak tam bylo právě z jeho úst jmenováno zpochybnění toho, jak jsme bojovali za příspěvek na mobilitu. Právě tam bylo zmíněno, že vlastně za to může paní Schillerová s tím, že nesouhlasila s tím nejvyšším příspěvkem.

Co se týče toho, jak vy jste říkal nesmyslného nebo - teď si nevzpomenu na to slovo - astronomického navyšování příspěvků z toho důvodu, že jsme v opozici a že jsme pokrytci: No, tak vám na to odpovím tak: my jsme se minulé čtyři roky učili od těch nejlepších.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S další faktickou pan poslanec Ladislav Okleštěk, připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová. Následně poslední s faktickou, paní poslankyně Markéta Balaštíková. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěl na adresu pana poslance Výborného vaším prostřednictvím. Já jsem to vyhodnotil tak, že pan kolega Kaňkovský neřešil historii a neměl ve svých ústech konkrétní jména a téměř napadání té chronologie, ale on pouze analyticky vyhodnotil. Tak já bych vás poprosil, abyste analyticky hodnotili též a nenapadali naše kolegy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuju, paní předsedající. Já také musím reagovat na pana kolegu Výborného, vaším prostřednictvím, protože mi utkvěla jedna část věty - není to vytržené z kontextu: Poslouchejme se, všichni navzájem se poslouchejme. Vážený pane kolego, kdyby vy jste nás poslouchali v únoru nebo v březnu, tak naši lidi nemuseli být v takovém hnoji, v jakém jsou. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Margita Balaštíková, prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Jenom krátkou vsuvku na své předřečníky. Jestliže něco stojí 30 korun, teď to stojí 47 korun - já teda pořád říkám, že jsme na úrovni žáků základní školy - a když pak někdo řekne, že je to 60%navýšení, tak já nevím, já teda umím počítat, takže asi ano.

Jenom bych se chtěla zastat paní kolegyně Schillerové. Každý ekonom, ať je kdekoliv, ať je to ve státě, ať je to ministr financí, nebo je to v podniku, je tam od toho, aby šetřil finance. Tak to je. Samozřejmě, nemůže je šetřit na úroveň toho, že vám díky šetření pak pošle tu firmu do kolen, to byste ho asi za to nepochválili. A když už tedy porovnáváme, tak si uvědomme, v jakém období paní Schillerová byla tím ministrem, jaká byla situace na trhu a jaká je dneska. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP