(9.40 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

A když tedy si říkáme, že právě zdravotně handicapovaní lidé jsou v podstatě závislí na svých autech, tohleto navýšení je, tak asi i dnes, kdyby byla ministrem financí, tak by musela tomu tlaku ustoupit a být také zodpovědná vůči občanům, protože oni se bez svých vozidel nejsou schopni takhle jako my, jak nám radil tady pan ministr dopravy: Vezměte si kola, tak oni to asi nemohou udělat. Já nevím, kdo z vás má v rodině handicapovaného, já mám a vím, jak by bylo pro ně složité, kdyby nemohli opravdu dovážet své dítě do školy, do školky, do zaměstnání, je to pro ně obrovský problém, tak proto na ně mysleme. A jim se také samozřejmě zdražuje všechno, ale to PHM je pro ně prostě dneska jedno z nejdůležitějších, oni ten výdaj musí mít, protože oni nejsou schopni se takto v jiných částech republiky pohybovat, tam nejsou takové autobusy a tramvaje, jako jsou v Praze. Takže berme ohled na ty, kteří jsou závislí na svých automobilech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní s přednostním právem je přihlášena paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem opravdu vystupovat nechtěla k tomuto bodu, protože dneska budu vystupovat ještě mockrát, čeká nás rozpočet na rok 2023, ale musím. Děkuji svým kolegům za zastání, vážím si toho nesmírně. My se tady už několik dlouhých minut hádáme o navýšení pro ty nejpotřebnější, pro ty, kteří jsou absolutně závislí na sociálním systému, jestli 500, nebo 900 korun. A já nebudu obhajovat kroky tehdejší, vždycky jsem postupovala podle svého nejlepšího svědomí. Použil pan předseda Výborný, že jsem třeba nebyla - nebo že jsem byla ostražitá. Tak kde jsem třeba ostražitá - použiji vaše slova, prostřednictvím paní místopředsedkyně, v dobrém - kde jsem ostražitá určitě nebyla - ale to slovo sem nepatří, není vhodné k tomu, co teď chci říct - byly třeba sociální služby, kde jsme naopak navyšovali, protože jsme vnímali, že to je velmi důležitý systém, a kdy vy jste bojoval o každých 100, 200 milionů, já si to pamatuji, a naopak to na mě tehdy působilo velmi - velmi dobře, když to tak řeknu, řekla jsem si: Ano, těch 100, 200 milionů stojí za tu mimořádnou schůzi, a byť jsem se tady hádala, ukazovala ty grafy, kde jsme byli v roce 2007 a kde jsme v roce 2019, 2020, 2021 - možná je dobré se podívat, kde jsme teď. A když chyběly pak miliardy v roce 2022, tak jste mlčel, takže určitě to už na mě dobře nepůsobilo. Ale to je z jiného soudku.

Já se vrátím zpátky k tomu tématu dnešnímu. Hádáme se tady o to, zda navýšit příspěvek na mobilitu - navrhujete 900 korun, my jsme navrhli 2 000. My jsme projeli republiku s Andrejem Babišem - já jsem samozřejmě nebyla na všech těch mítincích - když tu zmínil můj kolega Aleš Juchelka, vaším prostřednictvím, zmínil severní Moravu. Tam přišla na ty mítinky celá řada zdravotně postižených. Píší nám, ptají se. Teď je ta těžká doba, teď je ta inflace, která bude atakovat brzo 20 %, a my se tady hádáme už tak dlouho o této částce pro tyto nejpotřebnější, a včera úplně v tichosti, po 19. hodině, byl do systému vládním poslancem načten pozměňovací návrh, který snižuje daň z hazardu z 35 na 23 %. Tak k tomu, přátelé, nemám slov! (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a já se ještě rozhlížím, zda někdo má zájem o vystoupení v obecné rozpravě? Pokud tomu tak není, rozpravu končím.

Poprosím pana ministra, zda má zájem o závěrečné slovo? Nemá. Paní zpravodajka? Nepotřebuje závěrečné slovo.

Takže vás, paní zpravodajko, poprosím, abyste nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. A ještě přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo. Takže já přečtu návrh procedury:

Výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jako garanční výbor po projednání návrhu zákona po druhém čtení doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona podle sněmovního tisku 291/2 v následujícím pořadí:

Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán, proto budeme za prvé hlasovat návrhy legislativně technických úprav podle § 95 odst. 2 jednacího řádu, tak jak je přednesl teď ve třetím čtení poslanec Vít Kaňkovský.

Za druhé budeme hlasovat pozměňovací návrh kolegyně Šafránkové pod písmenem C3, který navrhuje zvýšit částku 550 korun na částku 2 200 korun jako příspěvek na mobilitu. V případě schválení C3 je nehlasovatelné A, C2 a C1.

Za třetí budeme hlasovat návrh poslance Aleše Juchelky pod písmenem A, který navrhuje ve svém pozměňovacím návrhu zvýšit částku - opět je to příspěvek na mobilitu - z 550 korun na částku 2 000 korun, a v případě schválení tohoto pozměňovacího návrhu je nehlasovatelný pozměňovací návrh pod písmeny C2 a C1.

Za čtvrté budeme hlasovat návrh opět poslankyně Šafránkové pod písmenem C2, je to opět návrh ke zvýšení příspěvku na mobilitu z částky 550 korun na částku 1 650 korun. V případě schválení C2 bude nehlasovatelné C1.

Za páté budeme hlasovat poslední návrh poslankyně Šafránkové pod písmenem C1, je to třetí varianta zvýšení příspěvku na mobilitu z částky 550 korun na částku 1 100 korun.

Za šesté budeme hlasovat pozměňovací návrh poslance Šimona Hellera pod písmenem B, kdy nárok na pohřebné má osoba, která vypravila pohřeb plodu po potratu nebo plodu po umělém přerušení těhotenství.

Za sedmé budeme hlasovat poslední pozměňovací návrh, a to pana poslance Víta Kaňkovského, který navrhuje výši příspěvku na mobilitu za kalendářní měsíc 2 900 korun pro osobu, která využívá zdravotnický prostředek pro dlouhodobou domácí oxygenoterapii nebo prostředek pro domácí plicní umělou ventilaci.

A za osmé budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

Tolik hlasovací procedura.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Velmi děkuji za přednesení návrhu hlasovací procedury. Je nějaký protinávrh, návrh na změnu? Není tomu tak.

Čili nyní zahajuji hlasování (číslo 140) o předneseném návrhu procedury. (Poznámky z pléna.) Ano, vnímám žádosti o odhlášení, ale přece jenom je to tady zvykem, odhlásím všechny, prohlašuji toto hlasování za zmatečné, ta žádost byla slyšet.

 

Ještě to jednou zopakujeme. Prosím, všichni se přihlaste svými identifikačními kartami. Ještě jednou tedy.

Zahajuji hlasování o předneseném návrhu procedury. Kdo je prosím pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 141, bylo přihlášeno 155 hlasujících, pro 153, proti 0. Čili jsme přijali tento návrh procedury. A já poprosím paní zpravodajku.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Nyní budeme hlasovat návrhy legislativně technických úprav, jak tady byly předneseny poslancem Kaňkovským.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. K tomu předpokládám není stanovisko ani výboru, ani pana ministra. S legislativně technickými - souhlas.

Já tedy zahajuji hlasování. Kdo je pro legislativně technické? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 142, hlasovalo 156 poslanců a poslankyň, pro 156, proti 0. Prosím, paní zpravodajko. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP