(16.10 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

To znamená, vy si určitě vzpomenete, že já jsem tady opakovaně houževnatě - když to řeknu hezky, otravně - když to řeknu ošklivě pro někoho, asi šestkrát vystupoval od prosince minulého roku pořád s takovou mantrou, když jsem vládní koalici nabízel, že se tady přímo nabízí jedna možnost, a to je novela zákona o emisních povolenkách. Musím říct, že jsem nestál vládní koalici ani za komentář, ani mě vlastně s tím neposlali rovně, což mi trošku přišlo líto, takže jsem tady vždycky přišel a zase jsem se vrátil zpátky a říkal si: Tak jsem to zase zkusil a tak já zase přijdu. Ani nikdo nereagoval, prostě žádný zájem.

Ale i kdybyste využili tuto novelu jako nosič, pane ministře financí, prostřednictvím paní předsedající, tak by to stejně v této chvíli nebylo nic platné, pokud už ty peníze jsou v Modernizačním fondu, protože smysl to má jenom v případě, že byste řekněme odklonili ty peníze - odpusťte mi to slovo - do státního rozpočtu ještě dřív, než v Modernizačním fondu skončí, protože to lze, ano, to lze udělat novelou zákona.

A já si pamatuji, byla tady jedna reakce, abych byl spravedlivý, byla tady reakce myslím kolegů z ODS, kteří říkali, když jsem navrhoval, že by z Modernizačního fondu se dalo v letech 2022 a 2023 použít 17 miliard na sociální účely, respektive předtím, bez emisních povolenek, než do Modernizačního fondu doputují, a oni řekli: No to vůbec ne, pane kolego, protože tam ty peníze samozřejmě jsou na investice, a co by ty podniky dělaly? Takže vlastně to byla jediná reakce a pak už to bylo bez reakce.

Jinými slovy, pokud jsou peníze dneska už v Modernizačním fondu - a já je tam tedy nevidím, protože v tom rozpočtu na příští rok nejsou, těch 50 miliard - tak rovnou říkám, že je nelze vytáhnout jednoduše, že by o tom rozhodl Parlament, a už vůbec ne vláda, a vzít je do státního rozpočtu. Pokud by se jednalo o novelu zákona o obchodování s emisními povolenkami a pětikoalice by použila náš návrh anebo svůj návrh, tak ano, potom by mohla odklonit část emisních povolenek, toho toku, který se rozděluje na proud tekoucí do státního rozpočtu a proud tekoucí do Modernizačního fondu, ale pak říkám rovnou, že pokud by z tohoto proudu 50 miliard bylo použito do státního rozpočtu, tak tam bude málo peněz na projekty, na které už jsou vypsané výzvy, a tam v řadě případů samozřejmě ti poptávající, ti zájemci, na ty peníze čekají a ty projekty prostě už jsou rozfinancované.

Takže tady opravdu v rozpočtu je jedna obrovská částka, kde chápu, proč tam je, já myslím, že všichni to chápeme, ale já jsem, pane ministře, vaším prostřednictvím, paní předsedající, jak víte, na ministerstvu byl osm let, ale já si fakt nepamatuji a nikdy by se to nestalo, že ani částky o tři řády nižší bychom navrhovali v situaci, kdy vůbec nevíme, odkud přijdou, a jestli vůbec přijdou. A vy byste byl první, kdybychom něco takového zkusili, kdo by nám dal strašnou bandurskou. Tady by se ozýval obrovský lomoz, pištění ze všech stran, co jsme si to dovolili.

Takže když vidím tento rozpočet, jehož nadpoloviční většina příjmů nebo nadpoloviční částka příjmů je založena na jedné konkrétní položce, která opravdu nevím, odkud přijde, kdy přijde a jestli vůbec to je s někým projednáno - protože já takovou informaci nemám, že by to bylo dojednáno - tak to prostě nemůžu považovat za odbornou práci minimálně v této kapitole, ale spíše za eskamotérství, a ten, kdo to předkládá, je pro mě spíš rozpočtový Houdini než odborný a odpovědný hospodář. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S přednostním právem se přihlásil pan ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já se, dámy a pánové, omlouvám, že takhle zneužívám přednostního práva, ale vystupoval kolega Špičák a jiní moji kolegové, já si troufnu říct přátelé, s kritikou, a já bych chtěl shrnout situaci s rozpočtem zdravotnictví, plus poděkovat vám, a tím bych začal.

Chtěl bych poděkovat všem poslancům napříč politickým spektrem za podporu několika pozměňovacích návrhů, jednak za podporu pozměňovacího návrhu valorizace úhrad za státní pojištěnce, že po třiceti letech se podařilo něco, o co se snažili všichni ministři od revoluce. Naší Sněmovně se to podařilo, já za to velmi děkuji, a tím pádem mohu měnit zdravotnictví tak, aby se zlepšovala dostupnost, aby se zvyšovala kvalita a aby péče byla stále lepší.

Za druhé bych chtěl poděkovat, a to s tím souvisí, za podporu pozměňovacího návrhu - a domnívám se, pokud si to správně pamatuji, že tady snad nebyl jediný hlas proti - stran navýšení fondu prevence zdravotních pojišťoven na trojnásobek. To si myslím, že byl zase nesmírně důležitý krok, a zvláště v dnešní době je fond prevence něco, co je velmi důležité, pomáhá to v prevenci řady onemocnění. Já bych chtěl využít i této příležitosti, aby si diváci uvědomili, že každá pojišťovna nabízí řadu programů z fondu prevence a je škoda o tuto podporu nežádat. Podívejte se, co vaše pojišťovna nabízí, podívejte se, jaké benefity nabízí, využijte toho. A chtěl bych vás požádat, než se dostanu k vlastnímu rozpočtu, kolegyně a kolegové napříč politickým spektrem, vás, co sedíte ve správních radách pojišťoven za Poslaneckou sněmovnu, prosím, pokud tam přijde jakýkoliv návrh na podporu z fondu prevence, buďte vstřícní, prosaďte to na správních radách. Ministerstvo zdravotnictví připravuje nějaký komplexní materiál pro správní rady tak, aby fondy prevence byly opravdu racionálně využívány. Tady vás velmi prosím o podporu, Bez ní to nepůjde, já ve správní radě nesedím, ovlivníte to jenom vy.

Příjmy Ministerstva zdravotnictví v příštím roce budou ve výši 5,5 až 5,7, ale řekněme 5,6 miliard. Ty příjmy se skládají z daňových příjmů ve výši 30 milionů korun a z nedaňových příjmů organizačních složek státu včetně ústředního orgánu ve výši 5,5 miliardy. Je potřeba říct, a to je důležité, že z prodeje vakcín počítáme s příjmy 1 miliarda, a my bychom se postupně chtěli dostat z režimu stát nakupuje, co se neaplikuje, to je čistá ztráta, co se aplikuje, platí pojišťovna, do režimu nakupuje pojišťovna, respektive dováží distributor, nakupuje pojišťovna. Pracujeme na tom na úrovni Evropské unie a myslím, že v řadě případů se nám podařil velký úspěch. Koneckonců o tom svědčí to, že dneska máme v České republice dostupnou poslední vakcínu od firmy Pfizer, tedy vakcínu na mutaci čtyři, pět, a je dostupná v celé Evropské unii.

Je potřeba ještě říct, že ty ostatní nedaňové příjmy budou ve výši 50 milionů korun.

Celkové výdaje, a to je asi daleko důležitější, budou ve výši 15,6 miliardy korun. Z této částky ty výdaje 4,5 miliardy tvoří výdaje kryté z rozpočtu Evropské unie, to znamená zhruba 33 % jsou peníze Evropské unie a 66 % jsou peníze, které dává český stát. 1,8 miliardy činí výdaje na výzkum, vývoj a inovace ve zdravotnictví, tedy podpora Agentury pro zdravotnický výzkum, a já jsem garantoval a sliboval, že budu intenzivně Agenturu podporovat, a budu v tom pokračovat. Samozřejmě budeme muset racionalizovat práci AZV a tady byly určité výhrady, které já intenzivně slyším, debatuji s vedením AZV a jsem rád, že vedení AZV k tomu přistupuje velmi dobře. Já bych chtěl podpořit i projekty, které jsou na zaměřeny na veřejné zdraví, a právě tady tyto téměř 2 miliardy v příštím roce pro toto mají sloužit.

Konečně je tam miliarda korun, kterou máme zablokovanou na nákup očkovacích látek. Počítám s tím, že v příštím roce se velmi pravděpodobně objeví očkovací látka velmi pravděpodobně od firmy Moderna, která bude současně použitelná proti chřipce a covidu, bude to jednodávková vakcína proti oběma těmto nemocem, a na nákup eventuální podobné vakcíny, která by byla schválena EMA a byla standardně použitelná, mám právě zablokovanou tu částku ve výši 1 miliardy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP