(16.40 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Co se týče nedostupnosti lékařů, my jsme opravdu navýšili rozpočet, já jsem to tady říkal, a ten rozpočet má právě řešit nedostupnost pediatrů, lékařů pro dospělé, dětských neurologů a dětských psychiatrů. Považuji za velkou chybu - a tady jsem kritický - že moje předchůdci - bohužel, bohužel - nefinancovali ty obory, kde lékaři v terénu chybí, na které si nejvíce pacienti stěžují, ale financovali obory podle nějakého schématu, kterému úplně nerozumím, které se měnilo co dva roky a v podstatě pravděpodobně nebylo úplně vycházející z dat profesora Duška a pojišťoven a z nějaké sítě dostupnosti. My jsme se dohodli s asociací a vtáhli jsme do toho v současné době i čtyři kraje - Vysočinu, Moravskoslezský a další kraje, kde je dostupnost nejhorší, Karlovarský kraj, a tam bychom chtěli především alokovat peníze včetně těch 100 milionů, které jsme navýšili, je to navýšení prakticky o 20 %, 25 %, o které jsme navýšili peníze na vzdělávání.

Chtěl bych říct, že ano, rozpočet ministerstva je nižší, ale o výdaje, které nebudeme muset mít. Nám se podařilo vyjednat smlouvy tak, že nebudeme muset ze státního rozpočtu nakupovat vakcíny, které pak vylijeme a zlikvidujeme, což jsem v letošním roce dělal, stálo mě to několik miliard, a to jsou ty miliardy, které v rozpočtu nemám. Nebudu ze státního rozpočtu nakupovat zbytečné vakcíny, nebudu je likvidovat, o to jsem mohl snížit tu částku výdajů. Tyto výdaje prostě nebudou. Na druhé straně se snížila částka příjmů, protože jsme postavili opravdu reálně to, kolik chceme a musíme lidí naočkovat. A znovu zopakuji, to, co dělali předchozí ministři - a nebyla to jejich chyba, já jsem si toho naprosto vědom, to prostě byla situace, která byla hektická - oni na ni museli reagovat bez ohledu, jestli to byl Adam Vojtěch, jestli to byl týdenní pan ministr Prymula, nebo to byli pak ti krátkodobí ministři, ať už to byl můj kolega docent Blatný, nebo profesor Arenberger, a poté opět Adam Vojtěch - oni prostě byli v situaci, kdy museli reagovat na nějakou naprosto nepředvídatelnou záležitost podobně, jako my reagujeme na válku na Ukrajině a na rizika s tím spojená. Oni reagovali na jinou válku, válku se smrtelným virem, a málo platné, museli udělat některá opatření, která se pak ukázala zpětně jako plýtvání peněz ze státního rozpočtu, ale to bezesporu nebyla jejich chyba.

Dneska mám jasnou strategii, jak dál s covidem, to jsem opakovaně řekl, informoval jsem o ní Sněmovnu, zdravotní výbor. Postupujeme podle té strategie, výsledky ukazují, že byla dobrá. Možná si mnozí z vás vzpomenou, že jste mě kritizovali za některé kroky, které jsem udělal ze začátku roku, ale ty kroky se ukázaly velmi správnými včetně toho, že jsme pustili děti na hory, včetně toho, že jsme nezavedli povinné očkování. Podívejme se, jak to dopadlo v Rakousku a co je výsledek zavedeného povinného očkování v Rakousku. Dobře že jsme to neudělali. Ale samozřejmě, já to nekritizuji. V té době, kdy ta rozhodnutí padla, samozřejmě se to mohlo zdát jako dobrý nápad. Také jsme rozhodně řekli, že pandemický zákon bude něco, co nebude potřeba, že ho máme pouze v rezervě, a také jsme to splnili. To znamená, pokud očistíme příjmy a výdaje Ministerstva zdravotnictví o položky týkající se vakcín, rozpočet Ministerstva zdravotnictví je vyšší na vědu, podporu vzdělávání, podporu pediatrů a praktických lékařů. Ve všech těchto položkách je vyšší, než byl původní rozpočet schválený předchozí vládou na tento rok. Tak to vychází z těch čísel. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Mašek. Tak prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Pane ministře, chtěla bych poděkovat za tu otevřenou, férovou odpověď, protože musím konstatovat, že o tom onkologickém komplexním centru opravdu nemáme vůbec žádné informace, a musím říct, že informace, které jste nám tady teď sdělil, určitě se svojí kolegyní Renatou Oulehlovou hned budeme řešit, protože jsem přesvědčená o tom, že přijít o ten projekt jako takový je pro náš kraj velmi klíčové. Takže za to velmi děkuji.

A ohledně té letecké záchranné služby. Pane ministře, za mého hejtmanování říkám, že se mnoho věcí povedlo - D6, vyjmutí dálnice, Císařské lázně a tak dále. A jediné, co se nepovedlo, je ta letecká záchranná služba. Musím říct, že se to řešilo, bude o tom mluvit určitě Jirka Mašek, mnohokrát. A co mně na tom nejvíce vadí, že když to jednání probíhalo na vládě, kde tedy bylo už rozhodnutí ministra zdravotnictví - ano, Karlovarský kraj nemá pokrytí, ministr obrany také souhlasil, tak to stálo jenom na náčelníkovi Generálního štábu, který řekl, že nemá lidi a že se to z Bechyně do Karlovarského kraje nepřemístí. Já to prostě považuji za velmi špatné.

Ale moje otázka spíše byla proto, že kdyby skončila Plzeň - Líně, a já si totiž myslím, že zajišťování letecké záchranné služby Armádou České republiky je pro nás... my si toho velmi vážíme, že máme zrovna právě (leteckou službu) armády - tak co bude prakticky pak následně, co se bude dít? Ano, hovoříte o soukromých společnostech, ale já si prostě myslím, že prioritu by právě měla mít Armáda České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další v pořadí pan poslanec Mašek, připraví se pan ministr Stanjura.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, rychle zareaguji na některé věci, které tady padly, konkrétně na kolegyni Vildumetzovou. Skutečně se v minulosti jednalo o možnosti poskytování péče leteckou záchrannou službou z Karlovarského kraje a mělo to být ve spolupráci s armádou, s Líněmi, které by tam měly druhou posádku. K tomu je možné se samozřejmě do budoucna vrátit, ale zaplaťpánbůh máme od loňského roku ještě pro tuto vládu a další na šest let celkem zajištěnou leteckou záchrannou službu smluvně a je to mix záchranných služeb státních provozovatelů a soukromých provozovatelů.

Co se týkalo věci právě těch Líní, o kterých se teď hodně mluví, o zrušení letiště, tak by to mohl být velký problém a je potřeba se tomu věnovat, protože ta služba by měla být zachována. Jednou už to v Líních bylo zrušeno, pak se to tam vracelo a stálo to několik set milionů korun, takže je s tím potřeba pracovat i do budoucích rozpočtů.

A co se týká pana ministra, který mluvil o tom, že kraje si to zavinily v podstatě samy - ty kraje si to zavinily s těmi nemocnicemi, protože byly ve špatném ekonomickém prostředí, a to se zásadně změnilo, protože kraje s rozpočtovým určením daní dostaly mnohem více peněz, mohou do nemocnic investovat a mohou zpátky formou dotačních programů přetahovat třeba lékaře i z těch fakultek. Náš ministr Vojtěch zvedl o 15 % přijaté studenty na lékařské fakulty, to bych tady chtěl zdůraznit, ale ten proces, lékaři vědí, trvá zhruba deset let, než lékař se může zapojit plnohodnotně do procesu. Takže těch věcí, které se tady udělaly, je poměrně hodně.

Porovnávat rozpočty Ministerstva zdravotnictví loni a dnes je díky covidovým opatřením ve smyslu nákupu vakcín, jejich eventuální likvidace, léky a jejich likvidace a podobně, ale chci říct, že to je celoevropská úroveň. Teď se to v celé Evropě řeší, proč bylo zakoupeno na každého občana třeba deset ampulí vakcinačních látek. Takže uvidíme, jaký to bude mít vývoj.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane poslanče. Děkuji pěkně. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Stanjura, připraví se pan poslanec Brázdil.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Jenom v reakci na dvě poslední vystoupení chci jednoznačně říct: pokud bude realizována investice gigafactory, neznemožňuje to nadále fungování letecké záchranné služby, nevylučuje, počítá se s tím, že v případě realizace to tam zůstane, pokud nebude například jiné řešení. Ale není důvod, aby tam byla ukončena letecká záchranná služba z důvodu potenciální investice do gigafactory.

A druhá věc - pro pana poslance Maška, vaším prostřednictvím. Pan ministr zdravotnictví nevyčítal minulým ministrům, on jenom reagoval na to, když jiný váš kolega kritizuje ministra, že má nižší rozpočet. On logicky uvedl, a sám řekl, že to ti bývalí ministři nemohli, protože nebudeme kupovat vakcíny, tak to musíme automaticky odpočítat, protože ten výdaj prostě nebude, a pak můžeme porovnávat výši rozpočtu a tam ten rozpočet je vyšší než v minulém roce. To bylo jediné. To nebyla kritika, i pan ministr Válek říkal, že to bylo všude v Evropě. Ale logicky, když ten výdaj nebude, tak to z rozpočtu vypadne, a protože to nebyla malá částka, je to docela rapidní snížení povinných výdajů této kapitoly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP