(16.30 hodin)
(pokračuje Julius Špičák)

A dále specificky ještě dotaz: byl tady úplně konkrétní požadavek na program v oblasti pandemie a my jsme odpověď neobdrželi, nebo obdrželi jsme takovou odpověď - takový jako zastírací manévr, stostránkový elaborát. Já si vždycky říkám, že podobné elaboráty čtu už jenom já, takže kdy bude nějaká konkrétní strategie na boj proti pandemii? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S faktickou je dále přihlášena paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Já zároveň předávám řízení schůze a vám slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře zdravotnictví, velmi bedlivě jsem poslouchala vaše vystoupení, a protože jsme měli možnost hovořit zhruba před rokem, vy víte, že jsem z Karlovarského kraje, a když tady hovoříme o dostupnosti a kvalitě zdravotní péče, tak Karlovarský kraj je na tom - v uvozovkách - nejhůře, protože nemá fakultní nemocnici, a vy jste mně již před rokem říkal, že velmi usilujete a podporujete to, aby u nás konečně bylo komplexní onkologické centrum nebo popřípadě onkologický pavilon. V současné chvíli nemám o tom vůbec žádné informace, pouze před rokem - to tady bylo, jste mi to řekl - já jsem z toho měla obrovskou radost a chtěla jsem se zeptat, jestli v návrhu rozpočtu na rok 2023, jak z programu Obnovy venkova jestli se o tom uvažuje, v jaké je to fázi, jestli by mi to bylo možné v krátkosti říci. A chtěla bych říct, že opravdu Karlovarský kraj z hlediska dostupnosti a kvality zdravotní péče je opravdu - pokud se někteří lidé dostanou do zdravotních potíží, nádorových a tak dále, máme obrovský problém ohledně ošetření, aby nás nějaká nemocnice na ty zákroky prakticky vzala. Setkávám se s tím neustále, že ti občané mě oslovují, že pokud jim je diagnostikována nějaká taková nemoc, tak mají opravdu obrovský problém najít pak další nemocnici, která by s nimi v krátkém časovém úseku další problém a následnou péči, popřípadě operaci řešila.

Druhý dotaz je na leteckou záchrannou službu, která pro Karlovarský kraj je zajišťována Armádou České republiky z Plzně, z Lín, které se teď tak velmi skloňují v rámci gigafactory, a chtěla bych říct, že jsme zase jeden z krajů, který nemá pokrytí leteckou záchrannou službou pro 200 000 obyvatel. (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Byla bych ráda, kdybyste se k těmto dvěma věcem vyjádřil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně, a než dám slovo panu ministrovi, který se přihlásil s přednostním právem, načtu omluvy. Pan poslanec Bělor se omlouvá od 15.30 do 17 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Fridrich od 15.30 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Kubík od 15.30 bez udání důvodu, pan poslanec Rais od 15 hodin do 17 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Richter od 15.30 do 19 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Růžička od 18 do 21 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Urbanová Barbora od 9.48 do 13.30 bez udání důvodu, paní poslankyně Válková od 15.30 z rodinných důvodů a pan ministr Rakušan od 17 hodin z pracovních důvodů.

Pane ministře, prosím, máte slovo s přednostním právem.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Velmi vítám ty dotazy a eventuálně komentáře. Je potřeba si říct jednu věc. Každý typ nemocnice, a to víme asi všichni v této Poslanecké sněmovně, někdo řídí, a ten, kdo ji řídí, odpovídá za její rozvoj, financování a personální politiku. Soukromé nemocnice řídí soukromé subjekty, městské nemocnice města, krajské nemocnice kraje. Kraje mají rozdílné strategie, některé zprivatizovaly část nemocnic, tady Karlovarský kraj v určité době se zbavil sokolovské nemocnice. Já to nepovažuji za úplně šťastný krok, ale byl to krok, ke kterému se ten kraj rozhodl, vedení toho kraje. Vedení toho kraje neřešilo, já bych řekl dvacet let, problém s leteckou záchrannou službou, neřešilo dvacet let problém s komplexním centrem, a ani moji předchozí ministři, a to jich bylo hodně, za poslední rok pět, tak že by se tím nějak zabývali, to jsem si nevšiml, aspoň po nich žádné materiály na ministerstvu nezůstaly. Je to smutné, byli z různých politických stran. Já to nehodlám komentovat, každý dělal tu práci, jak nejlépe uměl, stejně tak, jak nejlépe umí tu práci dělají jednotliví hejtmani, jednotliví starostové, ředitelé nemocnic, a někteří ji dělají výborně, mají dostatek lékařů, mají dostatek zaměstnanců, rozvíjejí ty nemocnice, někteří ji dělají hůře a někteří ji dělají velmi špatně a ty nemocnice spějí k zániku. Tak to prostě je, ale je to problém opravdu těch, kdo jsou zřizovatelé těch nemocnic, pokud nedělají dlouhodobou koncepční personální politiku. A já jako bývalý šéf Akademického senátu, Asociace akademických senátů jsem byl překvapen, že první, kdo se obrátil na akademické senáty a lékařské fakulty stran podpory studentů, aby se vraceli do jejich zařízení, kupodivu nebyly kraje, nebyla města, ale byl to soukromý subjekt, byl to Agel. Ten první začal platit mladé lékaře, aby mu pak nastupovali do jeho zařízení. Pak se přidaly některé kraje, je potřeba velmi pochválit kraj Vysočinu, který vytvořil pro studenty z Vysočiny studující na lékařských fakultách vynikající program, aby se vraceli zpátky do jeho nemocnic. Některé kraje to neudělaly.

Nicméně nejsem hejtman, nejsem primátor, nejsem starosta a mohu maximálně pomáhat s koncepcí, a to udělám. V Karlovarském kraji (Česká) onkologická společnost a pan profesor Fínek navrhli, jak by měla vypadat koncepce komplexního onkologického centra. Ty materiály dostal hejtman kraje, pokud se zeptáte poslanců z Karlovarského kraje, kteří u toho byli, ať už z řad ODS, nebo z řad STAN, kolega Kuchař u toho byl také, tak zjistíte, že celý ten problém spočívá v tom, že pan doktor März má jinou představu, než má, já to tady budu jmenovat, než má onkologická společnost, než má profesor Fínek. Ano, v rozpočtu je pro Karlovarský kraj alokováno 350 milionů na dobudování onkologického centra, pokud ta smlouva bude taková, jak navrhuje Komplexní onkologické centrum v Plzni plus jak navrhuje onkologická společnost. Pokud bude taková, jak si přejí lokální stakeholdeři, tak holt to nebude součástí komplexních center a já bohužel ty peníze budu muset alokovat jinam. Jsem připraven pořád ještě ty peníze dát do Karlovarského kraje, posílit lineární urychlovače, provázat to i s tím, aby tam mohla být aplikována centrová léčba pod dohledem právě týmu profesora Fínka, a tady je to čistě jenom na rozhodnutí zdravotnického managementu kraje. S panem hejtmanem jsem osobně jednal.

Stejně jsem osobně jednal s panem hejtmanem a se šéfem záchranky ohledně dostupnosti, která je tam ale dlouhodobě, zatím to nikdo neřešil. Máme několik plánů, jak dosáhnout toho, abychom doletovou vzdálenost dosáhli dvacetiminutovou v celém kraji, a finálně jsme se dohodli, že uděláme větší jednání za přítomnosti některých poslanců a senátorů, za přítomnosti vedení kraje, záchranky, za přítomnosti zástupců armády, a já bych chtěl pozvat i subjekty, které mají soukromou leteckou službu. To řešení má krátkodobou variantu, která by znamenala přesunutí některé ze stávajících základen blíže k hranicím Karlovarského kraje, to není tak jednoduché, a pochopitelně má dlouhodobou variantu, na kterou myslíme v té smlouvě, která bude muset být podepsána, o zajištění záchranné služby v horizontu, kdy vyprší ta stávající. A tady velmi intenzivně zvažujeme zbudování dalšího stanoviště záchranné služby právě v tomto kraji, ale to je samozřejmě další horizont.

Pak je třetí věc, která s tím souvisí, a to je příhraniční spolupráce. My jsme se dohodli, že u příležitosti otevření určitého projektu v Plzni bychom se potkali s ministrem zdravotnictví Bavorska a pobavili bychom se o tom, jestli část těch problémů by nám nemohla pomoci vyřešit bavorská strana, protože tam ta oblast, která je hraniční, sousedí s Německem.

To znamená, oba dva tyto problémy řeším, ten první má fixovanou částku v rozpočtu, ten druhý je konsenzus, který musí nastat mezi vedením kraje, rychlou, nebo tedy šéfem jejich záchranek a provozovateli letecké služby, protože pokud nebude dohoda, není v rukou ministerstva možné toto nějak nařídit než ve chvíli, kdy budeme podepisovat novou smlouvu, což ale záchranáři v našich řadách velmi dobře vědí. Byť bych byl schopen být autokrat, jsme v demokratické společnosti, já jsem si toho vědom a velmi si toho vážím, a nelze některé věci dělat jinak než dohodou a konsenzem, a toto je jedna z nich. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP