(17.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo tři faktické poznámky. První pan poslanec Vomáčka, připraví se paní poslankyně Vildumetzová. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, dámy a pánové, já se přiznám, že reaguji na vystoupení svého kolegy pana Juchelky, prostřednictvím předsedajícího. Chtěl bych tady zdůraznit jeho krásnou větu, a to, že sociální systém bobtná a mohutní, a já jsem si myslel, že pan Juchelka, kolega, prostřednictvím předsedajícího, trošku vypere vládě tričko a řekne, co by s tím vláda měla dělat, ale on mimo toho, že řekl, že je potřeba udělat reformu důchodů, začal mluvit o tom, kde je všude potřeba přidávat. Takže tam jsem byl trošku v rozpacích, protože jestliže kritizujeme, že sociální systém bobtná a mohutní a záhy se řekne: A přidejme támhle a támhle, tak si myslím, že to není žádné řešení, a myslím si, že pan kolega promeškal svoji příležitost, jak se mohl profilovat vůči vládě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Ryba. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Určitě děkuju za vyjádření pana ministra vnitra, i když některé ty věci mě určitě neuspokojily, protože pokud má Digitální informační agentura vzniknout 1. ledna 2023 a máme konec října, tak si myslím, že vůči těm lidem a vůči všem věcem, které s tím samozřejmě jsou spjaty, je to velmi nezodpovědné, a jestli si vůbec někdo uvědomuje, k čemu má dojít. A přesně jste mi odpověděl, že vy dneska máte v rozpočtu 700 milionů na základní registry, ale pokud vznikne Digitální informační agentura, asi dojde k nějaké změně rozpočtu, k rozpočtovému opatření, a myslím si, že to bude obrovský chaos, že to přinese spoustu problémů a může to samozřejmě také přinést to, že ti lidé do Digitální informační agentury nepřejdou, o ty IT specialisty přijdeme a může se nám také sesypat systém veřejné správy, protože základní registry dneska drží úplně všechno.

Myslím si i to, že jdete tou cestou, že chcete udělat Digitální informační agenturu, proto proč si to tedy nevezme pan ministr pro místní rozvoj na svoje ministerstvo - protože byste museli změnit kompetenční zákon a bylo by velmi těžké změnu kompetenčního zákona prosadit. Takže já jsem prostě přesvědčena o tom, že ten krok je špatný, a k čemu bych vás chtěla vyzvat, mám na to 30 vteřin, jak tady hovoříte o tom, jak policisté, hasiči, jak všichni dostávají finanční prostředky, já mám zpětnou vazbu úplně jinou. Já jsem se tady přela s panem ministrem financí, že od toho 1. 9. ve své kapitole nemáte finanční prostředky pro hasiče a policisty, on mi ukázal samozřejmě, že to bude mít on u sebe, tak bych jenom chtěla, kdybyste mi na ten bezpečnostní výbor přinesl papír, jak jste si rozpočtovým opatřením o finanční prostředky pro hasiče a policisty požádal. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Ryba, připraví se pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Vážený pane předsedající, já bych chtěl reagovat na pana ministra vnitra. V prvé řadě bych chtěl ocenit to, že tady veřejně prohlásil, že příslušníci, policisté, hasiči budou mít reálně v příštím roce o 10 % vyšší objem mzdových prostředků, jestli to říkám správně. Byl bych velmi rád, pokud by pan ministr obdobné prohlášení, protože nemáme ve sborech jenom policisty a hasiče příslušníky, tak bych byl rád, pokud by bylo možné obdobné prohlášení udělat i o občanských zaměstnancích, protože to je také skupina lidí, kteří by také rádi, kdyby věděli, na čem jsou.

A druhý dotaz je opět na pana ministra - nebo jestli to řekne pan ministr Stanjura, tak je to samozřejmě jedno - ten se týká Národní informační agentury. Chápu, že lidé, kteří tam přejdou z Ministerstva vnitra, a teď nevím, jestli si dobře pamatuji ty počty, asi 290, budou delimitováni včetně svých finančních prostředků, které na jejich mzdy jsou. Ale také jsem se tam dočetl, že by mělo vzniknout - teď nevím, jestli zase řeknu dobře to číslo, tuším že 125 - míst, která v této chvíli budou vytvořena nově. a já bych rád věděl, kde jsou finanční prostředky tady pro ta nově zřízená místa. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já to jenom uvedu trošičku na pravou míru svému předřečníkovi. Já jsem tady vůbec neuváděl, že bychom měli v rámci sociálního systému komukoliv nějak přidávat, naopak jsem ocenil tuto vládu, že skutečně rozpočet Ministerstva práce a sociálních věcí zrcadlí krizi, kterou my tady všichni prožíváme. Ale na druhou stranu tady vidíme, a to byla jedna jediná věc, že bychom měli skutečně přidat těm, kteří pracují na úřadu práce nebo na České správě sociálního zabezpečení a tak dále, a uvedl jsem schválně ty nízké mzdy, poněvadž bez nich, a víme to i v tom covidovém období, kdy nám vypláceli antiviry, kdy nám vypláceli všechny tady tyto pomoci občanům a firmám, se prostě a jednoduše neobejdeme. A v posledních pár týdnech můžeme číst články, vidět reportáže v televizi, jak se nám zpožďují výplaty sociálních dávek, jak lidé čekají na příspěvek na bydlení, jak v rámci České správy sociálního zabezpečení čekají i několik měsíců na to, než se jim vyměří starobní důchod, kdy čekají lidé na příspěvek na bydlení opravdu několik týdnů, a já se domnívám, že to je právě tím, že úřady práce jsou podfinancovány, že jsou poddimenzovány personálně. I proto přeskakují z různých dalších regionů personální kapacity právě do Prahy, kde situace je nejkritičtější, a vypomáhají s těmito agendami. Tak právě proto si myslím, že stabilizace je v tom, že 9,5 miliardy z toho 900miliardového balíku prostě a jednoduše na platy do tarifu tady těchto zaměstnanců navýšíme a trošičku situaci stabilizujeme, protože u výplaty jakékoliv dávky se prostě a jednoduše bez nich neobejdeme. To byla jenom jediná věc, která mě napadla u navýšení z tohoto rozpočtu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Poslední s faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Stanjura, tak prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Jen pro paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou, ministr vnitra nemusí žádat o tyto prostředky, to jsem říkal minule. Těch kapitol je více než čtyřicet, je připraveno rozpočtové opatření, pro Ministerstvo vnitra to je zhruba 117 milionů korun. To podepíše v okamžiku, kdy vyjde novela státního rozpočtu ve Sbírce zákonů, jak jsem říkal minule. U těch čtyřiceti nebo více než čtyřiceti kapitol je to rozepsané od kapitoly 301, to je Kancelář prezidenta republiky, 302 je naše kapitola Poslanecké sněmovny, až po číslo 381 Nejvyšší kontrolní úřad, někde v tom pořadí, je to podle čísla kapitoly, se také nachází kapitola 314 Ministerstva vnitra. Určitě uznáte, že je mnohem lepší, když to uděláme automaticky, než že bych dostal 41 nebo 42 žádostí správců kapitol. Rozpočtové určení je skutečně připraveno a bude zrealizováno v okamžiku, kdy bude publikována ve Sbírce zákonů novela státního rozpočtu na rok 2022. místo pana ministra vnitra využiji ty dvě minuty, samozřejmě jsou garantovány ty platy v navýšených tarifech, které jsme odsouhlasili jako vláda, ty prostředky na to jsou. Jediné, v čem se lišíme s odbory - ty by všechno dávaly do tarifů, aby všichni brali stejně - a my jsme ty objemy zvedli, aniž bychom dále navyšovali tarify znova od 1. ledna 2023, zvedli jsme ty objemy tak, aby ti bezprostřední nadřízení měli více prostředků na ty nadtarifní složky platů a mezd u těch, kteří jsou placeni ve mzdách.

Chtěl jsem ještě něco říct k Ministerstvu práce a sociálních věcí, ale to už jsem zapomněl, a za těch 9 vteřin bych to stejně nestihnul.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. S další faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Rakušan. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP