(16.00 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Dámy a pánové, vím, že tím, co jsem zde řekl, nejspíš házím hrách na zeď, ale věřte, že nepřestanu. Ono vám to všem tady v Poslanecké sněmovně dojde, až se vám opět, mnohem citelněji, zdraží náklady na bydlení u vás doma, nebo se vám zvednou platby na poslanecké byty v Praze. Až se to bude týkat vás, až vy si budete muset sáhnout do kapsy, to bude bolet. Bude pozdě. Budete pozdě litovat. Dostali jste nás opět do situace, kdy nesouhlasit s vaší úděsnou nezodpovědnou politikou znamená nést odpovědnost za vaše amatérství. Proto je jasné, že váš dnešní návrh bohužel projde. Bohužel. A je načase se ptát, zda by za jiné vlády nebylo líp.

Přesto vás všechny, kolegyně a kolegové, žádám, znovu vás žádám, podpořte návrhy opozice, které pomohou lidem, firmám a české ekonomice. A vlastně proč prosit? Už prosím sami konečně uznejte, že tato vláda na to nemá a je nejvyšší čas ji vyměnit.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já přečtu omluvu: dnes se omlouvá pan poslanec Milan Wenzl na celý jednací den ze zdravotních důvodů.

Jako další vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Připraví se pan poslanec Jan Hrnčíř. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo... (Předsedající: Já se omlouvám, ale požádám v levé části sálu... Prosím.) ... vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych se vyjádřila v rámci třetího čtení novely státního rozpočtu na rok 2022. Vystupovala jsem v rámci prvního čtení, druhého čtení a dnes je před námi to nejdůležitější, třetí čtení, kde pan ministr financí, až se budou číst jednotlivé pozměňovací návrhy, tak bude říkat souhlasné nebo nesouhlasné stanovisko. Několikrát tady říkal u jiných zákonů, že hnutí ANO nepředkládá pozměňovací návrhy. Tak já bych chtěla říci, že hnutí ANO v rámci novely státního rozpočtu předložilo mnoho pozměňovacích návrhů, a já dnes budu určitě bedlivě sledovat, jestli některý z těchto pozměňovacích návrhů, které jsou především pro občany České republiky, tak jestli ministr financí některý podpoří.

Já mám na starost především se svými kolegy ve svém týmu, ať už je to Jirka Mašek, Drahoslav Ryba, Hubert Lang a další, tak mám na starost Ministerstvo vnitra, kde jsme předložili několik pozměňovacích návrhů a věcí, na které jsme upozorňovali již při projednávání právě rozpočtu na rok 2022. A ráda bych je připomněla, že jsme upozorňovali na to, že je špatně, aby bylo rozpočtové provizorium, že jsme upozorňovali na to, že škrtat peníze v rezortu vnitra, který má na starosti bezpečnost, která je jednou z nejdůležitějších oblastí, že je to krok špatným směrem, a některé ty věci se tam v tuto chvíli vrací. Pan ministr vnitra mě ale udivuje, že předkládá věci typu, které jsou také určitě důležité, že tedy se musí obměnit vozový park policistů, tak že do návrhu rozpočtu na změnu dává zhruba 900 milionů. Zároveň že potřebuje koupit ubytovnu pro policisty v Kunraticích zhruba za 300 milionů korun. A pak jsou tam samozřejmě finanční prostředky, které se týkají jak té legální, tak i té nelegální migrace, která v současné chvíli je jak v rámci válečného konfliktu na Ukrajině, tak v rámci nelegálních migrantů, především Syřanů.

Ale já bych chtěla říct, že všechny tyto věci zajišťují, a pořád to opakuji, ti, o kterých říkáme "potřebujete a zasloužíte si od nás velký obdiv, respekt, úctu", neustále to i slýchám, a říkáme to i my. A je to pravda, protože v těch krizových situacích kdo pomáhá? No složky integrovaného záchranného systému. A to jsou hasiči, policisté, ale je to samozřejmě i záchranná služba, jsou to i vojáci, ale na rezortu vnitra jsou to policisté a hasiči. Takže my říkáme: pomohli jste v covidu, pomáháte s uprchlickou krizí, pomohli jste v Hřensku v rámci požáru. Ale to je prakticky všechno. Pan ministr vnitra tady řekl, že zaplatí přesčasy policistům, ale na ty přesčasy vyčlenil 100 milionů korun. Každý, kdo umí počítat, tak pokud si to vydělí počtem policistů a hasičů, tak mu vyjde, že na jednoho policistu a hasiče to vychází zhruba 2 600 korun. To podle mého názoru v žádném případě nemůže pokrýt to, za co přesčasy slouží.

Také jsme teď viděli i v rámci nelegální migrace a v rámci znovuzavedených kontrol na česko-slovenské hranici, že řada policistů musí sloužit v rámci znovuzavedení těchto kontrol. No a na začátku, když se to tedy spustilo, tak musím říct, což bylo někdy v září, ke konci září, tak tam bylo zhruba 500 policistů. Je jasné, že pokud ti policisté jsou na těch hranicích, tak chybí v těch regionech. Určitě v tu chvíli je to jasné. Proto pan ministr vnitra přišel na vládu a požádal o to, aby tam pomáhali i vojáci. Takže teď, když se to prodloužilo o těch dalších 20 dní, to bylo 28. října, tak už teď je na hranicích se Slovenskem zhruba 310 policistů, 80 celníků a 60 vojáků. Jsem přesvědčena o tom, že i tady jsou ty přesčasy těch policistů, a vůbec nechápu, jak pan ministr vnitra mohl přijít do své funkce v prosinci a jako první krok, který udělal, je, že změnil nařízení vlády, které schválila minulá vláda, aby se policistům a hasičům navýšilo o 1 400 korun na rok 2022, a se vší slávou oznamoval, že se jim navýší pouze o 700 korun. Pokud se na to podíváme, tak dneska ten průměrný plat policisty, myslím tím policisty, který je uniformovaný, abych to vysvětlila jednoduše, tak je zhruba... se snížil ze 45 479 korun na 45 144 korun. Je to samozřejmě způsobené inflací. A je jasné, že pokud máme dneska zhruba 45 000 tabulkových míst pro policisty, tak vidíme ale, že ve službě jich máme zhruba pouze 40 000.

Chtěla bych říci to, že se v 90 případech změnily u policistů stabilizační příspěvky. To, že se některým policistům odebraly, tak vidíme i na číslech, že v září odešlo od policie 157 policistů, v říjnu odešlo 140 policistů a v listopadu má v plánu odejít necelých 350 policistů. Je velmi zajímavé, že v minulosti se Nezávislému odborovému svazu předkládaly tabulky, které informovaly o tom, kolik policistů odchází. Od 1. července podle informací, které mám, tak tyto tabulky už se nedávají. Možná se nedávají z toho důvodu, abychom neviděli, jaké ty odchody budou.***




Přihlásit/registrovat se do ISP