(16.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Já si myslím, a znovu to opakuji, že bezpečnost je jedna z nejdůležitějších věcí, a kam by v tuto chvíli především měly směřovat finanční prostředky, je právě na bezpečnost obyvatelstva, na zajištění bezpečnosti České republiky, kterou nám, znovu opakuji, můžou zajistit právě složky integrovaného záchranného systému, a proto tam by měly především směřovat finanční prostředky. Proto vyzývám z tohoto místa pana ministra financí, aby podpořil pozměňovací návrhy, které jsme předložili, a jsou to prakticky dva pozměňovací návrhy. Ten první pozměňovací návrh se právě dotýká policistů a hasičů. Tam bych chtěla ještě zdůraznit, že sice od 1. září se policistům a hasičům, kteří nejsou uniformovaní, to znamená, jsou to civilní zaměstnanci, tak se jim navýšily platy o 10 %. To je sice hezké, ale ty finanční prostředky k tomu už ti policisté a hasiči v civilu nedostali. A já si myslím, že pokud bychom jim tam ty finanční prostředky dali, a chci říct, že to není tedy úplně velká částka, protože u těch hasičů je to zhruba 1 000 hasičů, policistů je to 10 000, ta částka je u hasičů 15 tisíc - 15 milionů, promiňte, a u policistů je to 130 milionů. Já si myslím, že ti lidé si to opravdu zaslouží. Proto bych byla velmi ráda, kdyby se pozměňovací návrh pro policisty, kterým se navýšilo od 1. 9. a kteří si to zaslouží, i hasiči v civilu, tak aby nejenom se jim to schválilo, ale aby k tomu dostali i ty finanční prostředky. Znovu říkám, že ta částka není v rámci velkého našeho rozpočtu a na to, co se předkládá, si myslím, že není určitě velká, ale myslím si, že ti lidé si to zaslouží.

To druhé je, že se od 1. 9. navýšilo o 10 %, ale těm, kterým se nejvíc pomáhá, se to nenavýšilo, byť tady mám zpětnou vazbu, že se s odbory dohodlo, že se navýší o 10 % od 1. ledna, a proč by si policisté a hasiči nezasloužili, aby dostali už od 1. listopadu to navýšení 10%? Oni si to za to, co dělají, nezaslouží? Já si myslím, že si to zaslouží, a proto ten návrh, který jsme předložili, je, aby se od 1. 11. navýšilo policistům, kteří jsou v bezpečnostních sborech, to znamená ti, kteří jsou uniformovaní, i hasiči, tak aby i oni dostali to navýšení 10%. Ten dopad do rozpočtu je 600 milionů pro policisty a 110 milionů pro hasiče.

Já znovu říkám, že budu určitě velmi bedlivě sledovat ta stanoviska, a moc bych si přála, aby pan ministr financí některý z pozměňovacích návrhů opozice, které jsou pro lidi, které jsou pro bezpečnost naší země, aby tyto návrhy podpořil. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. S faktickou poznámkou pan ministr. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Abychom si rozuměli, jak jste říkala, ti lidé si ty peníze zaslouží, oni ty peníze dostanou na to zvýšení, o tom není žádný spor. Tak já tomu teď úplně nerozumím, když vláda rozhodne, že se navyšují tarify, tak v tom okamžiku je to mandatorní výdaj. Takže nemusíme mít obavu, a použil jsem množné číslo, nemusíme mít obavu, jak jste se opakovaně ptala, paní poslankyně, prostřednictvím pana místopředsedy, že ti lidé si to zaslouží, zaslouží a ty peníze dostanou. To je bez debaty.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. S faktickou poznámkou ještě paní poslankyně Mračková Vildumetzová jako reakce na váš příspěvek. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Pane ministře, ano, od 1. 9. se navýšily platy o 10 %, ale finanční prostředky si budou muset vzít z jiné kolonky nenárokových složek, oni více finančních prostředků nedostali. Nedostal je nikdo, vždyť máme zpětnou vazbu od všech. Já předpokládám, že můj kolega Drahoslav Ryba, který je v každodenním kontaktu s hasiči, to potvrdí. Je to fér? Tak vy od 1. 9. navýšíte platy hasičům a policistům v civilu, a finanční prostředky jim nedáte? Takže si to vezmou z nenárokových složek. Já si myslím, že tohle se za minulé vlády nikdy nestalo, a kdyby se to stalo, tak byste tady také stál a také byste říkal, že to není možné. Paní ministryně financí Alena Schillerová, pokud se zvýšily platy, tak k tomu dala i finanční prostředky. A tak to má být. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dvě faktické poznámky, nyní pan poslanec Drahoslav Ryba, poté pan ministr Zbyněk Stanjura. Pouštíte pana ministra jako prvního. Prosím, pane ministře, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Ale ty peníze v té novele jsou, nejsou rozepsané po kapitolách kromě MŠMT, těch 800 milionů, ty ostatní jsou ve všeobecné pokladní správě, je to v důvodové zprávě k tomuto tisku, tak si tu důvodovou zprávu prosím přečtěme pořádně, jsou tam ty 2 miliardy, z toho 800 milionů je v kapitole, zbytek je ve všeobecné pokladní správě. Já se omlouvám, ale té debatě nerozumím, ne že bych jí nechtěl rozumět. To není tak, že my jsme zvýšili tarify a nezvedli jsme výdaje státního rozpočtu. Zvedli, 2 miliardy. Je to popsáno v důvodové zprávě. Jedna kapitola, ta šla MŠMT, ti to mají přímo v kapitole, ostatní kapitoly to mají ve všeobecné pokladní správě. Je to běžný postup, to nebylo moje zadání vůči náměstkovi pro rozpočet. Takže já tomu fakt úplně nerozumím, té debatě, protože si myslím - za prvé ti lidé to dostanou. A nebude to na úkor nenárokových složek, já s vámi souhlasím, že to by bylo špatně, ale nic takového se nechystá.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Drahoslav Ryba. Prosím.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Pane ministře, já jen velmi krátce, naše paní předsedkyně to hledá, jestli to tam najde, nebo ne, v tuto chvíli nevím. Faktem je, že zatím ty finanční prostředky nemají, byť to navýšení je od 1. září. Ano, můžou věřit tomu, že to třeba doteče, a já tomu chci také věřit, ale musím říct, že jsem to zažil vícekrát, že to prostě nedoteklo. Zase na druhou stranu každý, kdo pracuje s penězi, ví, že je nemůže vyplatit dřív, než je má písemně. Já tomu rozumím. Já věřím tomu, že paní Schillerová, prostřednictvím pana předsedajícího, to tam snad najde, ale v této chvíli ty peníze nemají.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Pane ministře, hlásíte se? (Souhlas.) Tak prosím, vaše faktická poznámka.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Jenom technicky. Až to schválíme, doufám, že to dneska schválíme, tak pak se ty peníze dají použít. Použít se to prostě nedá, pokud neuděláte nějakou operaci, že si to půjčíte z jiné položky, to je možné udělat, ale pak to tam musíte vrátit, tak jsem vysvětloval těch 8 miliard na ten úsporný tarif. To samozřejmě takhle je.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nevidím žádnou další faktickou poznámku, budeme tedy pokračovat v řádně přihlášených do rozpravy. Jako další vystoupí pan poslanec Jan Hrnčíř, připraví se paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající, já jenom v krátkosti. Dnes jsme se tu sešli, abychom původně schválený deficit státního rozpočtu ve výši 280 miliard ve finále zvýšili na 375 miliard. To znamená, abychom pokračovali i nadále v masivním zadlužování státu. I když výdaje rostou v podstatě o 160 miliard, tak díky zvýšeným příjmům z výnosů daní bude deficit - v uvozovkách pouze - 95 miliard.

Já se tady nechci zabývat tím, jak rychle nám rostou povinné výdaje státu, jak to není možné ufinancovat. Já bych se chtěl zastavit u jedné položky, významné položky právě v tom navýšení, a to je skoro 17 miliard na takzvaný úsporný tarif jako pomoc domácnostem v energetické krizi. Ano, to je ten úsporný tarif, o kterém tvrdil pan ministr Síkela, že půl roku na něm pracovalo 60 expertů. Výsledek? Plošná dávka všem odběratelům elektrické energie, úplně jedno, jak mají zafixované ceny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP