(17.40 hodin)
(pokračuje Karel Rais)

Ještě v té obecné věci, v těch obecných proklamacích bych se zastavil u jedné věci, to je podíl výdajů kapitoly Ministerstva školství na hrubém domácím produktu v roce 2022, který je asi 3,48, zatímco cíl, o kterém hovoří reprezentace i vysokých škol, a je to v podstatě i cíl předcházejících vlád, byl, že je potřeba dosáhnout alespoň částky kolem 0,5 % HDP. Česká konference lektorů a v podstatě Rada vysokých škol jsou si vědomy, což jsou podle mě dvě nejrespektovanější reprezentace ve školství, upozornily na současnou situaci, která je dána samozřejmě také nárůstem cen energií, ale i mzdovou politikou vlády, tak upozorňují na to, že chybí poměrně značné prostředky, konkrétně pro příští roky píšou o 5 miliardách korun, pak se to ještě zvětšilo. Tyto částky nejsou i pro letošek kryty, tady ten deficit.

Proto jsme předložili dva pozměňovací návrhy společně s kolegou Ivo Vondrákem a s kolegou Fridrichem, kdy upozorňujeme, kdy v podstatě víceméně žádáme, aby z vládních rezerv byly přesunuty aspoň zčásti chybějící prostředky, a to ve dvou variantách - buď jenom na platy a na energie, to je ta jedna varianta, v té druhé variantě to je, co se týká energií. Tady bych apeloval - samozřejmě to vyjádření vládní je negativní, tak jak už tady mockrát bylo řečeno, že prostě se vláda s námi nijak nemaže, a nezbývá mi nic jiného než jednak požádat o podporu, snad někdo normální, rozumný, kdo je z vysokých škol, si bude vědom té situace, která tam je, že chybějí peníze na vědu a výzkum a chybějí peníze do platů. Říkám, kdo jiný by byl kompetentnější než Rada vysokých škol a Česká konference lektorů? Neznám nikoho takového.

Otevírají se finanční nůžky, a to nejenom v rámci vysokých škol, ale i regionálního školství, takže řada mých kolegů uvažuje v podstatě o tom, že přejde - většinou jsou to asistenti, odborní asistenti, že přejdou do regionálního školství, konkrétně na střední školy, kde jsou pro ně osobně ty podmínky finančně výhodnější. Tady při té příležitosti bych vyjádřil podporu pozměňujícímu návrhu kolegy Kettnera, který se týkal toho přesunu ONIVu v podstatě z rukou nebo z prostředí středních škol. Ti ředitelé na jednu stranu - zase tady vykládáme o tom, jak mají být manažersky, v podstatě jak mají manažersky fungovat, a na druhou stranu jim bereme jediný finanční, nebo jeden z mála finančních nástrojů, který jim skutečně umožňuje kvalitně řídit střední školy.

Takže já bych to shrnul. Na jednu stranu programové prohlášení vlády, velká priorita školství, podpory vědy a výzkumu, vazeb na průmysl, na druhou stranu ta realita je taková, že v podstatě podíl výdajů kapitoly Ministerstva školství na HDP je podprůměrný a klesající. Mě na tom zaráží to, že vláda vlastně nerespektuje doporučení od reprezentací vysokých škol, což si myslím, že jsou autority, které jsou apolitické a kterým jde skutečně o to, aby školství bylo kvalitní. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. S faktickou poznámkou je přihlášen pan předseda Výborný. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, vážený pane ministře. Vaším prostřednictvím, jenom chci zareagovat k tomu, co říkal pan kolega Rais. Pokud jde o ten závazek vlády, tak to jste si možná popletl nebo jste si to spojil s tím, co byl závazek vaší vlády v tom minulém období, že jste skutečně ten růst vztahovali k tomu počátečnímu stavu nástupu k vládě. Ale v našem případě tomu tak není. Když se podíváte do našeho programového prohlášení vlády, tak my to kritérium, ke kterému vztahujeme výši platů pedagogických pracovníků, tak to je 130 % průměrné hrubé mzdy ve státě. Takže takhle to je. A co chci zdůraznit, na tomto závazku se nic nemění, ale ten závazek je dán do konce období volebního, funkčního období této vlády. Čili s tím se samozřejmě pracuje i v kontextu toho, že ta situace není samozřejmě optimální, to já nepopírám, máte pravdu v tom, že i s ohledem na to, jak ty platy dnes rostou, dochází tady ke stagnaci, ale ten závazek, který naše vláda dala, tak ten trvá. Ale jak říkám, neměl být ani naplněn v letošním roce. Takže tady prosím, abychom byli k tomu korektní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Pan poslanec Rais se hlásí k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Rais: Protože mi to pan kolega už jednou říkal, tak jsem se díval do toho prohlášení, tam je skutečně napsáno průměrné měsíční mzdy. Jste tady plus minus rok a je to splněno? Není to splněno. Tak na to já upozorňuji. Vy jste si tam nedali, že to bude ke konci. Prostě dneska to není splněno. Takže to je to, co jsem říkal. A upřímně řečeno, můžu opakovat, že se otevírají nůžky v podstatě mezi - ať nedělám rozdíly ve školství - mezi průmyslem a školstvím, tam jsme oba dva na jedné lodi a je potřeba to nějakým způsobem řešit. Jestli chceme skutečně posunout ten systém, tak ho posuneme hlavami, a ne nohama. Čili tam je potřeba klást důraz na to školství a na ten výzkum. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní se vracíme do obecné rozpravy, přihlášen je pan poslanec Metnar.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, já bych chtěl říci, že vláda hnutí ANO navrhla a schválila rozpočet pro rezort obrany na rok 2022 ve výši 93,5 miliardy korun. Současná vláda rozpočet snížila a v březnu letošního roku schválila rozpočet ve výši 89,1 miliardy korun. Podíl výdajů kapitoly Ministerstva obrany vůči HDP má tedy klesající trajektorii z 1,4 % na 1,3 %, což v současné bezpečnostní situaci vidím jako špatný politický signál ze strany České republiky vůči partnerům NATO.

Když se schvaloval letošní rozpočet, podával jsem dva pozměňovací návrhy, aby tyto zkrácené finanční prostředky byly do rozpočtu obrany vráceny. Důvodem návratu finančních prostředků do rozpočtu bylo, aby tyto prostředky byly rychle a efektivně využity v rámci uzavřených rámcových smluv nebo případné urychlení plnění rámcových smluv s ohledem na operační potřeby armády. Jako příklad jsem uváděl využití rámcových smluv na munici, výstrojní součástky a další. Dále jsem navrhoval uskutečnit tehdy naší vládou schválenou valorizaci platů vojáků ve výši 1 400 korun. Když se vrátím do toho března, mé pozměňovací návrhy nebyly přijaty a nedošlo tedy k navýšení rozpočtu Ministerstva obrany na rok 2022 ani v této novele. Proto jsem se rozhodl, že tuto novelu rozpočtu na letošní rok nepodpořím. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, pan poslanec Metnar. Další v pořadí do obecné rozpravy je přihlášen pan poslanec Kott, připraví se pan poslanec Koten. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP