(17.50 hodin)

 

Poslanec Josef Kott: Děkuju pěkně za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, velice ve stručnosti si dovolím okomentovat dva pozměňovací návrhy, sněmovní dokumenty 1283 a 1282, které jsem společně se svými kolegy, paní předsedkyní Schillerovou, Karlem Turečkem a Davidem Pražákem, vložil do systému. Oba pozměňovací návrhy se týkají Ministerstva zemědělství.

Pozměňovací návrh 1283 se týká částky 10 milionů a jedná se o to, že na Ministerstvu zemědělství byly alokovány finanční prostředky na spolkovou činnost, která vlastně do jisté míry řeší jednoznačně vysoce odborná periodika, která pomáhají členům jak Českého svazu včelařů, tak Českomoravské myslivecké jednoty, a do jisté míry tyto finanční prostředky také obsahují školení instruktorů, zkušebních komisařů, kde spolkové organizace do jisté míry sanují jakoby práci ministerstva, které by tuto činnost stejně muselo vykonávat. Takže to je jeden pozměňovací návrh.

Druhý pozměňovací návrh je o větší částce, je to 1 miliarda korun, a tyto finanční prostředky by se měly využít na infrastrukturu vodovodů a kanalizací, jak jsem zde toto již obhajoval ve druhém čtení. Domnívám se, že to, že v letošním roce bylo poměrně příznivé počasí, do jisté míry studny, které byly v minulých letech vlastně vyčerpány a kde jsme byli nuceni jednotlivé obce nebo i místní části měst zásobovat cisternami, tak tam v současné době voda teče. Nicméně si myslím, že to není politická záležitost, ale je to věc, kterou bychom měli řešit napříč politickým spektrem. A vzhledem k tomu, že některé projekty jsou již finalizovány, na některé jsou dokonce vydána stavební povolení, tak se domnívám, že vzhledem k tomu, že i zde ty finanční prostředky byly alokovány a úpravou státního rozpočtu odsud vypadly, tak bychom ty finanční prostředky minimálně do těchto dvou oblastí na Ministerstvu zemědělství měli vrátit. Dovolil bych si vás požádat o podporu našich pozměňovacích návrhů s vědomím toho, že vlastně ty finanční prostředky na ministerstvo vracíme, protože už tam jednou byly, jak už jsem řekl, alokovány. Děkuji za vaši podporu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Další v pořadí je přihlášen pan poslanec Koten, kterému dávám slovo. A připraví se zatím poslední přihlášený do obecné rozpravy, což je pan poslanec Vondrák.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane ministře, dovolte mi, abych představil a požádal o podporu svého pozměňovacího návrhu, který má zlepšit bezpečnost na naší východní hranici se Slovenskem. Všichni asi vnímáme, že tam je nyní nasazena poměrně početná skupina policistů, kteří tam fungují v nějakém třísměnném provozu a potřebovali by ulehčit práci. Můj pozměňovací návrh spočívá v tom, že se navyšuje částka z rezerv státního rozpočtu pro Ministerstvo vnitra, a to na nákup speciální techniky, která je schopná detekovat na projíždějících vozidlech počet lidí, kteří tam jsou, a to i v nákladovém prostoru a podobně, aniž by vozidlo bylo zastavováno a zdlouhavě kontrolováno. Samozřejmě ty prostředky, pokud se využijí tímto směrem, obrovským způsobem zvýší efektivitu kontrol na hranicích, sníží tedy nutný počet policistů, kteří budou na této hranici sloužit. A myslím si, že to bude pro dobro věci, protože policisté v současné době bohužel chybí na klasické úkony, které policie musí řešit ve svých regionech, a tím pádem vlastně odvádí policisty od jejich práce, kterou mají vykonávat, ať už je to nehodová služba, tedy dojíždění k nehodám. Nyní se stává, že policie musí jet až 130 kilometrů na vyšetřování dopravní nehody, a tím se potom samozřejmě poměrně výrazně prodlužuje i doba řidičů, kteří čekají na vyřešení dopravní nehody. Takže dovolte, abych vás tedy tímto požádal o podporu pozměňovacího návrhu, který je veden v systému pod číslem 1337, a děkuji dopředu za podporu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další a zatím poslední přihlášený do obecné rozpravy je pan poslanec Vondrák.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobrý večer, dámy a pánové. Dovolil bych si navázat na diskusní příspěvek pana kolegy profesora Raise, který se týkal navýšení rozpočtu především pro oblast vysokých škol. Budu stručný a věcný. Uvědomujeme si, že 4,2 miliardy, které by školy potřebovaly, nemají možnost získat v tomto roce. Vím a pevně věřím, že se situace trochu změní v roce příštím. Nicméně mi dovolte, abych vás požádal o to, abychom podpořili alespoň 800 milionů korun, které pomohou vysokým školám se vypořádat s navýšením nákladů souvisejících především s energiemi, které jsou takové, jaké jsou. Já vás chci ještě jednou o to požádat, protože vím a slyším to ze všech stran, a nejen z našich škol v Ostravě, ale i z jiných, že v opačném případě se budou muset zkracovat semestry, bude se muset omezovat výuka. Jestli toto chceme, prosím, tak to nepřijměme. Ale pokud chceme, abychom zachovali kvalitu, a víme dobře, že to není nic jednoduchého, tak bych vás chtěl ještě jednou požádat o to, abychom těch 800 milionů korun, které v tom rozpočtu nejsou zdaleka tak významnou položkou jako ostatní, abyste to podpořili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak to byl zatím poslední v pořadí přihlášených do obecné rozpravy. Hlásí se ještě paní poslankyně Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já jsem si samozřejmě zjišťovala ještě ty informace, které tady zazněly od pana ministra financí, že ty finanční prostředky ohledně desetiprocentního navýšení od 1. září, že jsou tedy v té všeobecné pokladní správě. Já to tedy pořád moc nechápu, proč nemůžou být v jednotlivých kapitolách, protože jak mně teď bylo sděleno, tak pak si jednotlivé rezorty budou muset požádat a bude se muset dělat rozpočtové opatření. Tak si myslím, že by bylo asi dobré, že pokud tedy se navýšilo hasičům a policistům od 1. září o 10 %, tak by to v té kapitole měly mít rovnou. A když to tam rovnou budou mít, tak to hned budou muset čerpat a nebudou muset čekat na nějaké schválení nebo na nějaké rozpočtové opatření. Protože si myslím, že i když tam ta částka ve všeobecné pokladní správě je, tak ještě pořád není jisté, jestli to ty rezorty dostanou. Ony si o to budou muset požádat a poté se bude muset udělat to rozpočtové opatření. Proto bych znovu chtěla vyzvat pana ministra financí, aby podpořil naše pozměňovací návrhy, protože pokud budou podpořeny, tak ty rezorty, například Ministerstvo vnitra, tam ty finanční prostředky bude mít v uvozovkách hned a hned je může v uvozovkách dát těm hasičům a těm policistům. Děkuju vám.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Ještě někdo se hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím obecnou rozpravu tedy končím. Ptám se na závěrečná slova. Ano, navrhovatel má zájem. Prosím, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP