(9.10 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 43. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 3 přihlášeno 126 poslanců a poslankyň, pro 74, proti 49. Návrh byl přijat. Pořad schůze byl tedy schválen.

 

Nyní přistoupíme k jedinému bodu pořadu, kterým je

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu
Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 263/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr kultury Martin Baxa. Prosím, pane ministře, ujměte se slova. (Poslanec Juchelka žádá o vystoupení s přednostním právem.) Prosím pěkně, ještě s přednostním právem? Navrhovala bych tedy, abychom nejdříve dali slovo panu ministrovi a poté bychom ještě dali slovo zpravodaji, souhlasíte s tím, pane poslanče? Prosím pěkně, vy jste zpravodaj? Vy nejste zpravodaj? S přednostním právem za klub? Ano, tak prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, paní předsedající. Určitě vám dala vědět paní předsedkyně klubu Schillerová, že v tuto chvíli, protože tady není omluvená, budu tady s přednostním právem vystupovat v dnešní den, než ona dorazí zpátky, já.

My se tady dostáváme do situace, a říkám to ještě právě před úvodním projevem pana ministra kultury, kdy de facto bychom měli nějakým způsobem jako Poslanecká sněmovna ctít hodnoty, nějaké principy, které skutečně, na nichž stojí naše demokracie. Ty principy a hodnoty jsou nejen ty, které jsou psány, ale i ty, které psány nejsou. Ty, na kterých se my tady obecně domluvíme. Ty, které nějakým způsobem jsou předkládány historicky několik desítek let. Bohužel tato vládní koalice ta nepsaná pravidla, na kterých také tedy ty naše demokratické hodnoty stojí už od prvopočátku, a to i v rámci České televize jako instituce, porušuje.

My si určitě vzpomínáme na to skandální hlasování o šesti členech Rady České televize, které nebylo děláno tajnou volbou, poněvadž vládní koalice nesehnala dostatečný počet hlasů, ale bylo děláno skandálně aklamací právě z toho důvodu, aby si navzájem jednotliví poslanci pohlídali to, kdo jak hlasuje. Aby nebyl náhodou ve vládních koalicích nějaký rebel, který by hlasoval proti některému z těch kandidátů, které někteří z poslanců vládní koalice vybrali. V tuto chvíli stojíme před dalším takovým porušením nepsaných pravidel. A tím je, že já jsem jako předseda volebního výboru za volební výbor... (Obrací se na předsedající s žádostí o klid.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Aleš Juchelka: ... určil jako zpravodaje tohoto tisku pana poslance Martina Kolovratníka. Člověka, který působí v médiích veřejné služby desítky let. Byl to ředitel pardubického Českého rozhlasu, byl tam skutečně ukotven, bych řekl, okolo 20 let, tuším, v Českém rozhlase. Pracoval dlouhou dobu jak v Praze, tak i v Pardubicích. A já jsem ho určil, poněvadž se jedná o důležitý sněmovní tisk, jako i takovým protipólem k té vládní koalici, aby mohl být zpravodajem on. Bohužel, protože je tady to nepsané pravidlo, které je tady zvyklostí již desítky let, bylo porušeno, poněvadž jsem v historii, a to jsem tady už pátým rokem, nezaznamenal, že by organizační výbor jen tak vyměnil zpravodaje navzdory tomu předsedovi výboru, který ho určí. Možná že to je nová politika tady této vládní koalice. Možná že v tuto chvíli se budeme muset potkávat s tím, že když si předseda výboru a výbor samotný určí zpravodaje, tak že automaticky organizační výbor ho zruší a dá tam toho svého zpravodaje. Toho, který skutečně, aby měl to přednostní právo, bude mít ten tisk absolutně pod kontrolou, protože o nic víc než o přednostní právo nejde - sebrat ho opozici. Protože zpravodaj to přednostní právo má.

A já jsem moc rád, že tady sedí paní předsedkyně Sněmovny, paní Markéta Pekarová Adamová, která by nám mohla vysvětlit, jak je to možné a proč se toto událo. Proč to nepsané pravidlo najednou bylo porušeno, když přijde pár poslanců za ní jako za předsedkyní a ona nechá per rollam, to znamená e-mailem, schválit jiného, jiného poslance jako zpravodaje navzdory rozhodnutí, které mám já jako předseda výboru. A mě by zajímalo, zdali toto prostě tady toto bude už opravdu součástí tady této nové politické kultury. Protože mi to přijde minimálně vůči mně, protože já jsem o tom informován nebyl, sprosté. A můžu říct, že v tuto chvíli opravdu zvažuji to, abych... a udělám to, navrhnu v tuto chvíli pana Martina Kolovratníka za to, aby byl zpravodajem tady tohoto sněmovního tisku. Ctěnou Sněmovnu žádám o to, aby vrátila zpátky to rozhodnutí předsedy volebního výboru. Aby zpravodajem tohoto tisku mohl být zpátky odborník na média veřejné služby, který je tady už třetí volební období, je ve volebním výboru, pracoval v médiích veřejné služby, tuto problematiku zná. A prosím ctěnou Sněmovnu a paní předsedající, aby dala hlasovat o změně zpravodaje na pana Martina Kolovratníka. Ale možná, že ještě předtím vystoupí paní předsedkyně Sněmovny, která nám to vysvětlí. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Dobře, zaznamenali jsme tedy návrh na změnu zpravodaje a ten zní, aby už nebyl zpravodajem pan poslanec Lacina a byl jím pan poslanec Kolovratník. Podle rozhodnutí předsedy volebního výboru. Já o tomto návrhu dám hlasovat. Přivolám kolegy z předsálí. Zagonguji. Budeme tedy hlasovat o změně zpravodaje. Zaznamenala jsem zájem o odhlášení. Všechny vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Než se ustálí počet přihlášených, přečtu omluvy. Omlouvá se Benešík Ondřej do 14 hodin z pracovních důvodů, Horák Jiří od 20 hodin z pracovních důvodů, Kott Josef od 9.15 ze zdravotních důvodů a Kubík Jan po celý jednací den z pracovních důvodů. A mám zde ještě jedno oznámení, pan poslanec Králíček ruší omluvu do 19 hodin. Ano? Tak děkuji.

 

Nyní bychom přistoupili k hlasování o změně zpravodaje.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 4 přihlášeno 126 poslanců a poslankyň, pro 53, proti 59. Návrh byl zamítnut.

 

Prosím, s přednostním právem ještě pan poslanec Juchelka.***




Přihlásit/registrovat se do ISP