(Jednání pokračovalo ve 14.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Srdečně zdravím, přeji pěkné odpoledne. Je 14 hodin a opět můžeme pokračovat v našem jednání. Jenom zrekapituluji, jsme v obecné rozpravě, probíhaly faktické poznámky a k faktické poznámce hovořil pan poslanec Jan Jakob, pan předseda poslaneckého klubu TOP 09, a byl přerušen v průběhu a mám informaci, že mu zbývá čas minuta a půl. Takže prosím, pane poslanče, napočítáme to, aby to bylo spravedlivé.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, já budu pokračovat. Jak jsem říkal, ta novela zvyšuje nezávislost rad médií veřejné služby. Je to jednoznačné. Ty pokusy tady v minulosti byly, leč Sněmovnou přirozeně nikdy neprošly, protože Sněmovna si nechtěla toto právo (nechat) vzít. A oč tady dnes běží? Jsme tady svědky, nalijme si čistého vína, nám tady opozice vyčítá, že chceme ovládnout média veřejné služby, přitom ten návrh je zcela opačný. Asi podle sebe soudím tebe. A kolega Juchelka, prostřednictvím paní předsedající, se k tomu vlastně přiznal, že řekl, že to vidí dlouhodobě z hlediska i dalšího funkčního období. Takže je evidentní, že se opozice nechce vzdát toho práva, aby Poslanecká sněmovna mohla odvolat tyto rady. Nechce připustit, aby se ta volba diverzifikovala, rozdělila i do Senátu. Prostě asi počítají s tím, že jednou, nedej bože, kdyby se karty obrátily, tak tuto pravomoc chtějí mít. O to tady běží. My chceme zvýšit nezávislost médií veřejné služby, opozice naopak a bude tady za to bojovat. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, i za to dodržení času. A nyní je s faktickou přihlášen pan poslanec Aleš Juchelka, poté paní poslankyně Berenika Peštová a poté opět pan poslanec Jakob je tam v pořadí. Takže prosím, pane poslanče, dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, paní předsedající. Já začnu tedy odzadu. Pan poslanec Jakob pravděpodobně neví, o čem mluví, poněvadž Poslanecká sněmovna může už v tuto chvíli odvolávat rady, a dokonce se to stalo v minulém volebním období, kdy byla tady odvolána Poslaneckou sněmovnou paní radní Hana Lipovská. Takže může. A vy k tomu směřujete, poněvadž jste dvakrát podle toho starého zákona neschválili zprávy o činnosti České televize právě proto, abyste ty rady mohli tady vyměnit, pokud by se vám nepovedlo prosadit tady tento paskvil novely zákona o České televizi a Českém rozhlase. Čtrnáctého září jsme měli výjezdní volební výbor v Ostravě. Je to jako záznam na webu Poslanecké sněmovny, můžete si to poslechnout i s celou argumentací, proč tady vládní koalice neschválila zprávu o činnosti České televize za minulý rok. Ten argument tam zazněl jednoznačně: protože nebyl schválen bonus generálnímu řediteli. Respektive podle vládní koalice byl schválen nezákonně, jak tady říkal pan poslanec Lacina, vaším prostřednictvím.

Jenomže pan poslanec Lacina, vaším prostřednictvím, není soudce. Nemůže jenom tak si říct, co bylo zákonné, co bylo nezákonné. Je to zákonodárce, ale není to žádný soudce. Pokud pan generální ředitel chce, aby mu byl vyplácen celý bonus, tak určitě ať podá k soudu žalobu a určitě to soud nějakým způsobem rozhodne. Ale aby tady poslanci byli soudci a zákonodárci aby byli soudci, tak to se vracíme před rok 1989, a to si pan Lacina moc, moc plete, jakým způsobem se má zákonodárce a soudce chovat. 14. 9. je tam celý záznam a jedná se jenom o to, že velkého obhájce bonusu generálního ředitele má právě generální ředitel v panu poslanci Lacinovi. (Předsedající: Čas.) To je celé. Jde o peníze.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A jenom pro informaci, je tady nyní pět přihlášek k faktickým poznámkám. Jako první je nyní v pořadí paní poslankyně Berenika Peštová. Nevidím ji v sále, čili v tuto chvíli poznámka propadá. A vzhledem k tomu, že pan poslanec Jakob reagoval, tak předpokládám, že chce reagovat ještě na jiného řečníka. Jste v pořadí, jste tam přihlášen. Jste nyní v pořadí, pane poslanče. A připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Já musím zareagovat na kolegu Juchelku, který tvrdí, že nevím, o čem mluvím. Mám obavu, že je to naopak, že on neví, o čem mluví. V tom návrhu zákona je to, že Poslanecká sněmovna nebude moci odvolávat celou radu poté, když neschválí dvě výroční zprávy, a to je dobře. A to, co probíhalo na výboru, že jsme shodou okolností dvě zprávy nepřijali, nebo doporučili Sněmovně nepřijmout, tak já za sebe nevidím v tom důvod, že by pak měla být ta rada odvolána, to je další krok. To, proč jsme to doporučili, tak je obsah těch dvou zpráv, kde jsou velmi zásadní problémy, které na tom výboru byly pojmenovány.

A musím se ohradit proti tomu, co tady ještě padlo. Samozřejmě že nejsme soudci. My rozhodně tady nikoho soudit nechceme. Ale proběhl soud a ten jasně rozhodl. Tečka.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Robert Králíček. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, já děkuji za slovo. Já bych především chtěla reagovat na to procedurální hlasování, které tady proběhlo před 14. hodinou, a chtěla bych vůči tomu hlasování dát námitku, která spočívá v tom, že vy jste v tu chvíli nepředsedala této Poslanecké sněmovně, ale předsedala paní Markéta Pekarová Adamová, která dala hlasovat o změně zpravodaje na Martina Kolovratníka. Ale můj návrh byl na změnu zpravodaje, a to na Ondřeje Babku. Takže bych vás požádala, abyste dala hlasovat o tom návrhu, který jsem tady přednesla. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Zaznělo to. Já tedy zagonguji, je to tedy procedurální návrh námitky. Zagonguji, přivolám kolegyně a kolegy do sálu. A zopakuji, co zaznělo. Ještě jednou přivolám. Zazněla tedy námitka, že byl podán návrh na jiné hlasování, a sice ne na změnu zpravodaje na pana poslance Kolovratníka, ale na pana poslance Babku. Všechny odhlásím. Poprosím, přihlaste se znovu vašimi identifikačními kartami.

 

A ještě jednou zopakuji. Hlasujeme o procedurální námitce paní poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové k tomu, že se hlasovalo o jméně zpravodaje. Měl to být pan poslanec Babka podle paní poslankyně, hlasovalo se o panu poslanci Martinu Kolovratníkovi.

Myslím, že je všem jasné, o čem budeme hlasovat. Kdo je pro tuto námitku, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti této námitce?

hlasování číslo 6 bylo přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro bylo 51, proti 26. Výsledek je, že toto nebylo přijato. Tato námitka byla zamítnuta.

 

My se tím vracíme do těch přihlášených faktických poznámek, kde aktuálně je přihlášen pan poslanec Robert Králíček, připraví se se svou faktickou pan zpravodaj Jan Lacina. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP