(14.10 hodin)

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych chtěl reagovat na pana předsedu Jakoba. Mně se strašně líbí, jak on tady ten návrh obhajuje a říká, že pan Juchelka o něm nic neví, a jediné, co tam vyzdvihuje, že už Poslanecká sněmovna nebude mít možnost odvolávat radní. No jasně, protože vy si je teď rozšíříte a zvolíte si tam pohodlnou většinu, tak tu pravomoc Poslanecké sněmovně seberete. A když je to tak sněhobíle perfektní, tak proč jste neměli ani tu odvahu dát zpravodaje Martinu Kolovratníkovi? Vy jste si to posichrovali. Chováte se jako za totality! (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan zpravodaj. Poté s faktickou se hlásí pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji za slovo. Já se musím ohradit proti tvrzení pana Juchelky, že si hrajeme na soud. Jako volební výbor si nehrajeme na soud. My ale chceme, aby Rada České televize rozhodovala v souladu se zákonem. A jestliže jich je 11 a hlasují pětičlennou většinou a označí to za prohlasované, tak já umím počítat, na to bych ani nepotřeboval chodit na střední školu. Na to, abych věděl, že 5 z 11 není většina. Jediný nástroj, jak to volební výbor může dát Radě České televize najevo, je neschválení výroční zprávy a to jsme také učinili.

Ještě bych tedy udělal lehkou poznámku. Pan Kolovratník - který měl ambici, stejně jako já, stát se zpravodajem tohoto tisku, a s panem Juchelkou, s tím jsme to řešili dlouhé hodiny, čili nebylo to tak, že jeden někoho určil a druhý by se tam do toho potom nacpal - tak je stínovým ministrem dopravy, prosím pěkně, s tímto vzděláním. Moje vzdělání jsou mediální studia a byl jsem ve vládním týmu Pirátů a Starostů právě na kulturu, média a cestovní ruch. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní se svou faktickou poznámkou pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Nejdříve k tomu, že vládní koalice 14. 9. - a všichni jsme na tom volebním výboru byli, všichni jsme, kteří tam patří, tam samozřejmě mohli být a ti, kteří ne, tak si mohou poslechnout záznam. Není pravda, pane Jakobe prostřednictvím vaší paní předsedající, že jste hlasovali o doporučení na nepřijetí zprávy o činnosti České televize kvůli jejímu obsahu. Naopak tam několikrát na záznam zaznělo, že jste se zprávou o činnosti České televize spokojeni, ale že tak jak říká pan poslanec Lacina, vaším prostřednictvím, nemáte prý jinou páku na to, jakým způsobem potrestat Radu České televize. Takže neříkejte, že jste nesouhlasil s obsahem zprávy o činnosti, protože tím urážíte všechny zaměstnance České televize. Všechny ty, kteří se na té zprávě podíleli, která je skvělá, úžasná, vymazlená, pravdivá. A děláte to jenom kvůli tomu, že nebyl schválen bonus generálnímu řediteli, nebo jak vy říkáte, proti zákonu.

Pokud se nemá odvolávat rada jako celek, to je úplně jedno, tady budeme prostě o deset minut déle. No a když budete chtít odvolat radu jako celek, tak odvoláte jednotlivé radní. Paní radní Lipovská takhle odvolána byla, takže vy tu páku máte. Můžete na volebním výboru říct "odvolávám tohoto radního" a Poslanecká sněmovna vám to nějakým způsobem potvrdí.

Žádnou obsesi vůči panu Smoljakovi nemám, ale nalijme si čistého vína, pane ministře, jak to je. Vy jste nepřišel s tím: já budu dělat malou novelu zákona o České televizi, hop, pojďme všichni do toho. Ne, vy jste byl tlačen svými koaličními kolegy a takhle jste to prostě a jednoduše udělal a prosadil.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Další je s faktickou přihlášena paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Poté opět pan poslanec Robert Králíček a dále ještě tři další kolegové a kolegyně. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych jenom k tomu předešlému hlasování chtěla říct následující. Já jsem nedala námitku proti postupu předsedající. Já jsem upozornila na to, aby proběhlo nové hlasování o návrhu, který tady byl špatně přednesen předsedajícím, který předsedal v tu chvíli Poslanecké sněmovně, což byla Markéta Pekarová Adamová. Takže váš postup nebyl správný. Vy jste měla dát hlasovat o tom správném návrhu, který jsem tady navrhla, a ten návrh zněl, aby došlo ke změně zpravodaje na Ondřeje Babku, a znovu vás vyzývám, abyste o takovémto návrhu dala hlasovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Takže to beru jako procedurální návrh. Zagonguji a přivolám kolegyně a kolegy do sálu. K tomu procedurálnímu návrhu chce s přednostním právem... (O slovo se hlásí poslanec Jakob.) Pan kolega může případně vznést protinávrh.

 

Poslanec Jan Jakob: Já mám za to, že paní předsedající postupovala správně. V té vaší řeči zaznělo, že podáváte návrh proti špatnému postupu předsedající, která předsedala před tou pauzou. Takže ten návrh zazněl zcela jistě... nebo byl postup správný. Samozřejmě když dáte ten návrh na změnu zpravodaje, tak o něm budeme hlasovat. Já jenom pevně věřím, že tady nebudeme celé odpoledne schvalovat pořád dokola návrhy o změně zpravodaje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nezazněl prosím protinávrh. To jenom že jsem předpokládala, že by byl. Takže přistupujeme tedy zase k odhlášení všech. Prosím, přihlaste se opět vašimi hlasovacími kartami.

 

Jenom zopakuji, zazněl tedy návrh hlasovat de facto o změně zpravodaje, aby se zpravodajem stal pan poslanec Babka.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh na změnu zpravodaje? Kdo je proti návrhu na změnu zpravodaje?

hlasování číslo 7 bylo přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 47, proti 53. Tento návrh na změnu zpravodaje byl zamítnut.

 

My se opět... (O slovo se hlásí poslankyně Peštová.) Jestli to je k hlasování...

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já dávám námitku na to, jakým způsobem vedete tuto Sněmovnu. Jestliže vystoupí pan poslanec Jakob a nedá tady protinávrh a mluví celou dobu, než doběhnou ostatní poslanci, tak je to špatně. To znamená, že já dávám námitku na to, jakým způsobem vedete Poslaneckou sněmovnu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, to je samozřejmě vaše právo. Takže já opět zagonguji, pokud by někdo opustil sál. Přivolávám kolegy poslance a poslankyně k hlasování.

 

Zahajuji hlasování o přednesené námitce vůči mému postupu. Kdo je pro tuto námitku, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti této námitce?

hlasování číslo 8 bylo přihlášeno 120 poslanců a poslankyň, pro 50, proti 69. Tato námitka nebyla přijata.

 

Nyní předpokládám, že se můžeme vrátit do rozpravy, kde je nyní přihlášeno pět kolegů a kolegyň s faktickými poznámkami k předchozímu průběhu rozpravy. Jako první je na řadě se svou faktickou pan poslanec Robert Králíček, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Králíček: Jenom jsme svědky toho, jak si tu koalice překládá jednací řád a dělá si s námi, co chce.

Ale já bych reagoval na pana Lacinu. On se nejenže pozicuje do role soudce, ale nyní nově i do pozice kádrováka. Takže se vracíme před rok 1989. On nám bude kádrovat, bude kádrovat, rozhodnutí pana předsedy volebního výboru, že jmenuje někoho, kdo se dvacet let zabývá médii, kdo byl ředitelem Českého rozhlasu východočeského regionu. Ale prostě budou se kádrovat, a když se nám to nebude líbit, poběžíme žalovat paní předsedkyni a ona nás potom tím zpravodajem přece jenom jmenuje. Tak to je ta nová politická kultura. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní se svou faktickou paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se paní poslankyně Nina Nováková. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já jsem také chtěla zareagovat na pana zpravodaje. Já jsem totiž nepochopila moc tu připomínku, kterou zde měl, to znamená, jak jste tady zmínil, kdo co dělal nebo nedělal a kdo je v tom odborníkem nebo není odborníkem. Tak byste mi tedy možná rozklíčoval, jakým způsobem a podle jakého klíče se sestavovala tato vláda. Tak tam nevidím moc odborníků a řídí ministerstva, s kterými nemají vůbec nic společného. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Mezi poslanci prosím o oslovování mým prostřednictvím. Nyní je se svou faktickou přihlášena paní poslankyně Nina Nováková. Dále se může připravit pan poslanec Aleš Juchelka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP