(17.20 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

Ale v rámci mediálních zákonů je toto podle mě důležitý zákon. Tak jako byl důležitý zákon o videoplatformách, který tady předtím ležel dva roky, a ministři Staněk a Zaorálek s ním nic nedělali, tak jako ležel tady v minulých letech autorský zákon. Já jsem prostě zvyklý v reakci na to, co se kolem mě děje, postupovat, řekl bych, efektivně, účelně a svižně, a proto jsem tento mediální zákon, autorský zákon, zákon o platformách prostě posouval do Sněmovny, a já prostě považuji tuto reformu volby členů mediálních rad za důležitou. A to, že se někdy jakoby dává ten přídomek malá, je prostě proto, že řeší jednu konkrétní dílčí část, a ta takzvaná velká novela, která vyžaduje rozhodně podrobnější diskusi, protože znamená i řadu nových konkrétních řešení, tak přijde později. Tento návrh zákona je fakticky jednoduchý, myšleno jako v legislativním slova smyslu.

K dotazu pana doktora Brázdila. Říkám jednoznačně, předložil-li by někdo návrh na zvýšení koncesionářských poplatků, tak já ho nepodpořím. Já to říkám dlouhodobě, měsíce. I přesto, že se jedná o malé částky, tak není v tuto chvíli podle mě prostor pro to, aby se koncesionářské poplatky zvedaly. Ale stejně tak, a to chci zdůraznit, jsem na vládě jasně zastával názor, že nemůžeme podpořit návrh, a teď nevím, jestli hnutí ANO, nebo hnutí ANO a SPD, na odpuštění koncesionářských poplatků pro seniory. Protože pokud by se tento zákon hypoteticky schválil, tak je to konec České televize ve stávající podobě. Protože to bude tak obrovský výpadek příjmů. Vy tam nenavrhujete, v tom návrhu, jakoukoli kompenzaci této věci, byl by to jednorázový škrt finančních prostředků České televize a konec České televize ve stávající podobě. A my si jenom musíme říct - a rozhlasu samozřejmě - že podoba České televize, to, o čem tady hovoříme, vlastně zahrnuje obrovské spektrum činností, uměleckých žánrů, vysílaných forem, které televize zajišťuje, od zpravodajství přes hranou tvorbu po koprodukční role České televize a tak podobně, a ve chvíli, kdy by se přijal váš zákon, tak toto všechno je pryč. Tak bavíme-li se o nějaké formě toho, kdo chce jak pomáhat České televizi, tak zákon na to, aby senioři neplatili koncesionářské poplatky, je poprava České televize ve stávající podobě.

A jenom, asi už to nechci pořád opakovat dokola, ale pan poslanec Juchelka, a já si samozřejmě velice vážím toho, co dělal v České televizi, sám jsem byl před mnoha lety konzumentem jeho činnosti v České televizi, fakt to myslím hezky. Tak pane poslanče Juchelko, prostřednictvím paní místopředsedkyně, neskrývejte se za to, že jste pracoval dlouhá léta, bezpochyby dobře, v České televizi. Vy tady dnes hájíte hnutí ANO, reprezentujete tady politické názory hnutí ANO, v jehož čele stojí Andrej Babiš, a nepřeskakujte z role do role. Prostě jste tady zastáncem hnutí ANO a zastáváte teď názor, kdy nám vkládáte úplně absurdně úvahy o pokusech o ovládnutí České televize, které jsou prostě produktem mentality, kterou tady prezentuje poslanecký klub ANO. Prostě my si komplikujeme cestu. Vy hovoříte o tom, nebo žijete ve světě toho, co chce někdo kde ovládnout, koneckonců váš předseda už to v minulosti opakovaně ukázal. A toto není můj svět. Neporovnávejte se, pane poslanče Juchelko, s Českou televizí. Teď jste poslanec a předseda volebního výboru za hnutí ANO. Tak říkejte jasně, co žádá vaše hnutí, a já to tady budu komentovat. A tak si myslím, že to musí být.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Adamec. Připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně kolegové, tak já tady nebudu reagovat na ty připomínky k novele zákona o České televizi. Není to můj obor, i když si myslím, že Česká televize a její ředitel se stejně ovládnout nedají, ať se o to bude snažit, kdo jak by chtěl, a já doufám, že to tak nebude, protože média musí být nezávislá. A pokud to tak nebude, tak končí prostě tento svět. A že se nám některé pořady nelíbí, no to tak je prostě, ale to k tomu patří.

Ale já jsem chtěl mluvit úplně o ničem jiném. Tady padlo o zdražování vodného, stočného. Já bych prosil, aby se tady neříkaly takové věci, protože cenu vodného, stočného neurčuje stát, je to velmi různé v různých oblastech, kde jsou různé společnosti. Tam ta cena je věcně usměrňovaná, není to úplně legrace, to tak dělat. Nestrašme lidi. Já si vzpomínám, když jsme tady používali různé polopravdy, a možná ne účelně, jako nebyl to třeba záměr, jako že Slovensko má zastropováno na korunu padesát za kilowatthodinu. Prosím, nedělejme to, protože zbytečně tady vpouštíme ruchy do veřejnosti pomocí mediálního světa, v kterém jsme, ať chceme, nebo nechceme. Nedělejme to. Není to tak. Fakt jako to jsem musel zareagovat, nezlobte se na mě. Prostě tak to není a nepoužívejme to. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Další faktická přichází od paní poslankyně Peštové a připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Budu reagovat na pana ministra. Pane ministře, my si rozumíme. My si velice dobře rozumíme. Ona je to malá novela právě proto, abyste to mohli tlačit tímto tempem. Kdyby to byla velká novela, tak mi věřte, že byste to neutlačili. To říkám za prvé. Protože jakmile by se sáhlo do koncesionářských poplatků a tak dále, tak si myslím, že by diskuse tady byla mnohem vášnivější. Ale proto je to ta malá novela.

Ale já, když jsem říkala, a říkala jsem, že to je váš zájem, tak je to z toho zcela evidentní. Vy se to snažíte dotlačit do nějaké doby, a ta doba je strašně krátká, protože moc dobře víte, že pak dojde k tomu převolení, nebo respektive k té volbě nového generálního ředitele. A do té doby ta novela musí vejít v účinnost. Takže proto ten tlak je tady takový, jaký je, a proto je to ta malá novela, kterou tady tlačíte, a proto vám jde jenom o to, abyste ovládli ty rady a abyste tam měli ten počet lidí, kteří budou moci volit, tak jak mají volit. To je zcela jednoduché, to je, když se člověk na to podívá, tak tam nemusíte moc nad tím přemýšlet. To opravdu ne. Ale je to váš zájem. To je to, co jsem řekla. Jsou to zákony, na kterých vy máte zájem, jako to byl služební zákon, abyste měli neomezený počet politických náměstků, a bude to stát neskutečnou raketu peněz, tak toto je další zákon, na kterém máte zájem. My, jak říkal správně můj kolega Aleš Juchelka, my máme ty zájmy trošku jiné. A ne tyto.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já budu samozřejmě hovořit panu ministrovi, který pořád mluví o těch dvou rozdílných světech. Ty jsou skutečně pro nás dva rozdílné. Ten můj je hodnotový, ten váš je mocenský, vlivový. A to je důkaz toho, co jsem tady říkal v těch čtyřech bodech. Pokud vám to nestačí a pokud nejste schopen se aspoň trošičku nad tím zamyslet, tak potom chápu, že budete tady silou tlačit veškeré novely bez jakékoliv diskuse a budete se snažit mocensky uchopit cokoliv, co se potom nějakým způsobem v tomto státě mihne. Budeme mít Národní sportovní agenturu. Teď už teď píšou tady servery o tom, že chystáte převrat v Národní sportovní agentuře. V tuto chvíli máte Českou televizi a Český rozhlas. Takhle to prostě je. To jsou fakta a ta fakta žádnými vzletnými slovy, která vám už skoro nikdo nevěří, ohledně demokracie principu a hodnot prostě neokecáte. Takhle to je. Ty naše dva světy jsou rozdílné. A ten váš je prostě malý, přízemní, vlivový, mocenský. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Ondřej Lochman a připraví se pan poslanec Kolovratník. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, paní předsedající. Pěkný podvečer, vážení kolegové. Já bych chtěl prostřednictvím předsedající reagovat na pana kolegu Juchelku a doplnit, podpořit i názor pana kolegy Adamce. Prosím vás, opravdu zde nestrašte. Vy řeknete, že o třetinu má narůst cena vody. Pane kolego Juchelko, prostřednictvím paní předsedající, vždyť vy víte, že to není pravda. Každá vodohospodářská společnost rozhoduje o těch cenách sama. Jsou finanční modely a podle finančních modelů ta jednotlivá akciová společnost nebo jiný typ organizace rozhoduje. A v každé organizaci to bude jiné. Dokonce, pokud o tom nevíte, tak je umožněné a bude umožněné výjimkou Ministerstva financí nezrcadlit zcela inflaci, takže voda nemusí zdražovat o tolik, jako musela třeba podle některých finančních modelů minulé roky. To, že zde říkáte, že se zdraží o jednu třetinu voda, tak je prostě lež. Je to strašení, prosím, nepoužívejte to. Opravdu každá společnost rozhoduje sama. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP