(17.30 hodin)
(pokračuje Ondřej Lochman)

A potom ještě doplnění k těm věcem o mocenství, které jste tady říkal. No tak převrat v Národní sportovní agentuře. Prosím vás, tam je jeden člověk, zodpovídal přímo panu premiérovi. Tak jste to nastavili vy. Žádná možnost kontroly, prostě se tak rozhodovalo, jeden k jednomu. Pokud chcete kontrolovat veřejné finance, tak k tomu potřebujete správní radu nebo nějaký dozorčí orgán. To tam nebylo. Takže to nejde o převrat, jde o to nastavit to transparentněji.

A co se týká dnešní celé diskuse. No tak já chápu, že vás možná štve, že se některá média nedají koupit. No nedají. Protože to jsou veřejnoprávní média. A ten návrh směřuje k tomu, že by se zde rozdělila možnost volby radních mezi Sněmovnu a Senát, tedy dlouhodobě zvýraznila ta možnost nezávislosti České televize a Českého rozhlasu a dlouhodobě chránila tato média před vlivem politiků. A to si myslím, že je opravdu dobře, pane kolego.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Kolovratník s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Králíček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: To jsou, přátelé, dnes opravdu dva světy. Mně je líto, že teď Ondřej Lochman odešel, protože já chtěl na tu vodu reagovat, byť se omlouvám panu ministrovi, nesouvisí to s televizí. Ale není tu ani Ivan Adamec, ani Ondřej. (Upozornění z pléna.) Je tady, výborně.

Pane kolego Lochmane, no, zdraží ta voda a zdraží až o třetinu, není to lež. A lež je, pokud vy jako koalice tvrdíte, že se to nestane. Já jsem zastupitelem jak krajským, tak městským ve městě Pardubice, jsem tedy členem samosprávy, která vlastní vodovody a kanalizace - mimochodem pro pana předsedu Adamce, jsem rád, že teď dorazil, jsme spolu ve východních Čechách pro propojení, vím, jak složitá je cenotvorba, vím, jak je to náročné. Tak se prosím do těch médií podívejte. Já vám to rychle přečtu, odcituji.

Může, může stoupnout, pane předsedo, až o 30 % - my říkáme, že se to stane - ale může až o 30 %. A neříká to opozice, říká to pan Vilém Žák, ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací, SOVAKu. Odborníci ze SOVAKu říkají, že to bude až 30 %. Víme všichni moc dobře, že ten rozptyl v republice je ohromný, od 90 korun po 138 Frýdlantu. Ta zpráva celá je o tom - to vám jakoby může být ke cti - že původně to také mohlo být až o 50 %, o polovinu. Díky tomu, že došlo k zastropování energie a tak dále, to, co tedy dopadne, určitý polštář, i na provozovatele vodáren, ty energeticky náročné provozy to sníží. Ne o polovinu, ale o 30 %. Ale prostě ta realita přichází, tak to je. My to používáme jako argument, abychom se věnovali tomuto, a ne televizi. Ale prosím, nereagujte na nás, že my lžeme. Není to pravda, k tomu zdražení, pánové, prostě dojde a bude to až do 30 % současných cen. Taková je realita.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Dalším přihlášeným k faktické poznámce je pan poslanec Králíček, připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: No, já se musím také zastat mého kolegy Aleše Juchelky, protože mně to přijde až úsměvné, jak koalice chce tady obrátit to téma, kde kolega Juchelka pouze vypíchl to, že se domníváme, že jsou daleko důležitější témata na diskusi, než abychom tu na mimořádné schůzi diskutovali momentálně teď novelu zákona o České televizi. A druhá věc je s tím kupováním médií. No, my jsme si, pane Lochmane, prostřednictvím paní předsedající, všimli, že nechcete tu Českou televizi koupit. Vy ji chcete jenom ovládnout. (Smích v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní se dostává řada s faktickou poznámkou na pana ministra Baxu. (Poslanci gestikulují.) Ne pan ministr Baxa. Ten stahuje svoje přihlášení. A nyní s faktickou pan poslanec Adamec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Znovu říkám, že osobně nechci nic ovládat a nechtěl bych, aby mi ani kolega Králíček, prostřednictvím vaším, to vkládal do úst.

Co se týká kolegy Kolovratníka - no to je úžasné, co tady slyším. Tady prezentuje názor soukromé společnosti SOVAK, nebo jak to říkal. To je jedna z mnoha firem, která tady působí na trhu s vodou, dodáváním vody, čištěním vody. A to, že to říkají, tak to je prostě názor této jedné společnosti. Ale já jsem znovu říkal, že realita je úplně jiná. Kdybyste mě poslouchal, co jsem říkal, tak by nemusel být tento příspěvek a moje reakce.

Já jenom říkám, že prostě my nechceme nic odvádět nikam. Když ten argument tady padne, tak mou povinností je říct, že prostě to není pravda, že takto to nebude. A může se stát, že někde se zvedne cena vody, ale ony se chystají podle mě i výjimky speciálně na vodu, to chystá vláda, pokud jsem dobře zaregistroval. Ale když si spočítáte ty náklady, tak pokud stát zastropoval ceny i pro tyto společnosti, tak těch 30 % se nevejde do té věcně usměrňované ceny jen tak samo o sobě a maximálně to vychází kolem 20 %, pokud by k tomu vůbec došlo, a většinou k tomu nedojde, protože ty společnosti samozřejmě jsou ještě různě vlastněny, a pokud obec řekne, že nechce, tak se budou hledat rezervy a ta cena takhle stoupat nebude. To si řekněme na rovinu.

Já tady nechci o tom polemizovat, řešíme něco jiného. Já jsem jenom upozornil na to, abychom nepoužívali argumenty, které nejsou úplně v souladu s realitou. Z mé strany všechno. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vyčerpali jsme všechny faktické poznámky a konečně došla řada na pana poslance Marka Nováka, který je přihlášen řádně do rozpravy. Prosím. Jen připomínám, že jsme omezili čas pro vystoupení na dvakrát deset minut a pan poslanec je přihlášen dvakrát, tedy bude vystupovat celkově dvacet minut, pokud tedy vyčerpá čas. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Ono to tady dneska skončilo vodou na mlýn. Při těch při těch Dušičkách nám přibývají nějak další dušičky, Rada České televize. Mně spíš přijde skutečně zajímavé, že jsme se tu dneska sešli, a to dokonce vlastně na mimořádné schůzi, aby se na interní příkaz pětikoalice odsouhlasila novela zákona, která v mých očích navždy pokřiví a ještě více rozkolísá postavení veřejnoprávních médií v České republice. Ten úkol dneška, tak jak to vidím já, zní: zvolme takový vzorec volby do mediálních rad Českého rozhlasu a České televize, který okamžitě zabrání možnosti podle současného systému nominovat opozicí osobnosti do obou těchto institucí. Tím úplně hlavním cílem je hladká volba generálního ředitele České televize a absolutní kontrola nad činností televizní rady. A totéž v bledě modrém čeká Radu Českého rozhlasu. Z pohledu pětikoalice samozřejmě, z pohledu mého, nezlobte se na mě, kolegové, neumím to nazvat jinak než slovem zvěrstvo.

Vážení občané, jestli se domníváte, že předchozí masáže a osočování opozičních stran ze snahy ovlivňovat chod veřejnoprávních médií je potřeba zastavit zrovna tímto způsobem a že vládní strany vlastně dělají dobrou věc, tak to se hrubě mýlíte. Povím vám, jaké strachy a příležitosti vládní pětislepenec vidí.

Za prvé. Je tady Senát, ten dnes nemůže nikoho nominovat, ačkoliv tak nějak kdysi náhodou, a zákon mu to neukládá, přesto založil mediální výbor, aby o tom aspoň mohl mluvit. Je mu to líto, rád by si zanominoval a zauděloval. Pětikoalice dnes má i v tomto orgánu většinu, a proto mu to chce prostě dopřát. A tomu já docela rozumím, jste kolegové. Navíc s argumentem, který je starý jak duální systém sám: musíme volit skutečně nezávislé osobnosti. Tak určitě, přesvědčili jste nás, že volíte nezávislé osobnosti a že volíte nezávisle, když jste si tady naposledy na sílu hlasovali aklamací, abyste se navzájem pohlídali a zvolili si skutečně ty ve vašich očích nezávislé.

Za druhé. Pak je tady Poslanecká sněmovna. Té, respektive koaličnímu slepenci, se zaběhnutý systém nominací prostě teď nehodí, protože potřebuje získat kontrolu nad oběma médii. A znovu vám připomenu tu poslední volbu. A protože nynější systém nominací prostě neodpovídá vašim potřebám, no tak prostě na hulváta změníte zákon a systém voleb do těchto institucí.

Za třetí. Je tady vláda. Vzpomeňme si, jak kabinet pana profesora, který se vlastně právě vrátil z výletu, není schopen říct cokoliv jasně, jednoznačně, bez potřeby obsah sdělení následně měnit, upravovat a korigovat. No a to je přece potřeba změnit, že ano? Musí fungovat ta správná rada, ten správný ředitel, který dosadí ten správný management, a ten postaví ty správné reportérské týmy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP