(19.40 hodin)

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já se pokusím panu kolegovi Nacherovi taky odpovědět, protože těm slovům pana ministra, která tady už asi podruhé zopakoval, prostě nevěřím. A nevěřím jim z toho důvodu, že vy jste tady řekl, že kdybyste chtěli jít tak, jak my si myslíme, že k tomu cíli, ke kterému směřujete, tak že nejjednodušší cestou je odvolání rady jako celku, že nepůjdete změnou zákona. Ano, to s vámi souhlasím, nicméně byste šli sami proti sobě a proti tomu, co jste tady dělali v minulém volebním období, tedy neschválením dvou po sobě jdoucích zpráv, takže tato varianta pro vás samozřejmě nebyla schůdná.

Druhou variantou, kterou jste sem - a proto o tom mluvím, protože vy tady mluvíte o tom, že zvyšujete počty radních kvůli nějakému, že demokracie je drahá a tak dále. Nicméně ten první návrh, v tom jste zanechávali počet radních na 15. Nicméně jste počítali s tím, že celou radu budete moci odvolat a navolit všech 15 radních znovu. Dokonce jste tam, pan kolega Nacher se na to ptal, nechávali to kvorum 11 z 15, respektive jste ho zvyšovali. Nebylo to 10 z 15 ale 11 z 15. Když vám to Ministerstvo spravedlnosti shodilo jako ne protiústavně, jste tady říkal, jako ústavně nekonformní, tak jste přišli na tu variantu, že teda ten počet navýšíte na 18. A světe div se, snížili jste kvorum pro odvolání a jmenování generálního ředitele České televize, nikoliv nutné dvě třetiny, ale 10 z 18, tedy prostou většinou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Nacher. Prosím, pane poslanče, máte dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já bych za prvé chtěl poděkovat, že pan ministr odpovídá, reaguje. Ne vždycky to je ve všech bodech, tak to bych chtěl ocenit.

Teď ty odpovědi. Já v zásadě jsem se - ale vy jste to hezky obešel, pane ministře - ale já jsem se vlastně tu odpověď nedozvěděl, protože jediný legitimní důvod pro zvýšení počtu radních z 15 kamkoliv na 18 je, že by těch 15 už teď nestíhalo tu svoji práci. To je za mě jakoby legitimní jako důvod, že tam jsou zvýšené náklady, zvýšený tlak na ty radní.

Já bych to připodobnil s něčím, co s tím teda vůbec nesouvisí, ale abychom si to tak jako mohli vizualizovat. Mluvil jsem tady o tom státním rozpočtu, je třeba teď zvýšený tlak na ERÚ, Energetický regulační úřad. Energetická krize, lidé, změna dodavatelů a podobně. Je tam větší tlak a já tady volám po tom, abyste vy jako vláda zvýšili rozpočet ERÚ. Logicky, protože po těch lidech říkáme, když jste nespokojeni s tím vyúčtováním, obraťte se na ERÚ. Tam je jednoznačně vidět větší zájem, větší tlak spotřebitelů, více zaměstnanců. A to mi tady jako chybí. Já tady jsem nezaznamenal, že by těch 15 radních to nestíhalo a je potřeba to zvýšit na 18. Ta symbolická rovina toho, že z 15 je 18, to je symbolické, já tady nepropočítávám ty tři radní navíc, ale je to symbolické pro ty lidi navenek, protože my jim říkáme, aby šetřili, měli dva svetry, že stát jde příkladem. A v zásadě vlastně téměř jakákoliv věc, která se tady prosazuje, tak jde o zvýšení počtu zaměstnanců ve veřejné sféře. Je to o 8 000, to je dokonce v zákoně o státním rozpočtu na rok 2023. Tak proto bych já chtěl ještě více pochopit ten zvýšený počet z 15 na 18. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane poslanče. Děkuju. S přednostním právem pan ministr Baxa.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Možná by stačila faktická poznámka. Já si té diskuse fakt cením, je podle mě hodně důležitá. Nemyslím si, že má smysl tady jako... nebo má smysl, pane poslanče, Babko, prostřednictvím pana místopředsedy, samozřejmě sdělte, jakékoliv názory uznáte za vhodné Ale znovu říkám, není nic, co by znamenalo, že Ministerstvo spravedlnosti nám shodilo návrh zákona. Já to fakt jenom potřebuji říct. Byl to jako střet dvou právních názorů, kdy právníci Legislativní rady vlády na to měli podstatně striktnější pohled než právníci Ministerstva kultury. A já si svých právníků na ministerstvu velice cením a ten jejich názor byl relevantní.

Nevytvářejte tu obraz, že my jsme se pokoušeli pokoutně dělat nějaký protiústavní krok, který nevyšel, a tak jsme místo toho udělali něco jiného. Přece kdyby to tady, pane poslanče, bylo, tak bychom to nedávali do eKLEPu, nebo by se někde domlouvalo, kdovíkde, což my jako odmítáme. Jenom jestli můžu poprosit, nešiřte tady nejenom neopodstatněné, ale věcně chybné zprávy. Prostě říkáte věcně chybné zprávy. Pokud vy říkáte, že je to zákon, o - jak vy jste to říkal? Zákon o volbě generálního ředitele. Tak se tomu můžu pousmát a říci ano, tak máte potřebu říct nějakou mediální zkratku. O. k., je to vaše právo, ale nepodporujte to nefér argumenty, jako jste tady znovu teď zopakoval, protože prostě to byl názorový střet dvou právníků

A k tomu, co říkal Patrik Nacher. Já si nemyslím, že to téma se jmenuje "nestíhá 15 radních". Rada České televize není správní úřad, jako je ERÚ. Je to o tom, že pokud se rozhodneme, a to si myslím, že je správné, si ztížit cestu k jakémukoliv pokusu o ovládnutí veřejnoprávních médií a hlavně těm, co přijdou po nás, tak se zapojuje Senát. A když ten poměr je dvanáct ku šesti, tak je to podle mě jako relevantní počet zástupců zvolených Poslaneckou sněmovnou a zvolených Senátem. V tom to je.

Prostě veřejnoprávní televize znamená nejenom 7 miliard rozpočtu, nebo částka takováhle, a je to prostě klíčová instituce naší země. Já jsem vděčný za to, že má Česká republika veřejnoprávní televizi, samozřejmě veřejnoprávní rozhlas také a veřejnoprávní média, která jsou i na nás někdy jako protivná, nepříjemná, stěžujeme si, říkáme něco (nesrozumitelné) takhle, tak to není jako fér a tak dále. Ale je to v principu zdravá, robustní, důležitá instituce, která ale má být jednak v tom ekonomickém slova smyslu kontrolována, ale která má mít nějaký druh řekněme dohledu, korekce, dialogu se svými radami, které jsou voleny zastupitelskými orgány, tedy Poslaneckou sněmovnu a Senátem, dojde-li na to.

Jeden z vašich kolegů z hnutí ANO tady ve svém vystoupení říkal, že ty zákony už jsou zastaralé - nebo jestli to byl někdo z SPD? Že dokonce se nedá definovat ta veřejnoprávnost v těch médiích. Když jsem hned v lednu po svém nástupu na ministerstvo rozhodl o tom, že budeme takto od samého začátku naplňovat vládní prohlášení a ty novely připravovat, tak jsem si přečetl touto optikou zákon o České televizi a zákon o Českém rozhlasu, ty platné, a byl jsem naopak překvapen, jak moudře v tom roce 1991 - nebo 1992, pane poslanče? (ke zpravodajovi)... 1992 - ti, kdo ty zákony psali, jak to napsali dobře, srozumitelně, stručně, jasně. Ale prostě chceme-li vést dialog mezi zástupci veřejnosti a tou velmi silnou, velkou institucí, jako je Česká televize i Český rozhlas, tak je podle mě k tomu adekvátní, aby v té Radě České televize konkrétně bylo více lidí než těch 15. Není to spojené s tím, že nestíhají. Prostě se scházejí, vedou nějakou diskusi, ano, je tam nějaká agenda stížností a tak podobně. Nemusíme s tím souhlasit. A já jsem připraven ten názor hájit, jakkoliv to znamená nějaké navýšení finančních prostředků. A je to ve prospěch veřejnoprávních médií a je to obecně taky ve prospěch těch, kteří jejich roli považují za úplně zásadní v naší společnosti.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S faktickou poznámku vystoupí pan poslanec Babka. Prosím, vaše minuty.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Patrik Nacher se ptá, pan ministr odpovídá a já vysvětluji. (Mírné pobavení v sále.) Jde o to, že vynecháváte 9 radních v Českém rozhlase. Devět radních je dělitelné třemi. To znamená, tam zavádíte princip 6 radních Poslanecká sněmovna, 3 radní Senát. Současný stav radních České televize je 15. 15 děleno třemi je 5, tudíž jde tady zavést úplně stejný princip, jako jste zavedli u Rady Českého rozhlasu. To znamená, 10 radních mohla volit Poslanecká sněmovna, 5 radních mohl volit Senát. Dokonce v přechodných ustanoveních tohoto zákona píšete, že si radní v Českém rozhlase, protože tam ten počet nenavyšujete - a já znovu opakuji, vy ten počet radních České televize navyšujete pouze proto, že jde o volbu generálního ředitele v příštím roce, aby vám ty počty vycházely. Snižujete tam kvorum na 10 z 18 místo 10 z 15, aby to prostě vyšlo, tak u těch radních v Českém rozhlase v přechodném ustanovení dáváte to, že si losují, kterých 6 bude zvoleno Poslaneckou sněmovnou a kteří 3 budou zvoleni Senátem. Tudíž ty řeči o tom, že demokracie je drahá, že si Česká televize zaslouží radu, které má mít ne 15, ale 18 členů, jsou opravdu, opravdu liché. Děkuju.***




Přihlásit/registrovat se do ISP