(19.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan ministr se hlásí s faktickou? Ano. Prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Už naposled, jenom kratičká reakce. Myslím si, pane poslanče Babko, prostřednictvím pana místopředsedy, že by byl asi pan poslanec Nacher nespokojen s vaším vysvětlováním. Já se fakt omlouvám, ale jste-li, pasujete-li se do role jeho mluvčího, tak nemyslím, zda s tím bude spokojen. Nemanipulujte tady s tím, jestli je někde sudý, nebo lichý počet členů. V čem je, jestli to potom tedy můžete vysvětlit, v čem je jako problém? Když to prostě vydělím dvěma, a hledám nadpoloviční většinu všech, tak se doberu v jednom případě k počtu 10 a v druhém případě k počtu 6. V čem je jako problém, jestli je to 18, nebo 17? V čem je problém, jestli je to sudý, nebo lichý počet? To jako na činnosti té instituce, na rozhodování, co je nadpoloviční většina všech, nehraje roli.

A znovu říkám, přece není pravda to, že my se tím snažíme rozhodnout volbu České televize, ředitele České televize. Přineste, pane poslanče Babko, tedy v tom případě nějaký důkaz, proč to takhle je. Kde někdo z nás řekl: nám jde o to, abychom ovládli Radu České televize a následně volbu generálního ředitele. Nemaťte tím veřejnost, nevysvětlujte tady věci, které nemají oporu v realitě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkný večer. Budeme pokračovat v obecné rozpravě. S faktickou poznámkou se... s přednostním právem. Prosím, pan zpravodaj. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Lacina: Díky. Tak vy využíváte dneska v té debatě takový systém, že kladete ty samé otázky v mnoha lidech poněkolikáté, tak já si vám dovolím nabídnout velmi podobnou odpověď, jako teď nabídl pan ministr Baxa. Česká televize je rozpočtem třikrát, možná třiapůlkrát větší než Český rozhlas. Proto nám přijde poměrně logické, aby Rada České televize byla kontrolována větším počtem členů Rady České televize, než je v Českém rozhlasu. Je to 2:1, ten poměr. A pak samozřejmě vzhledem k tomu, že vznikla v koalici celkem jednoznačná dohoda na tom, že ten podíl mezi Senátem a Poslaneckou sněmovnou má být 1:2, tak hledáte nějaké číslo, které vám tohleto naplní, a to číslo 18 vám splní jednak to, že to je 2:1, či 12:6, také je to dělitelné po těch dvou letech, to znamená, že každé dva roky si bude volit Poslanecká sněmovna 4 radní, zatímco Senát bude volit 2 radní v případě České televize a polovinu v případě Českého rozhlasu. Touto logikou byla ta naše ambice vedená. To, co se nám tady od začátku snažíte podsunout, to už vám pan ministr také odpovídal, je jistým obrazem vašeho pohledu na svět.

A nakonec bych řekl, že všechno skončí vždycky jinak, než si ostatní představují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Načtu omluvy. Dnes se omlouvá pan poslanec Stanislav Fridrich od 19.45 ze zdravotních důvodů, dále pan poslanec Julius Špičák od 19.45 ze zdravotních důvodů a dále pan poslanec František Petrtýl od 19 hodin ze zdravotních důvodů.

Budeme pokračovat v řádně přihlášených. Jako další nyní vystoupí pan poslanec Karel Sládeček a připraví se pan poslanec Stanislav Berkovec. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji, pane předsedající. Milé dámy, pánové, návrh novely zákona o České televizi a zákona o Českém rozhlasu obsahuje několik zásadních změn. Nově budou členové rad voleni jak Poslaneckou sněmovnou, tak Senátem. V době, kdy by měly všechny státní instituce šetřit, navrhujete zvýšit počet členů Rady České televize z 15 na 18 a Českého rozhlasu z 6 na 9 členů. Tím dojde k navýšení nákladů na odměny těchto nových členů, které budou sice hrazeny z rozpočtu České televize, tedy z koncesionářských poplatků, ale jde o zbytečné plýtvání peněz našich občanů, jak je vlastně již dobrým zvykem Fialovy rozhazovačné vlády.

Česká televize bude letos hospodařit s rozpočtem 7 miliard korun, což je o 235 milionů korun více než loni. Hospodaření tohoto superpodniku je nicméně zahaleno temnotou. Generální ředitel je de facto jediným pánem nad veškerými financemi. To je v evropských poměrech naprosto ojedinělé. Nikdo nezná například platy a odměny moderátorů, přestože se na ně skládají všichni občané platící koncesionářské poplatky. A to pan ředitel navrhoval dokonce zvýšení poplatků za Českou televizi minimálně o 15 korun v době, kdy energie a potraviny zdražují extrémním tempem a zhruba půl milionu občanů žije na hranici chudoby. Také se údajně uvažuje o navázání koncesionářského poplatku na vyúčtování mobilního telefonu nebo internetu. Ve výsledku by pak mělo dojít k tomu, že koncesionářský poplatek bude muset hradit mnohem větší počet lidí. Řada mladých lidí dnes nevlastní televizi. A to že většina lidí vlastní mobilní telefon s připojením k internetu, neznamená, že by všichni majitelé mobilních telefonů měli přispívat na propagandistickou televizi.

Dle nedávného průzkumu agentury STEM totiž 58 % občanů České televizi nevěří. České televizi skutečně věří pouhých 9 % občanů, což je děsivý výsledek. Není se co divit našim občanům, když, jak píší například Parlamentní listy, Reportéři ČT měli již v roce 2019 informace o praktikách náměstka Hlubučka, ale reportáž o jeho pozemkových čachrech v Lysolajích byla zastavena. Její autorka Markéta Dobiášová nyní v DVTV u Daniely Písařovicové otevřeně promluvila, co se kolem toho dělo. Šéfredaktor, pan Marek Wollner, se podle ní neustále snažil odvést pozornost dvojice redaktorek na slepou kolej a nyní se do svých tvrzení zamotává. Zmínila i závěr kauzy, kdy ji obviňoval i ze všeho možného a ptal se, kdy už z jeho redakce vypadne. Tehdy došlo k zametení kauzy STAN pod koberec. Ptám se: Kolik podobných kauz hnutí STAN nebo jiné strany pětikoalice Česká televize zametla pod koberec?

Dle zákona o České televizi je jedním z hlavních úkolů České televize poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názoru, což se neděje, viz kauza pana šéfredaktora Wollnera. Nadpoloviční většina stížností doručených Radě České televize se má týkat čtyř osobností nebo redaktorů: pana Wollnera, paní Fridrichové, pana Moravce a pana Železného. Nedávno jsem se z Českého rozhlasu dozvěděl, že moderátor České televize pan Jakub Železný vážně zvažuje kandidaturu na post generálního ředitele České televize, ovšem jen za předpokladu, že nebude znovu kandidovat současný ředitel Petr Dvořák. Je sice pravda, že syn není odpovědný za činy svého otce, za kterého daňoví poplatníci zaplatili přes 10 miliard korun v prohrané arbitráži se společností CME. Takový člověk by nám ale neměl dělat hlavního moralizátora v České televizi. Nebo dokážete si představit, že by nám tady například potomek Klementa Gottwalda kázal o demokracii?

Někteří moderátoři České televize jsou zaujatí vůči opozičním stranám, jako příklad lze uvést pana moderátora Moravce, který si zprivatizoval pořad Otázky Václava Moravce, kam si zve jenom své vyvolené a například pana předsedu Tomia Okamuru, podle posledních průzkumů předsedu třetí největší politické strany, do svého pořadu nikdy nepozval, a to více než osm let. Jak je možné, že takto zásadní pochybení pana Moravce někdo v České televizi neřeší? Nadřízený pana Václava Moravce by měl v rámci objektivity a vyváženosti informování panu Moravcovi domluvit, aby zval do svého pořadu i předsedu SPD Tomia Okamuru, předsedu hnutí, které zastupuje půl milionu občanů. Nebo pan Václav Moravec nemá žádného nadřízeného? Přesně tak to totiž na mě působí.

Česká televize dlouhodobě neplní své hlavní úkoly. Její vysílání je neobjektivní, nevyvážené, zkreslené a často i lživé, a proto je její důvěryhodnost na historicky nejnižší úrovni. Klidně by se mohla jmenovat dezinformační.

Novelou zákona chce pětikoalice Českou televizi zcela ovládnout, Radu České televize a Radu Českého rozhlasu, a ohlídat si tak volbu nového ředitele České televize. Proto budu hlasovat proti návrhu. Děkuji za pozornost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP