(9.30 hodin)

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já budu velice stručný. Musím pochválit předkladatele za komunikaci, byli jsme opravdu členy všech vyjednávání.

Tento návrh, tato novela, má svůj smysl, je promyšlená. Samozřejmě tam byla některá sporná místa, ale myslím si, že i v těchto oblastech tady byla vůle k tomu, nějakým způsobem se domluvit. Myslím si, že pozměňovací návrhy, které tyto sporné oblasti nějakým způsobem řeší a vyhlazují, také mají svůj smysl, takže za klub SPD můžu říci, že my tuto novelu určitě podpoříme, stejně tak podpoříme všechny pozměňovací návrhy, které zfunkčňují a nějakým způsobem vylepšují celkový návrh této novely. A jak jsem říkal, klub SPD tuto novelu podpoří. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Než budeme pokračovat, načtu další tři omluvy. Pan poslanec Benešík Ondřej se omlouvá od 9.15 hodin do 10.30 hodin ze zdravotních důvodů, pan místopředseda Havlíček se od 12 hodin omlouvá z pracovních důvodů a pan ministr Lipavský se z pracovních důvodů omlouvá na celý den. A ještě je tu jedna zrušená omluva, a sice pan poslanec Vrána stahuje svoji dnešní omluvu.

Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Další v pořadí je přihlášená paní poslankyně Mračková Vildumetzová, kterou poprosím, aby se ujala slova. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych ráda také vystoupila, a vystupovala jsem již v prvním čtení, k novele zákona o podpoře sportu, kdy se tady vedla velká diskuse. Já jsem jasně řekla, že nesouhlasím s tou strukturou, která je v tuto chvíli navržena, už z důvodů i finančních, protože pětičlenná rada v čele s předsedou se tedy teď změní na tříčlennou, ale bude samozřejmě s odměnou, to znamená, že ti lidé budou ve výkonné funkci a budou placeni samozřejmě z rozpočtu Národní sportovní agentury, a je jasné, že pak třeba dojde i k tomu, že počet těch lidí, který dnes na Národní sportovní agentuře je, se zmenší na úkor těchto tří výkonných lidí. A jestli mám správné informace, dneska v čele Národní sportovní agentury stojí předseda, dva místopředsedové, a já mám informaci, že ten jeden místopředseda dnes tam není a ty důvody jsou právě finanční. Tak vůbec nevím, jakým způsobem to tedy bude, když nová struktura má být, že budeme mít předsedu, dva místopředsedy a ještě tři placené členy rady plus desetičlennou dozorčí komisi, která bude bez nároku na odměnu, ale je jasné, že bude z řad poslanců a senátorů. A já si myslím, že jestliže doteď tam fungovala Národní rada pro sport, která byla bez nároků na odměnu, a myslím si, že tam opravdu bylo velmi odborné zastoupení, bylo tam zastoupení všech sportovních svazů, klubů, ale i Asociace krajů, Svazu měst a obcí a dalších, ale i sportovců, kteří se k tomu mohli nějakým způsobem vyjádřit, tak si myslím, že to bylo dostatečné.

Když jsme tady minule diskusi nad tou novelou zákona vedli, tak tady velmi rezonovalo od některých poslanců, že je nutná kontrola Národní sportovní agentury. Já s tím souhlasím, a jenom bych chtěla připomenout, že v minulém funkčním období byl velmi aktivní náš poslanec Roman Kubíček, který předložil novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, kam chtěl právě zařadit kontrolu Národní sportovní agentury. No, a kdo samozřejmě zařídil, že tento zákon neprošel legislativním procesem a byl shozen, byl Senát.

Proto po diskusi, která tady minule zazněla, a zazněla především z řad koaličních poslanců, kteří právě poukazovali na to, že ta kontrola je nedostatečná - a já s tím plně souhlasím, kdyby ten zákon prošel, tak už by ta kontrola tam byla - tak jsem si dovolila předložit pozměňovací návrh, který jsem dnes dala do systému, který spočívá v tom, aby Národní sportovní agenturu kontroloval Nejvyšší kontrolní úřad. Předpokládám, že koaliční poslanci tento pozměňovací návrh podpoří, protože je to přesně to, co tady minule na plénu zaznívalo. K tomuto pozměňovacímu návrhu se pak přihlásím v podrobné rozpravě. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První faktická poznámka - pan poslanec Babka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji, pane místopředsedo. Paní kolegyně Mračková mě přivedla na jeden dotaz, který bych zde rád vznesl, a protože jsem tady na začátku jednání viděl pana premiéra a protože jsme se včera mohli v novinách dočíst, že ke 30. listopadu skončí současný předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, tak by možná bylo vhodné zde - protože tento bod máme otevřen a týká se přímo Národní sportovní agentury - tak by bylo myslím si férové a bylo by i vůči sportovnímu prostředí dobré, aby zde zazněly důvody, respektive zaznělo to, jakým způsobem se ta jejich schůzka odehrávala, to, jakým způsobem se dohodli na tom, že pan předseda skončí, a hlavně aby zde zaznělo to, jakým způsobem bude do přijetí této novely organizována Národní sportovní agentura, jestli bude zajištěn její provoz, jestli bude zajištěno vyplácení finančních prostředků a jakým způsobem proběhne to v uvozovkách překlenovací období, než nastoupí nový předseda Národní sportovní agentury nebo předsedkyně sportovní agentury, tak jakým způsobem toto období bude vyřešeno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Šimek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Šimek: Děkuji. Já si taky dovolím reagovat prostřednictvím vás, pane místopředsedo, na vystoupení paní kolegyně Vildumetzové Mračkové. Jak říká, ten pozměňovací návrh - v podstatě dneska máme předsedu sportovní agentury, který má plat stejný jako ministr, a k tomu dva místopředsedy, z toho jeden místopředseda není momentálně obsazen, ale pokud se podíváte na úřední desku sportovní agentury, 1. srpna bylo vyhlášeno výběrové řízení. To, že by na to peníze nebyly, to není úplně pravda, ona je spousta neobsazených míst v té agentuře, není personálně dostatečně vybavena, proto také trvá proces hodnocení jednotlivých výzev tak, jak trvá. My pozměňovacím návrhem, který předkládáme, snižujeme plat předsedovi do klasického koeficientu, jak mají všichni ředitelé klasických úřadů, jako je Český telekomunikační úřad a další, na koeficient 1,8, a stejně tak i místopředsedové, ti dva další členové, mají vlastně upraven platový koeficient, takže finančně to žádným způsobem nezatíží sportovní agenturu, naopak dojde k efektivnějšímu čerpání státních prostředků.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Určitě děkuji za reakci pana poslance, ale určitě s tím nemohu souhlasit. Určitě mohu souhlasit s tím, že se tedy sníží ten koeficient, odměna předsedy a místopředsedů, ale budou další tři placené posty. Tak mi předložte ekonomické zhodnocení, že to bude méně finančních prostředků, než je to doposud. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a nyní se vracíme do obecné rozpravy, do které je přihlášen pan poslanec Vondráček. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vítám výzvu kolegy Haase ke konstruktivní debatě, kterou měl v úvodním slově. Já mu teď oplatím, že možná jako jediný četl zákon o lobbingu a diskutoval tady se mnou, když se řešil zákon o lobbingu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP