(10.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní se k faktické poznámce přihlásil pan poslanec Babka. Než dorazí k mikrofonu, načtu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Ženíšek od 11 hodin do 14 hodin z pracovních důvodů.

A nyní faktická poznámka pana poslance Babky, následně vystoupí v obecné rozpravě pan poslanec Vondráček, který se hlásí. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Pouze využiji toho, že se zde objevil pan premiér, a znovu tedy položím dotaz, který jsem tady již vznesl. To znamená, my dneska jednáme o novele o Národní sportovní agentuře, která výrazným způsobem změní její fungování. My jsme se mohli včera dočíst v tisku, že se současný předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser rozhodl rezignovat po vzájemné dohodě s panem premiérem k 30. listopadu, a mě zajímá, a tu otázku jsem tady položil, pane premiére, jakým způsobem to jednání bylo vedeno, co bylo výsledkem těchto jednání, jakým způsobem bude mít dopad současná novela, jak bude probíhat to v uvozovkách překlenovací období do té doby, než bude jmenováno nové vedení NSA a jaký to bude mít dopad na český sport, jakým způsobem budou vypláceny dotace v českém sportu - protože sport, český sport se potýká s velkými problémy, opravdu s velkými problémy v současné energetické krizi a tak dále, jakým způsobem tato situace bude při absenci vedení v Národní sportovní agentuře řešena? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K faktické poznámce se hlásí pan premiér. Pane premiére, prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Dobrý den, panu poslanci Babkovi odpovím. Já jsem tu jeho otázku nepřeslechl, já jsem ji slyšel ve své poslanecké kanceláři, ale předpokládal jsem, že všechny odpovědi na tuto otázku byly včera řečeny veřejně. Ale když jste ji zopakoval, tak vám samozřejmě rád odpovím.

Jednání s panem předsedou Neusserem, ptal jste se, jak byla vedena. Byla vedena korektně a věcně. K jakému výsledku došlo? Došlo k tomu výsledku, že jsme se domluvili, že pan předseda Neusser ukončí svoji činnost k 30. listopadu.

Dále jste se ptal, co to bude znamenat pro Národní sportovní agenturu, dopad na vyplácení dotací a její fungování. Nebude to mít žádný přímý vliv, pan předseda Neusser, a datum je zvoleno tak, aby mohl ještě vypsat odpovídající výzvy a došlo tam skutečně ke kontinuitě.

A poslední otázka, jak to bude dál? Předpokládáme, že bude jmenován nový předseda Národní sportovní agentury, a to uděláme tak, aby tam nedošlo k žádné přestávce a aby Agentura nebyla bez vedení. A mezitím bude probíhat schvalovací proces novely, kterou pokládám do budoucna za opravdu dobré řešení a důležité řešení pro obnovení stability a důvěry v našem sportovním prostředí.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a nyní se vracíme do obecné rozpravy, do které byl přihlášen pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Všichni se těšíme na windfall tax, někteří členové významně poklepávali na hodinky, když jsem... já tedy děkuji panu předkladateli za ochotu mi odpovědět na otázky, ale my už po druhém čtení s tím vůbec nic neuděláme. Nevím, já jsem rád, že máte tu sebedůvěru, že mi na všechno odpovíte a bude to správně. Já to přesvědčení nemám, a proto bych byl rád, kdyby kolegové podpořili opakování projednání v garančním výboru, kterého bych se už napodruhé zúčastnil. Já mám prostě jiný pohled než kolegové ze školského výboru.

Mám tedy ještě dvě připomínky. Vy tam zřizujete dozorčí orgán, tu dozorčí komisi, a to je poměrně nestandardní věc, protože sám jste teď uváděl v tom příspěvku, že se jedná o monokratický ústřední orgán státní správy, a vytváříte tu nějaký hybrid, nestandardní hybrid, kde i tento orgán státní správy má svůj vlastní dozorčí orgán. To není zvykem u státních orgánů. Dozorčí a kontrolní činnost mají dělat jiné orgány, a to je buď třeba příslušné Ministerstvo financí, nebo NKÚ. Tak to je jedna věc, kterou mám, koncepční.

A ta druhá, ke které jsem se chtěl dostat, a už jsem to nechal být v tom prvním příspěvku - zřizujete Národní rozhodčí soud pro sport komplexním návrhem, který se předložil až ve školském výboru, a to mě zajímá hodně, protože vy tady zřizujete Národní rozhodčí soud pro sport, to je takové mírně zavádějící označení, když se podívám na § 13 odst. 4 zákona o rozhodčím řízení, a ten soud nemá právní subjektivitu, takže tady vzniká rozhodčí soud, ale zároveň nemá právní subjektivitu, protože tu má Národní sportovní agentura. Takže fakticky odpovědnost nese ta agentura a rozhodčí nálezy bude vydávat sportovní agentura. To je věc, která prostě není v rámci toho návrhu nijak napsána. Tady je napsáno, že soud vykonává svěřené úkoly nezávisle na Národní sportovní agentuře a není vázán jejími pokyny, ale pokud má být soud jakýmsi orgánem Národní sportovní agentury, tak si těžko lze představit, že bude jednat nezávisle. Mimochodem, kdo to nečetl, ten soud má rozhodovat například spory v souvislosti s dopingem, v souvislosti se spory u všech disciplinárních deliktů. Co to je v souvislosti s dopingem? Určitě se nebude jednat také o spory týkající se náhrady škody a podobně.

Myslím si, že by to zase zasloužilo nějakou hlubší debatu - v téhle zemi prostě takhle vzniká nějaký rozhodčí soud bez právní subjektivity. Myslím si, že by se to v případě... já asi chápu ten dobrý úmysl, ale myslím si, že to nebylo správně uchopeno, když se na to podíváte čistě právním pohledem. Budu se těšit na diskusi třeba v opakovaném projednání na garančním výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku pana zpravodaje. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Pana předkladatele, a to nevadí, to spíše zase jenom pro záznam. Prosím vás, přihlásil jsem se s faktickou, abych to opravdu neprodloužil a byl omezen těmi dvěma minutami. Panu kolegovi Vondráčkovi, prostřednictvím pana předsedajícího, odpověď na ty dva dotazy, které teď zdominantnil v tom závěru svého vystoupení.

Dozorčí komise - tvrzení, že to je nestandardní věc v českém právním prostředí. Prosím, vás, kdo jste poslanci, já jsem poslancem pouze rok, řada z vás hlasovala mnohem častěji než já o členech různých dozorčích orgánů státních institucí, státních fondů, zejména státních fondů, ale třeba i o dozorčím, respektive kontrolním orgánu, ale to je jenom pojmosloví, vedle řídícího a dozorčího orgánu třeba v takové instituci, jako je Všeobecná zdravotní pojišťovna, čili odkazuji na to. K tvrzení, že dozorčí nebo kontrolní orgán - teď se nechytejme za to synonymum - je nestandardem v českém právu a u českých státních institucí, určitě neodpovídá realitě, viz dozorčí rady státních fondů, viz dozorčí rada Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Tolik k dozorčí komisi. A... omlouvám se za zaseknutí. Národní rozhodčí soud pro sport. Prosím vás, zase neodpovídá vůbec realitě, a omlouvám se, že to teď zní jako mentorování - my nezřizujeme nové sudiště. Sudiště Národní rozhodčí soud pro sport existuje. Ten důvod, proč se objevuje v zákoně, jsou výtky vady, k tomu, že dnešní Národní rozhodčí soud pro sport, který je ve struktuře Národní sportovní agentury již dnes, není v českém právním prostředí zakotven zákonem. To je ten rozdíl. Toto sudiště existuje, čili troufám si říct, že opravdu ten postup je zcela správný. To je odpověď na ty dva poslední dotazy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. Načtu jednu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Flek od 10.30 hodin do 13 hodin z pracovních důvodů.

Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Ptám se na zájem o závěrečná slova navrhovatele a zpravodaje? Není tomu tak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP