(11.20 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Takže představa, že teď někdo přijde, vezme část peněz na důchody a začne je přeposílat hejtmanům, aby hejtmani posílali svoje vlastní příspěvky, aby si na tom dělali lokální politiku, to je úplně nekoncepční nápad. Nechme ty peníze, které tady vybíráme, skutečně nechme je tak, aby putovaly tam, kam mají putovat, to znamená, ten účel na pomoc lidem využívá stávající systém, využívá systémy Ministerstva práce a sociálních věcí, využívá důchodový systém, a nevymýšlejme tady, prosím vás, nějaké české specifikum, že ty peníze budou přerozdělovat hejtmani od bank. To vůbec fakt nedává žádný smysl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Dále tedy pan poslanec Robert Stržínek, připraví se paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych zareagoval na vystoupení pana Michálka a možná doplnil svou předřečnici Janu Mračkovou Vildumetzovou. Ze zákona mají územní samosprávy - tedy města, obce i kraje - v rámci rozpočtového určení daní nárok na spravedlivý podíl z daní, a to včetně daně z mimořádných zisků. To, že jim podíl z této daně v tuto chvíli berete, je absolutní nonsens. Je to nesystémový a nespravedlivý precedens. Je to selhání vlády a mimo jiné také selhání hnutí STAN, které se holedbá tím, že je tady jako hlavní síla pomáhající starostům, městům a obcím. Starostové za STAN strčili hlavu do písku a rezignovali v rámci tlaku pětikoalice na své priority.

Copak vy si neuvědomujete, že i zastropované energie nás města stojí násobně více než před rokem? Elektřina, plyn, nezapomínejte na teplo, výrazně se zdražuje také vodné a stočné, v milionech stoupají náklady na pohonné hmoty, mimo jiné pro MHD, stoupají náklady na provoz veřejného osvětlení, zdražuje údržba komunikací, zeleně, městských budov, zdražují projekční práce, IT služby, rostou úroky z úvěrů. Miliony stále ročně doplácíme na výkon státní správy. Oprávněně rostou mzdy zaměstnanců v městských společnostech a stoupají také náklady na provoz městské policie. Rostou náklady na zajištění zdravotních a sociálních služeb. Zvyšují se náklady na provoz sportovišť. Významně rostou náklady spojené s odpadovým hospodářstvím. Námi naplánované investiční akce zdražují rozpočtově o desítky procent, což jsou další miliony. To všechno my jako města, obce a kraje platíme a při vědomí toho všeho seberete městům, obcím podíl z této mimořádné daně? (Předsedající: Čas.) Nerozumím tomu. (Předsedající: Čas, prosím.) Z mého pohledu, z pohledu starosty dvacetitisícového města... (Předsedající vypnula mikrofon.) (Řečník pokračuje: Je to krádež za bílého dne!) (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pardon, opravdu musíme dodržovat čas ve faktických poznámkách. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, pane předsedo Michálku, prostřednictvím paní místopředsedkyně, když jsme dávali kompenzační bonus, tady jsme ho společně schválili v době covidu, živnostníkům a OSVČ žijícím v těch městech a obcích, z jejichž daní sdílených se vlastně... i jejichž daně jdou na příjmy těchto obcí a měst, vysvětlovala jsem to tady, tak jsme to museli kompenzovat. Kompenzovali jsme to nakonec částkou asi 1 300 korun na osobu, což se ukázalo zpětně, že byl dvojnásobek toho, co jsme jim vzali, ale jsem za to ráda. Díky tomu dneska jsou v přebytku a mohou v této těžké době na tyto rezervy sáhnout. Teď vlastně to není vůbec nutné, teď se to má všechno nechat jenom státu. Já vám řeknu, jaký je rozdíl, v čem je rozdíl. Rozdíl je pouze v tom, že tehdy jste byli v opozici a teď jste v koalici. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Další přihlášený s faktickou poznámkou je pan poslanec Patrik Nacher, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Myslel jsem, že budu tedy mluvit jenom, jak jsem přihlášen, ale teď mi to nedalo, tak jsem se přihlásil i k faktické na kolegu Michálka. Na mě tady trochu dýchla osmdesátá, možná sedmdesátá léta, když on řekl: my hodní politici rozhodneme, že zlí bankéři budou platit, aby se ty peníze rozdělily mezi lidi. Kdybych já tedy pokračoval v této tezi, tak když jsou ty banky zlé, ony to samozřejmě promítnou do cen svých služeb a produktů, o tom se můžeme bavit, tomu já se věnuji sedmnáct let, jestli to promítnou, nebo nepromítnou do výše bankovních poplatků. Kolegovi Michálkovi ukážu, jak už teď se zdražují některé bankovní poplatky, které se čtyři roky buď nezdražovaly, nebo dokonce klesaly. Takže oni to pak zaplatí ti spotřebitelé stejně. Já bych možná poprosil pana ministra Zbyňka Stanjuru, aby řekl svému kolegovi Jakubovi Michálkovi, aby nechodil tak často na mikrofon, protože dělá medvědí službu tomuto pozměňovacímu návrhu, a jeho postoj ve vztahu k financování obcí, krajů rád vyřídím zatím ještě dosavadnímu primátorovi Zdeňku Hřibovi ze stejného subjektu. Určitě ho za to pochválí. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Dále se může připravit pan poslanec Aleš Juchelka se svou faktickou poznámkou. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych si také dovolila zareagovat na pana Michálka, vaším prostřednictvím, že ho rozesmálo moje vystoupení a že míchám hrušky s jablky. Tak já bych řekla, že vy mluvíte o koze a já o voze. Protože je absolutně neskutečné... a je vidět asi ta vaše, omlouvám se, nezkušenost, že jste nikdy nebyl starostou, nebyl jste hejtmanem a vůbec nevíte, co se děje za hranicí Prahy, protože vidím to kolikrát, i když s vámi hovořím. Problémy lidí v regionech jsou úplně jiné, než jsou v Praze, a taková je prostě realita.

Doufám, že jste zaregistroval tiskovou zprávu, kterou vydal Svaz měst a obcí v tomto týdnu, který zastupuje zhruba 3 000 starostů a starostek z České republiky. Myslím si, že ten titulek, který oni vyslali tou tiskovou zprávou, říká všechno: "Vyhlašuje vláda válečnou daní obcím válku?" Kdybyste byl starosta, a jestli ze zákona o rozpočtovém určení daní má někdo nárok na tu daň, tak vy vlastně říkáte, my budeme rozhodovat o tom, jak se ty finanční prostředky budou rozdělovat, když je dostanou starostové, tak oni je budou rozdělovat špatně. A vy jste se v roce 2020 nějakým způsobem vyjadřovali, bojovali jste za ty starosty, bojovali jste za ty obce, a teď děláte pravý opak! A myslím si, že zrovna vy, pane Michálku, prostřednictvím paní předsedající, se velmi v legislativě orientujete, jste i členem ústavně-právního výboru... (Předsedající: Čas.) Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní pan poslanec Aleš Juchelka, dále pak pan poslanec Milan Feranec. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Mockrát děkuji. Já budu taky hovořit o svém předřečníkovi, ctěném panu poslanci Michálkovi, vaším prostřednictvím. Já jsem tady měl pozměňovací návrh z hlediska sociálu na dofinancování sociálních služeb ve výši 1,3 miliardy korun, který nebyl touto vládní koalicí akceptován právě s argumentem, že zřizovatelé sociálních služeb ať si to dofinancují jednoduše sami, to znamená obce, to znamená kraje. A v tuto chvíli třeba některé municipality počítaly právě s tím, že i ten windfall tax spadne do rozpočtového určení daní a že zvýšené náklady na energie, na své služby budou financovat z toho. V tuto chvíli vy s tím nesouhlasíte. Dopadne to tak, že obce, kraje a municipality budou mít méně prostředků právě na dofinancování sociálních služeb.

A co se týká u windfall tax a bank, kolega Patrik Nacher vaším prostřednictvím má pravdu, že ty banky si to prostě vezmou z jiných zdrojů, to znamená od firem, to znamená od domácností na poplatcích, anebo třeba na zvýšených úrocích na hypotéky pro bydlení.

Mě spíš jenom zajímá, že pořád nevíme, pro co vy budete hlasovat, zdali budete hlasovat jenom pro tu první šestici bank, to znamená, že tam bude ten 6miliardový limit, to znamená, že ta sedmá banka, která asi by měla být tou Fio bankou, zdaněna nebude? Proč nebudou tedy zdaněny všechny banky? Není to třeba z toho důvodu, že ODS tam má úvěry? (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní se s faktickou poznámkou hlásí pan poslanec Milan Feranec a připraví se pan předseda Jan Jakob. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP