(11.30 hodin)

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Pane ministře, dámy a pánové, i já zareaguji na kolegu Michálka. Jenom ta debata, jestli někdo někomu bere, nebo ne. Co je windfall tax? Daň z příjmů právnických osob. Daň z příjmů právnických osob obecně podléhá rozdělení RUDu - 25,8 a 9,9, nebo tak nějak, kraje. Bylo by poctivé, pokud už vláda to nechce těm obcím a krajům dát, změnit zákon o rozpočtovému určení daní a říct: Máte na to nárok obecně, ale nedáme vám proto, proto, proto. Touto nenápadnou změnou najednou, nepřímou novelizací vlastně, asi účel byl, ať se o tom nevede debata. To je první záležitost. Takže jenom ta debata, jestli se někomu něco bere, nebo nebere: když mám obecně na něco nárok a někdo přijde, že ale tady to nedostaneš, tak logicky asi mi někdo něco bere, ne? Čistě logicky.

A druhá, jenom technická záležitost. Říkáte, z toho se přidá, je to určeno na energie, důchodcům a tak dále. Tak jak to bylo myšlené? Přece z této daně měl být kompenzován energetický sektor, který by utrpěl ztráty ze zastropování, ne? To je ten princip! Takhle jste to, pane ministře, vždycky říkal, že to je souvztažné a tak dále, že to bude použito na tyto záležitosti. Tak jenom možná jsem to špatně pochopil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní pan předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. Připraví se pan předseda Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já jsem byl dvanáct let starostou, takže mně nebudete moct vyčítat, že nemám z této oblasti žádnou zkušenost. Musím reagovat na své předřečníky, aby z této diskuse nevznikl dojem, že snad něco obcím a krajům bereme. Nebereme ani korunu. Ani korunu! (Projevy nesouhlasu poslanců za ANO 2011.) Tato daň je mimořádná daň a jde na mimořádné výdaje.

Kolega Stržínek tady říkal, že obce mají zvýšené náklady. Ano, mají stejně jako každý člověk v téhle zemi, tak i obce, kraje, ale i stát mají zvýšené náklady, a je k tomu potřeba dodat to B. Já vím, jaké jsou výnosy z RUD pro obce v tomto roce. Jsou o 15 % vyšší, než byl původní odhad a s čím obce počítaly. A toto B je velmi důležité! Nikdo tady nic obcím ani krajům nebere! Děkuju. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní s faktickou pan předseda Jakub Michálek a dále se může připravit paní poslankyně Renata Oulehlová. Stahuje, dobře, staženo, čili paní poslankyně Oulehlová, připraví se paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Ano, máme - města - vyšší příjmy. V případě Sokolova to bylo do konce srpna navýšení o 30 milionů, to znamená 8 % navíc. Ale na druhou stranu jsme v prosinci loňského roku dali za megawatthodinu 1 218 korun, letos dáváme 4 125 a i po té vaší pseudopomoci budeme platit příští rok sedmkrát víc, než jsme platili v prosinci loňského roku. Kde na to máme vzít? My se musíme také postarat o školy, o školky, o domovy pro seniory, a ještě musíme těm lidem opravit chodníky, musíme jim nějakou kulturu, o sportu ani nemluvím, jak máme udržet zimní stadiony? Ty peníze jsou i naše peníze, obcí! A města a obce a kraje byly ty, které, když začala válka na Ukrajině, na rozdíl od vlády fungovaly. Tak nám neberte to, co nám patří! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Ano, paní poslankyně Klára Dostálová, a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já se nebudu obracet k jednomu panu poslanci, já bych ráda oslovila celou Poslaneckou sněmovnu, aby znovu zvážila podporu pozměňovacího návrhu 1486, který se týká obcí. Prosím, je tady mnoho komunálních politiků, ale pro naši veřejnost si tedy zopakujme, co všechno obce podporují pro naše občany. A když už tedy ta podpora nemíří ke starostům, tak prosím, aspoň k našim spoluobčanům. Naši lidé v městech a obcích chtějí mateřské školy, základní školy, jídelny, sportoviště, ledové plochy, bazény, fotbalová hřiště, sociální služby, ale i třeba veřejnou dopravu, když spousta velkých měst provozuje veřejnou dopravu. A naše obce dneska nebojují jenom s energetickou krizí, ale i s inflační krizí a mnoho velkých měst bojuje i s uprchlickou krizí. To jsou všechno zdroje, na které samozřejmě ty obce mají nárok. Neříkám, že jim něco bereme, ale ony na to mají nárok, protože to je daň z příjmů právnických osob a ta je navázána na rozpočtové určení daní. Takže není to v tom, že bychom jim něco fyzicky brali, ale my jim to nechceme dát. A v tom je ten zásadní rozdíl: v tom, jestli bereme, nebo nedáváme. Takže prosím, přiznejme obcím to, co jim náleží, protože to ve své podstatě ocení všichni naši spoluobčané! Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová a s poslední faktickou pak se hlásí pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, chtěla bych zareagovat na pana Jakoba, prostřednictvím paní předsedající. Není to pravda, berete finanční prostředky městům, obcím a krajům. Tato mimořádná daň je součástí daně z příjmů právnických osob, která je součástí a sdílenou daní rozpočtového určení daní. Já už nevím, jakým způsobem to mám vysvětlit. To znamená, že to berete, a ještě jakou formou to berete! Ta forma je velmi zbabělá, protože nepřinesli jste novelu zákona o rozpočtovém určení daní, přicházíte s nepřímou novelou, s jednou větou, kterou jste skryli v 31stránkovém komplexním pozměňovacím návrhu, a je to nefér vůči starostům a vůči občanům těch jednotlivých měst a obcí! Děkuji vám. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a poslední faktická, pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Má kolegyně Renata Oulehlová říká, že se jí zvýšil rozpočet v Sokolově, vaším prostřednictvím, o 8 %. Pan poslanec Jakob vaším prostřednictvím říká, že o 15 % se zase u něj v obci zvýšily příjmy v rámci rozpočtového určení daní, ale máme tady stejně pořád 18% inflaci, tak možná bychom se měli začít bavit o tom, které služby třeba by pan poslanec Jakob ve své obci omezoval, vaším prostřednictvím, ať nám poradí. Možná že prostě jeho občané by rádi věděli tady na mikrofon, co konkrétně on bude nějakým způsobem omezovat a škrtat.

My u nás v kraji máme velikánský podnik, jmenuje se Třinecké železárny a těm naskočí náklady na energie o 5 miliard korun. Budou platit o 5 miliard korun více! Tato vláda, a rozumím tomu, že ty finanční prostředky nejsou, jim pomůže maximálně 200 miliony korun. Třinecké železárny v Třinci určují kulturní život, podporují sportovní život, sportovní klub hokejový, podporují sociální věci, ale možná i právě díky tomu, že budou mít zvýšené náklady o 5 miliard na energie, už nebudou mít prostředky na takovouto širokou pomoc, protože prostě a jednoduše některá města a obce žijí z toho, jakým způsobem podnikatelé v jejich okolí podnikají a profitují. A v této chvíli, kdy vlastně my máme tyto Třinecké železárny a mají tam ty zvýšené náklady, budeme i městu Třinec brát finanční prostředky v rámci rozpočtového určení daní. Takže vlastně my opravdu zůstaneme jako občané těchto obcí biti na tom a budeme si jenom říkat, co všechno nám starostové začnou vlastně postupně omezovat, aby nám řekli, že prostě na to už finanční prostředky nemají. (Potlesk poslanců ANO 2011.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP