(11.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou pan předseda jako Jan Jakob. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju. Byl jsem vyzván, abych řekl, co u nás v Roztokách, kde jsem měl tu čest starostovat dvanáct let. Za tu dobu město Roztoky hospodařilo výborně. Zavedli jsme spoustu úsporných opatření, a tak oproti letům předtím nám zbývalo mnohonásobně víc na investice, a díky tomu, že jsme takto zodpovědně poslední léta hospodařili, nebudeme v této situaci muset škrtat žádné služby pro občany. Naopak, budeme si moci dovolit, že jim budeme v této nelehké době pomáhat, takže kouzlo je v tom, umět dobře hospodařit. A obce, kraje - samozřejmě že to na ně dopadá také jako na všechny ostatní. A pokud starostové, hejtmani umí dobře hospodařit, tak si s tím určitě poradí. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. Tato faktická vyvolala další přihlášky. První takovou je přihláška paní poslankyně Renaty Oulehlové, dále pak pana Patrika Nachera. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Pane kolego, já jsem také jako starostka výborně hospodařila, měli jsme dokonce nejvyšší nárůst investic v historii našeho města Sokolov a také máme našetřeno. Ale my máme našetřeno díky vašim krokům maximálně na rok, možná na dva, a pak díky vám ta města také můžou jít zugrund a můžeme opravdu omezovat všechno. Vy vidíte možná za roh, ale nevidíte do dálky! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Poprosím o oslovování mým prostřednictvím. A nyní pan poslanec Patrik Nacher, připraví se pan poslanec Drahoslav Ryba. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vážená paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím, na kolegu Jakoba, kterého tady nevidím, jestli se neschoval pod lavici. Co na to říct? Mně u politiků nejvíc vadí, když jsou nekonzistentní. Když si tady vzpomenu na ty projevy, které tady byly v minulém volebním období, když se tady řešila covidová krize, tak pravidelně se tady objevovalo kompenzace pro obce, kraje, to tady bylo permanentně. A teď vlastně z úst těch samých politiků říkají, že obce a kraje to zvládnou samy, protože záleží na tom, jak ten starosta, a samozřejmě pan starosta - bývalý - se pochválí, tak si to našetřili, takže v těch horších časech to zvládnou perfektně. A to je za mě nekonzistentní postoj. Prostě buď ve vztahu k obcím a krajům se budeme chovat stejně bez ohledu na to, jestli jsme v koalici, nebo v opozici, anebo různě. A tady vidím úplnou změnu pozice o 180 stupňů, kdy jsme tady v minulém volebním období, i přesto ty obce dostávaly rekordní prostředky z RUDu, tak přesto jsme se tady licitovali o kompenzace pro obce a pro kraje a pan poslanec Jakob to vždycky podporoval, hájil. Teď střih, z opozice se stává koalice a najednou to zapotřebí není. To přece musí každý tuhle přesmyčku vidět. Takže se na mě nezlobte, aspoň takhle nevystupujte, pak to vypadá fakt hrozně směšně! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou pan poslanec Ryba. Prosím.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já budu reagovat taktéž na pana poslance Jakoba, vaším prostřednictvím. Nevím, já tedy nevím, jak pan Jakob, ale já dostávám spoustu dopisů, včetně dopisu od ředitelky Svazu měst a obcí, ve kterých starostové říkají: Bojujte za nás, my ty peníze nutně potřebujeme, my máme problémy, ty peníze nám patří! Nevím, nedovolím si říci, že tito starostové hospodaří špatně, a proto ty peníze chtějí. Já si myslím, že tomu tak není, a že pan Jakob, prostřednictvím paní předsedající, v podstatě všechny tyto starosty, kteří se na nás obrací, jakýmsi způsobem minimálně uráží.

A pak ještě - já tedy musím říct, že jsem tady krátce, jsem tady první volební období, jeden rok, takže opravdu se neustále učím a jsem překvapován - máme zde přece politické hnutí Starostů a nezávislých, kteří se holedbají tím, že jsou právě tím hlasem starostů. A já tady vidím, že bojuje za peníze starostů a nezávislých hnutí ANO, ale rozhodně ne hnutí Starostů a nezávislých, což tedy jsem opravdu překvapen! Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. A nyní ještě faktická pana poslance Víta Vomáčky. Prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, tak jsem se dočkal. Před chviličkou tady začaly padat černé scénáře, že do roka a do dne budou obce zugrund, pak vystoupení ctěného pana Nachera, prostřednictvím předsedající, ve stylu, že pan Jakob se schovává pod lavici. Prosím, zkusme se těchto přívlastků vyvarovat.

A já bych chtěl jenom navázat na to, že já jsem tady, tak jako můj předřečník, v takové zvláštní situaci. Ještě před rokem a půl jsem byl starostou obce a samozřejmě jsem koukal na Poslaneckou sněmovnu trošičku jiným pohledem než teď, když tady starostuji a cítím se být určitým správcem státní pokladny. A my bychom neměli rezignovat na to, že opravdu jsme správci státní pokladny. Můj oblíbený šéfkuchař Pohlreich vždycky říká. Vy se chováte jak - pardon - ožralí milionáři. A mně připadá, že tak, jak rozhazujeme tady v té Poslanecké sněmovně, že se přesně takhle chováme! Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času a faktická vyvolala další dvě faktické - paní poslankyně Renata Oulehlová a poté se může připravit paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Já bych chtěla reagovat na ctěného kolegu, který právě odchází, prostřednictvím paní předsedající. (K poslanci Vomáčkovi, který sděluje, že neodchází.) Tak to znamená, že vás lidé jako starostu, kterému věřili, zvolili do Poslanecké sněmovny, a vy jste teď ta města a obce vlastně podvedl? (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní paní poslankyně Berenika Peštová a ještě je přihlášen pan poslanec Robert Králíček. Všichni k faktickým. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Také jsem chtěla být trošku peprnější, ale já to přibrzdím. V každém případě bych strašně ráda slyšela názory starostů, kteří tady sedí v Poslanecké sněmovně a opravdu slyší, že hnutí ANO tady bojuje za vaše v uvozovkách členy a snaží se, aby byla ta spravedlnost, která tady je v současné době nabourána. Já jsem v šoku, že vy tady v klidu sedíte, pokud tady sedíte, někteří radši kolujete a korzujete, ale že mlčíte! Vy ty dopisy a ty e-maily nedostáváte? Vám ti starostové nepíšou? Vám neříkají, že chtějí, aby to zůstalo tak, jak to je, a ne nějakým přílepkem, ještě k tomu nepřímo to bylo ohýbáno? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a my se tímto vracíme do obecné rozpravy k řádně přihlášeným. Pan poslanec Jan Hrnčíř je nyní na řadě se svým vystoupením a připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Když tady vláda s tímto daňovým balíčkem přišla v prvním čtení, tak jsem ji tady na tomto místě chválil, že konečně přišla s něčím, co v podstatě přináší veskrze pozitivní změny, to znamená zvýšení limitů, ať už pro povinnou registraci k DPH na 2 miliony, nebo zvýšení obratu na paušální daně na 2 miliony. Veskrze pozitivní věci, včetně těch úprav kolem kontrolního hlášení a tak dále. Nicméně to by nemohla být tato současná vláda pětikoalice, aby i veskrze dobrý návrh nakonec nepokazila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP